avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara, Am citit ca poti iesi din Asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara, Am citit ca poti iesi din Asociatia de proprietari. ...

Buna seara,
Am citit ca poti iesi din Asociatia de proprietari. Care sunt partile bune si care rele ale iesirii din asociatia de proprietari?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:26, 20 Noiembrie 2023
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util

CHKa a scris:

As zice ca temeiul de drept este Constitutia Romaniei , art. 40(1) : “ Cetatenii SE POT asocia liber ... “ . Daca au libertatea in a se asocia. , acea libertate inseamna si dreptul de a renunta la a mai fi asociat cand nu-ti mai doresti acea calitate ...


Asta ar însemna ca Asociația de proprietari să se poată dizolva în baza art. 40 alin. 1 din Constituție. Vă rog să faceți trimitere la o hotărâre a instanței în acest sens.

Câtă vreme obținerea calității de membru al asociației de proprietari a fost reglementată printr-un act normativ cu caracter Special emis de Parlamentul Romaniei, respectiv legea nr. 196/2018, și renunțarea la calitatea de membru al asociației se va face tot potrivit acestei legi.

Or, legea specială a reglementat acest aspect în mod linitativ la art. 17 alin. 9 :

„Odată cu pierderea calității de proprietar în condominiu încetează statutul de membru al respectivei asociații de proprietari”, ceea ce nu exclude ci presupune și „ieșirea pe cale naturală din sistem”.
Ultima modificare: Luni, 23 Octombrie 2023
robert1958, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate @robert1958 , opinia mea - de ne-jurist - este ca nici o lege , oricat de speciala , nu poate deroga de la Constitutia Romaniei decat in situatii cu totul extraordinare ( situatie de urgenta , razboi , s.a.m.d. ) . Ori , apartenenta la o asociatie - indiferent ce asociatie - este conditionata de acordul de vointa al celor care se asociaza . Cand membrul nu mai vrea sa faca parte din acea asociatie , nu mai exista acel acord de vointa , chiar daca la un moment-dat a existat . Cred ca asta inseamna “ se pot asocia liber “ , nu inseamna ca doar intrarea in asociatie e considerata libera , iesirea - nu . Nicidecum nu se poate considera ca intrarea intr-o asociatie de proprietari e “ pe viata “ si fara putinta de scapare , decat daca renunti la proprietate . In interpretarea mea , acel articol 17 al 9 din Legea 196/2018 arata incetarea “ de drept “ a calitatii de membru , nemaifiind indeplinita conditia de a fi proprietar . Binenteles ca include si “ iesirea pe cale naturala “ , pentru ca decedatul nu mai poate avea proprietati , de la data decesului patrimoniul sau trece in patrimoniul mostenitorilor , chiar daca acestia dezbat la o data ulterioara succesiunea , succesorii acceptanti isi consolideaza dreptul la succesiune de la data decesului celui succedat . E doar parerea mea , - cum va spuneam , nu am studii juridice - dar cred ca nu gresesc ... PS . Fara indoiala ca si asociatia de proprietari se poate dizolva , ca orice alta asociatie . De exemplu , daca se retrag toti membrii ... Nu stiu nici o hotarare a instantei in acest sens . Dar , daca proprietarii hotarasc sa dizolve asociatia , cine ar putea sa-i impiedice ? si - mai mult - cine cu cine s-ar judeca ?
Ultima modificare: Luni, 23 Octombrie 2023
CHKa, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@CHKa

Dvs faceți abstracție de faptul că legea nr. 196/2018 este un act normativ emis de Parlamentul Romaniei cu respectarea procedurilor Constituționale :

LEGE Nr. 196/2018 din 20 iulie 2018
privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea
condominiilor
EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI
PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 660 din 30 iulie 2018

Dacă ar fi să dăm eficiență art. 40 alin. 1 din Constituție în defavoarea legii speciale, asta ar însemna că de mâine de exemplu, toți membrii asociației ar putea renunța la calitate de membru al asociației punâd asociația de proprietari în imposibilitatea funcționării.

Or, dacă legiuitorul nu a prevăzut o modalitate de încetarea a statutului de membru al asociației, excepție făcând situația de la art. 17 alin. 9 din lege, asta înseamnă că legiuitorul a urmărit interesul general al asociației prin menținerea unui număr suficient de membri pentru desfășurarea în condiții democratice a actului deliberativ.

Discuția asta are un rost doar în privința proprietarilor asociați care sunt înscriși in acordul de asociere, sau ulterior prin acte adiționale depuse la judecătorie.

Altfel, dacă președintele asociației de proprietari nu și-a îndeplinit atribuția prevăzută la art. 17 alin. 8 din legea 196/2018 și nu a depus actele adiționale în privința înscrierii unor noi membri la judecătorie pentru actualizarea acordului de asociere, nu este nici o problemă ca un membru dintre aceștia să se retragă din asociație pentru că „s-a supărat ca măgarul pe sat” având obiective numai de el înțelese.

PS. Dizolvarea asociației de proprietari este reglementată limitativ tot prin dispozițiile legii nr. 196/2018. Cea mai sigură cale de dizolvare este ca asociația să nu se înființeze.

[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 23 Octombrie 2023
robert1958, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti perfecta dreptate , stimate @robert1958 , cata vreme e emis un act normativ de Parlamentul Romaniei , implicit actul este constitutional ... Doar ma intreb ( retoric ) de ce va fi fiind Curtea Constitutionala atat de ocupata si de ce atatea prevederi din legi sunt declarate neconstitutionale de catre aceasta ? De ce considerati ca ar fi o totala nenorocire daca s-ar dizolva o asociatie de proprietari ? Condominiul poate fi administrat conform Codului Civil , de catre toti proprietarii , nu neaparat prin asociatie . Mai greu , dar nu imposibil , sunt destule blocuri in tara care nu au . Acesta e , probabil , motivul din care multi noi proprietari refuza sa adere la asociatii , in blocul meu deja sunt 5 cazuri , pe langa inca 2 apartamente mostenite , succesorii refuzand de asemenea ... Si aveti dreptate , cel mai bine este sa nu se infiinteze nici un fel de asociatie in blocurile noi , cel putin cele care nu au utilitati comune ( nu stiu cu canalizarea cum se poate face ) . In rest , putem fi de acord ca nu suntem de acord ? eu imi mentin opinia ca nu pot fi tinut cu forta asociat cu altii , dvs. ca pot ... Incapem amandoi sub soare ...
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util

CHKa a scris:

In rest , putem fi de acord ca nu suntem de acord ? eu imi mentin opinia ca nu pot fi tinut cu forta asociat cu altii , dvs. ca pot ... Incapem amandoi sub soare ...


Nu pot să vă spun decât că puteți face o partidă de table în fața blocului în timpul adunării generale ( una pe an ) indiferent dacă sunteți sau nu membru în asociația de proprietari.

Statutul de membru al asociației nu implică nici obligație suplimentară față de cei care nu sunt membri, dar vă oferă dreptul de aparticipa la actul deliberativ și/sau să vă implicați activ în activitatea asociației

Aveți dreptate sunt multe blocuri în țară ai căror proprietari nu au înființat asociații sau sub diverse pretexte au dizolvat asociațiile, însă blocurile acelea arată acum ca niste ghetouri si sper că nu acesta este dezideratul dvs.

Personal, sunt de acord cu dizolvarea asociațiilor dacă aceasta este dorința tuturor proprietarilor membri, nu am o problemă, dar asta nu se poate întampla decât cu respectarea procedurilor legale.
Ultima modificare: Luni, 23 Octombrie 2023
robert1958, utilizator

Alte discuții în legătură

Efecte retragere din asociație și din calitatea de membru al cex CornelPop33 CornelPop33 Bună ziua, În situația în care am demisionat din poziția de membru al comitetului executiv al asociației de proprietari, iar apoi am făcut o cerere de ... (vezi toată discuția)
Inscriere in asociatia de prorietari Raducanu Maria Raducanu Maria Buna ziua!In momentul constituiri asociatiei de prorietari mai multe ap.nu au fost inscrise(nu cunoastem motivele de ce as a omis aceste ap.)acum am depus ... (vezi toată discuția)
Actualizare statut asociatie de proprietari cf legii 196/2018 ceraselacera ceraselacera Pentru actualizarea statutului si a acordului de asociere stiu ca trebuie depuse la judecatorie noul statut si un act aditional la acordul de asociere. A depus ... (vezi toată discuția)