@CHKa
Dvs faceți abstracție de faptul că legea nr. 196/2018 este un act normativ emis de Parlamentul Romaniei cu respectarea procedurilor Constituționale :
LEGE Nr. 196/2018 din 20 iulie 2018
privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea
condominiilor
EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI
PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 660 din 30 iulie 2018
Dacă ar fi să dăm eficiență art. 40 alin. 1 din Constituție în defavoarea legii speciale, asta ar însemna că de mâine de exemplu, toți membrii asociației ar putea renunța la calitate de membru al asociației punâd asociația de proprietari în imposibilitatea funcționării.
Or, dacă legiuitorul nu a prevăzut o modalitate de încetarea a statutului de membru al asociației, excepție făcând situația de la art. 17 alin. 9 din lege, asta înseamnă că legiuitorul a urmărit interesul general al asociației prin menținerea unui număr suficient de membri pentru desfășurarea în condiții democratice a actului deliberativ.
Discuția asta are un rost doar în privința proprietarilor asociați care sunt înscriși in acordul de asociere, sau ulterior prin acte adiționale depuse la judecătorie.
Altfel, dacă președintele asociației de proprietari nu și-a îndeplinit atribuția prevăzută la art. 17 alin. 8 din legea 196/2018 și nu a depus actele adiționale în privința înscrierii unor noi membri la judecătorie pentru actualizarea acordului de asociere, nu este nici o problemă ca un membru dintre aceștia să se retragă din asociație pentru că „s-a supărat ca măgarul pe sat” având obiective numai de el înțelese.
PS. Dizolvarea asociației de proprietari este reglementată limitativ tot prin dispozițiile legii nr. 196/2018. Cea mai sigură cale de dizolvare este ca asociația să nu se înființeze.
[ link extern ]