avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Unul din directori, altul decat angajatorul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Unul din directori, altul decat angajatorul (administratorul ...

Unul din directori, altul decat angajatorul (administratorul firmei) are comportament ostil fata de un angajat (unui coleg i-a aplicat mai in gluma mai in serios " o lovitura barbateasca" in umar) pe motiv ca nu ar fi fost atent la un detaliu in santier.
A fost o cearta intre ei, dupa acest incident, insa nu au fost alte "lovituri fizice", decat niste injuraturi (clar ca lovitura nu a fost gluma, si ostilitatea fata de coleg - dovedita din plin - si cu ceva timp in urma, insa la nivel mai "soft").
1. Ce poate face colegul in acest sens (nu e cazul de CML). Desigur colegul a decis sa plece din companie.
2. Poate pleca fara preaviz?
3. Desigur, colegul a decis sa plece in urma unei discutii cu un alt director (care are interes sa ii ia locul "batausului") , dupa un timp rezonabil de 2 sapt. - nu stiu daca e preaviz sau nu.
4. Nu s-a apelat la politie - din conditii de "barbatie" .
5. Alte parghii juridice de sanctionare a "batausului" sunt binevenite - intrucat asemenea fapte daca sunt tolerate, devin obicei....si nu e OK deloc. Va mai face si cu alti colegi, probabil.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: SANTIER , utilizator 10:01, 22 Octombrie 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bărbătește, exact o plângere penala trebuie depusa.
Se mai poate face sesizare la ITM pentru hartuire, dar asta implica și firma, pentru ca nu a luat toate masurile necesare pentru evitarea unor astfel de situații. Dar tot plângerea penala e soluția corecta.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Deşi Codul muncii nu face referire la normele de comportament, acestea trebuie respectate de salariat, sub sancţiunea răspunderii disciplinare. Obligatia de a respecta normele de comportare se deduce, pe de o parte, din ansamblul dispozitiilor legale, iar pe de alta parte din prevederile art. 5 din Codul muncii, care consacra principiul egalitatii de tratament, precum şi din dispozitiile art. 6 din acelaşi cod, relative la respectarea demnitatii şi conştiintei salariatului.

Asadar, incalcarea normelor de comportament de catre un angajat poate constitui un motiv de angajare a raspunderii disciplinare.

2. Se poate pleca fara preaviz.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz - conditii ContSters141851 ContSters141851 buna!vreau sa demisionez si sa nu stau in preaviz,datorita comportamentului neadecvat al angajatorului! ce am de facut?va mulrumesc! (vezi toată discuția)
Protectia angajatului denisika19 denisika19 unde pot face o reclamatie cu privire la protectia angajatului? (vezi toată discuția)
Ce pot face? mierloiuionela mierloiuionela Am un coleg care m-am certat cu el încearcă să mă defăimeaze la alti colegi spunând că eu umblu prin vestiare ,caut ,iau,am și martori care au auzit ... (vezi toată discuția)