avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Declaratia 394
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Declaratia 394

Buna dimineata,

Se poate face rectificativa la declaratia 394? Ce implica acesta rectificativa, din punct de vedere al amenzilor?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 20:03, 9 Martie 2010
Multumesc, dar implica amenzi?
ART. 219^1*) din OG 92/2003
Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative
(1) Constituie contraventie nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative reglementate la titlul VI din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, sau depunerea de astfel de declaratii cu sume incorecte ori incomplete.
(2) Fapta prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza cu amenda de 2% din suma totala a achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, dupa caz, din diferentele nedeclarate rezultate ca urmare a declaratiilor incorecte ori incomplete.
(3) Nu se sanctioneaza contraventional persoanele care corecteaza declaratiile recapitulative pana la implinirea termenului legal de depunere a acestora.
(4) Nu se sanctioneaza contraventional persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.
(5) Amenda prevazuta la alin. (2) se reduce cu 50% in situatia in care persoana impozabila corecteaza declaratia recapitulativa pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii recapitulative.
(6) Dispozitiile art. 221 alin. (1) si (5) se aplica in mod corespunzator
@t.simona, situatia Declaratiei informative394, dupa cate stiu, nu este reglementata de Titlul VI Cod fiscal, implicit contraventiile prevazute de art.219^1 din OG 92/2003 nu se aplica.

Este de-asemenea discutabil daca se aplica sanctiunea prevazuta de legea contabilitatii nr.82/1991 pentru fapta de la art.41 pct.3 " "prezentarea de situatii financiarae care contin date eronate sau necorelate..." (200-1000 lei); cum nu sunt convinsa ca o declaratie cu caracter informativ se poate asimila cu o "situatie financiara", termen care nu este definit de legea contabilitatii. Poate este definit in directiva europeana 4 (parca) ?
Declaratia 394 este o declaratie informativa , cred ca de aici a plecat confuzia ; cele recapitulative au sanctiunile de mai sus .

Mai degraba , nedepunerea ei ar putea fi sanctionata conform:
Art. 219
Contravenţii
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
f) nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 53;
art 53:
Furnizarea periodică de informaţii

(1) Contribuabilii sunt obligaţi să furnizeze periodic organelor fiscale informaţii referitoare la activitatea desfăşurată.

(2) Furnizarea informaţiilor prevăzute la alin. (1) se face prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere.

(3) Natura informaţiilor, periodicitatea, precum şi modelul declaraţiilor se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Cu sanctiunile :
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează astfel
c) cu amendă de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru persoanele fizice, şi cu amendă de la 12.000 lei la 14.000 lei, pentru persoanele juridice, în cazul săvârşirii faptei prevăzute la alin. (1) lit. e) şi f);

Alte discuții în legătură

Declaratia 390 alice53 alice53 poti face o declaratie rectificativa fara sa primesti amenda? (vezi toată discuția)
Chelt nedeclarate in d 390 - limita minima marianasim marianasim Buna ziua, As dori sa stiu daca exista , reglementat legal undeva, vreo limita minima pentru cheltuielile (serviciile) nedeclarate in D 390 ? Care este acea ... (vezi toată discuția)
D390 vies NeliDede NeliDede Buna ziua.Am o problema: O societate din Bulgaria a facturat la firma unde lucrez, cheltuieli de transport 200 euro , aceasta valoare (ex: 200 euro*4.2=840 ... (vezi toată discuția)