avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de preempțiune - teren extravilan - arabil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de preempțiune - teren extravilan - arabil Bună ziua, ...

Drept de preempțiune - teren extravilan - arabil

Bună ziua,

Aș dori să știu dacă dreptul de preempțiune se mai aplică și în 2023.
Sau mai exact și în 2022 când vecina a înstrăinat terenul unor persoane care nu mai au proprietăți extravilane în zonă.

Situația este următoarea:

Zona:
* terenuri arabile;
* în apropiere de un sat din județul Satu Mare;
* ambele terenuri, ale noastre și ale vecinei, au precizarea în CF „Imobil aflat sub incidența art. 3 alin. (1) din Legea nr. 17/2014.

Noi:
* vecini, cu teren extravilan arabil, pe care desfășurăm prin contract de superficie activități de agrement, precum și activități agricole;
* peste 5ha suprafața totală;
* o bucată este arabil intravilan.

Vecina:
* teren extravilan arabil;
* NU în dreptul rubricii „Intravilan”;
* înstrăinarea a avut loc în 27.11.2022, respectiv în 07.09.2022 (cota 2500/12100, respectiv cota 2500/12100);
* restul mi se pare că a rămas vechiului proprietar (respectiv 7100/12000), dacă bine citesc CF-ul.
* două parcele au fost comasate în 03.05.2023 pentru a rezulta CF-ul actual.

Noi am aflat cu stupoare, ulterior, prin niște cunoștințe că vecina și-a vândut terenul. Noi ne așteptam să ne anunțe pe noi prima dată, din curtoazie (fără să ne gândim la dimensiunea juridică a situației), mai ales că ne-am manifestat în numeroase rânduri, cu ani în urmă, intenția de a cumpăra.

Știam că vecinii ar avea prioritate la cumpărare, însă nu știu dacă mai este valabil acest lucru în 2022 și în 2023.

Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: sebastianflaviu , utilizator 20:32, 17 Septembrie 2023

Am tot încercat să găsesc pe net ce se poate înțelege prin termenul de convenție, însă nu prea m-a luminat. Faptul că precizează _cumpărare_ este indicativul unei convenții prin contract de vânzare-cumpărare?

La primărie: este o lege anume care îmi garantează accesul la aceste informații?

La actualii proprietari: în legea exercitării dreptului preemptorilor, există ceva care să îmi garanteze accesul la tipul de convenție pe care au încheiat-o? La notari sau direct de la proprietari?

CHKa a scris:

Din pacate , cat pricep eu , nu ati obtinut prea multe informatii din extrasul CF de informare . “ dobandit prin Conventie “ poate insemna contract de v-c , donatie , contract de intretinere ... Conventie are intelesul de intelegere intre parti . Tot la primarie ati putea obtine informatii ( mai oficial , mai ... altminterea ... ) . Noii proprietari trebuie sa-si fi declarat proprietatea la impozite , la registrul agricol , pe baza actului lor de proprietate . Asta ca sa nu va avantati intr-o actiune in instanta daca nu stiti precis ca ar avea sanse ...

Stimate @sebastianflaviu , eu nu am studii de drept , dar tocmai sunt implicata in vanzarea unui teren extravilan ( preturile terenurilor in zona noastra au zburat catre ceruri ) si am studiat bine de tot legislatia in vigoare , posibilitatile de trecere dintr-o mana in alta a proprietatii , cam ce contracte se pot face si ce nu , fiind direct interesata . De aceea mi-am permis sa va raspund , doar in legatura cu ceea ce am citit si ce informatii am aflat la Primaria noastra si de la un notar ruda cu noi . De la respectivul notar am aflat ( am intrebat-o anume ) intelesul acestui cuvant - “ conventie - in legatura cu un drept de proprietate obtinut . Explicatia simpla a fost ca e obtinut printr-o intelegere intre parti ( care poate fi de mai multe feluri ) si nu pe alta cale ( sentinta judecatoreasca , succesiune legala , succesiune testamentara , etc. ) . Asa as zice ca sugereaza ce-i in extrasul CF , ca respectiva conventie e contract de v-c . , dar - sincer - asta nu am intrebat . Nu cred ca notarul care a incheiat actul va poate da vreo relatie , cata vreme nu sunteti parte in contract . Nici noii proprietari nu sunt obligati sa va dea informatii despre proprietatea lor , de ce ar face asta ? ei nu aveau nici o obligatie de publicitate a achizitiei . Vanzatoarei ati putea sa-i cereti sa va arate actele , dar de silit , nu o poate sili decat instanta . Ma gandesc ca oferta de vanzare primaria e obligata sa v-o arate , e destinata publicului . Pe site-ul Primariei noastre am gasit ofertele de vanzare ale celor care doreau sa vanda , procesele verbale de incheiere a perioadei destinata preemptorilor , accepturile de oferte ale celor care voiau sa cumpere , toate scanate si aranjate pe ani ( pe ultimii 5 ani daca nu ma insel ) . Tot la primaria dvs. ati putea afla ceva informatii ( mie imi par informatii publice ) , sau in instanta , altfel nu vad cum ... Succes .
Ultima modificare: Duminică, 17 Septembrie 2023
CHKa, utilizator

Chiar dacă nu aveți studii în drept, apreciez implicarea dvs.

De obicei, așa se asimilează cel mai bine informațiile: când se experimentează pe propria piele.
Ceea ce văd că experimentează și pielea mea acum [:)))].

Vă doresc mult succes și vânzare în condițiile cele mai avantajoase.

CHKa a scris:

Stimate @sebastianflaviu , eu nu am studii de drept , dar tocmai sunt implicata in vanzarea unui teren extravilan ( preturile terenurilor in zona noastra au zburat catre ceruri ) si am studiat bine de tot legislatia in vigoare , posibilitatile de trecere dintr-o mana in alta a proprietatii , cam ce contracte se pot face si ce nu , fiind direct interesata . De aceea mi-am permis sa va raspund , doar in legatura cu ceea ce am citit si ce informatii am aflat la Primaria noastra si de la un notar ruda cu noi . De la respectivul notar am aflat ( am intrebat-o anume ) intelesul acestui cuvant - “ conventie - in legatura cu un drept de proprietate obtinut . Explicatia simpla a fost ca e obtinut printr-o intelegere intre parti ( care poate fi de mai multe feluri ) si nu pe alta cale ( sentinta judecatoreasca , succesiune legala , succesiune testamentara , etc. ) . Asa as zice ca sugereaza ce-i in extrasul CF , ca respectiva conventie e contract de v-c . , dar - sincer - asta nu am intrebat . Nu cred ca notarul care a incheiat actul va poate da vreo relatie , cata vreme nu sunteti parte in contract . Nici noii proprietari nu sunt obligati sa va dea informatii despre proprietatea lor , de ce ar face asta ? ei nu aveau nici o obligatie de publicitate a achizitiei . Vanzatoarei ati putea sa-i cereti sa va arate actele , dar de silit , nu o poate sili decat instanta . Ma gandesc ca oferta de vanzare primaria e obligata sa v-o arate , e destinata publicului . Pe site-ul Primariei noastre am gasit ofertele de vanzare ale celor care doreau sa vanda , procesele verbale de incheiere a perioadei destinata preemptorilor , accepturile de oferte ale celor care voiau sa cumpere , toate scanate si aranjate pe ani ( pe ultimii 5 ani daca nu ma insel ) . Tot la primaria dvs. ati putea afla ceva informatii ( mie imi par informatii publice ) , sau in instanta , altfel nu vad cum ... Succes .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputernicire la notar ContSters359110 ContSters359110 verisoara mea spune ca are de la unchiul meu( tatal ei inca in viata) imputernicire de la notar , cum ca, poate sa vanda un teren parte a unchiului meu. ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract arenda teren extravilan Kuntay Musa Kuntay Musa Am incheiat un contract de arenda, eu fiind proprietarul. Arendasul a dorit sa cumpere terenul. De la bun inceput arendasul taraganeaza sub diferite motive ... (vezi toată discuția)
Drept de preemtiune Dragos1109 Dragos1109 Buna ziua, Revin la dvs cu o intrebare - schita topografica stereo 70 - plan vizat de OCOT - categoria de folosinta a ... (vezi toată discuția)