avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire in comunitate de bunuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire in comunitate de bunuri

Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta casatorie. Eu am doi copii iar sotia unul , din casatorii anterioare. Intrebarea mea este urmatoarea : in cazul decesului unuia dintre soti cum se imparte mostenirea intre sotul supravietuitor si copii lui ? Daca s-ar face un divort fara partaj , s-ar schimba ceva cotele de succesiune ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Sineu , utilizator 10:44, 10 Septembrie 2023
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exemplu. Dacă aveți împreună o casă (bun comun), atunci:

La moartea celui dintâi soț, soțul supraviețuitor:
1. Păstrează ceea ce avea încă de pe vremea când nu murise nimeni (partea lui/jumătatea lui din casă, dobândită prin cumpărare/contruire etc.)
2. Moștenește 1/4 din cealaltă jumătate (partea din casă a soțului mort)
Soțul supraviețuitor va avea în final 5/8 din casă.
Restul de 3/8 din casă va fi a copilului/copiilor defunctului.

Dacă divorțați și nu faceți partaj, atunci, la moartea primului dintre foștii soți.
Supraviețuitorul păstrează ceea ce avea (jumătatea lui din casă - casa nefiind partajată). O păstrează pentru că în moștenirea unei persoane decedate intră doar averea mortului (partea lui din casă), nu și averea neîngropaților de prin preajmă.
Dar, el, supraviețuitorul, nu-l mai moștenește pe defunct, pentru că, urmare a divorțului, nu mai există calitatea de soț. El nu mai e soț supraviețuitor. E un străin supraviețuitor. (Nu contează că or fi rămas...colegi de recamier. Legal, ei nu mai sunt soți, dacă au divorțat.)
Moștenirea (jumătatea de casă a defunctului) vă fi culeasă doar de copilul/copiii defunctului.

E mai limpede așa?
Ultima modificare: Duminică, 10 Septembrie 2023
romascanu, moderator
Da. Multumesc foarte mult. Acuma e clar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre mostenire. omvesel omvesel Cum se inparte averea intre sotul supravetuitor si un copil,casatorit cu 2 copii? (vezi toată discuția)
Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor ... Mantescu Mantescu Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor care rezultă din decesul mamei lui .Santem căsătoriți de 14 ani și în concubinaj ... (vezi toată discuția)
Sotul supravietuitor are dreptul la terenurile mostenite de defunct? Bogdan Bibicu Bogdan Bibicu Buna ziua! X si Y (sa ziem ca X= Mihai si Y=Oana) sunt sot si sotie. Bunurile comune (terenuri si case) au fost instrainate prin contracte de vanzare. ... (vezi toată discuția)