avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz montare apometre cu citire radio
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz montare apometre cu citire radio

Buna seara !
In blocul unde locuiesc s-a hotărât în AG înlocuirea tuturor apometrelor vechi cu apometre noi cu citire radio. Din tot ce am citit aici pe forum, reiese ca Nu sunt obligata sa accept decizia AG. fiind vorba de spațiu individual nu comun. Apometrele fiind montate în apartament Sunt de acord sa schimb apometrele cu unele noi, pentru a fi de bună credință dar fara citire radio.,chiar cu o firma propusa de Asociatie. Nu doresc sa platesc lunar acea taxa de citire pe termen nelimitat, mai ales ca tot crește.
Am discutat cu administratorul si președintele blocului însă, ei susțin, ca trebuie să ne supunem deciziei AG și cei care refuzam apometrele cu citire radio, o sa plătim diferența citirii apelor ( branșament - apometre ).la paușal. Am argumentat si aici ca nu se poate aplica acest mod de calcul unui apartament contorizat, aducând în discuție Legea 196/2018, atat la înlocuirea apometrelor, cat si la modul de calcul.
Răspunsul lor a fost : ca putem face cum dorim, dar ei dupa ce stabilesc consumul în funcție de indexul dat de apometrele cu citire radio și fara citire, diferența o baga la paușal celor care nu acceptam apometre radio.
In blocul în acare am locuit în trecut exista calcul mixt. Sunt apartamente care au citire radio și altele care dau citirea la Asociație, iar diferența de apa se împarte la fel la toate apartamentele.
Ce pot sa fac legal în aceasta situație, sa nu plătesc acea diferența la paușal ?
Cui trebuie sa ma adresez pentru a clarifica aceasta neînțelegere ?
Administratorul si președintele îmi reproșează ca nu stiu eu legea, ca nu înțeleg, ca asa se procedează.
Va mulțumesc !

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 August 2023
Kopela, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 12:14, 5 Septembrie 2025
Nu vrea să îl ia în considerare!Pe de altă parte am întrebat cum se face calculul consumului dacă de exemplu pe scară se consuma să zicem 100 m3 conform facturii,95 m3 conform citirii apometrelor radio și celor care nu au apometre radio au consum pausal de cca 45m3.Teoretic se depășește val facturii.In altă ordine de idei sunt apartamente cu 0 pers fără apometre și nu plătesc nimic,sunt apartamente cu 2-3 pers cu consum de 2m3.Cand întreb de aceste date mă trimite să vb.cu cei ce calc.citirea și consumul deși eu nu am semnat nici un contract cu ei și nici nu vor să îmi dea nici un detaliu. Aș dorii dacă știți un avocat specializat pe această speță să îmi recomandați.
Pausalul e o metoda de a considera un consum estimat, pentru proprietarii care sunt necontorizati. S-a folosit si inainte, cind nu existau apometre cu transmisie radio. Repartizarea sumelor date de consumul de apa este obligatia asociatiei de proprietari, nu a unei firme angajate, iar in lege scrie clar :
Articolul 74
(1) Administratorul organizează și conduce contabilitatea în partidă simplă a veniturilor și cheltuielilor asociației de proprietari cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind legislația financiar-contabilă.

Articolul 75
(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.

Pe acest forum nu se permit recomandari. Puteti alege din lista consultantilor avocati din localitatea/judetul unde domiciliati.
www.avocatnet.ro/Consultanti...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apometre cu citire radio probleme montaj Nexus11 Nexus11 Apometre cu citire radio Dorim sa montam (cel putin o parte dintre noi) apometre de citire de la distanta pentru a putea reduce din pierderile de apa ce ... (vezi toată discuția)
Apometre cu / fara citire radio florinapopa florinapopa Buna ziua In blocul in care locuiesc au fost schimbate apometrele in majoritatea apartamentelor. Eu, deocamdata, din motive tehnice, nu am facut-o, am ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de apa anduzexe anduzexe Buna seara, De mai bine de un an in bocul in care locuiesc s-au montat contoare noi de apa cu citire radio. Lunar primesc de la ISTA o Nota de consum ... (vezi toată discuția)