latka a scris:
Art. 194 din codul de procedura civila se refera la cererea de chemare in judecata, ceea ce nu e cazul atunci cind un membru de asociatie depune o cerere de renuntare la acea calitate si trebuie reactualizat acordul de asociere, conform art. 21 din legea 196/2018.
robert1958 a scris:
Având în vedere că potrivit art. 194 lit. d Cod proc civ. cererea trebuie să cuprindă „arătarea motivelor de fapt şi de drept pe care se întemeiază cererea” , vă rog să motivați în drept cererea de actualizare a acordului de asociere prin renunțarea „de poftă” la statutul de membru al asociației de proprietari.
Nu știu ce este așa greu de înțeles că orice modificare a acordului de asociere se face printr-o CERERE depusă la instanță, cerere care trebuie motivată în fapt și în drept în conformitate cu art. 194 NCPC, iar NU pe cale administrativă prin depunerea directă a acestuia la compartimentul asociații de proprietari din cadrul judecătoriei.
Instanța se pronunță printr-o încheiere care poate să fie de admitere, situație în care dispune înscrierea modificărilor în registrul asociațiilor de proprietari, sau de respingere șituație în care instanța nu dispune înscrierea modificărilor.
Nu o luați ca un atac la persoană, dar lipsa dvs de experință practică în privința asociațiilor de proprietari și în mod special în fața instanței își spune cuvântul.
De exemplu, să presupunem că se solicită înregistrarea modificărilor acordului de asociere intervenite ca urmare a înscrierii unor noi membri. Atașați CERERII motivate în fapt și în drept, toate documentele solicitate și așteptați pronunțarea instanței.
Practica judiciară majoritară, pe București vorbind, spune așa :
„In privinta petitului doi al cererii, respectiv dispunerea înregistrării la dosarul de înființare a asociației a actelor adiționale la acordul de asociere încheiat în scopul înființării asociației, acte adiționale prin care mai mulți p__________ au dobândit calitatea de membrii ai asociației, se reține că , potrivit art.17 alin.7 din Legea nr.196/2018 invocat, înscrierea ulterioară în asociație a proprietarilor care nu au fost prezenți la adunarea proprietarilor în vederea constituirii asociației de p__________ sau care au dobândit calitatea de p__________ ulterior adunării de constituire, după caz, se face la cererea scrisă a acestora, prin semnarea unui act adițional la acordul de asociere.
Prin grija președintelui asociației de p__________, actele adiționale se atașează dosarului de înființare a asociației, se păstrează la sediul asociației și se prezintă compartimentelor de specialitate din cadrul primăriei, la solicitarea acestora.
Asadar, fata de acest petit, tribunalul considera ca , potrivit art. 17 alin. 7 coroborat cu art. 2 lit. o din Legea nr. 196/2018, pentru ca noii p__________ să dobândească calitatea de membrii ai asociației , este suficient să depună o cerere scrisă, prin semnarea unui act adițional la acordul de asociere, nefiind necesar ca acestia sa fie inscrisi in Registrul Asociaților de P__________ de pe lângă Judecătoria Sectorului 2”.
Sau se solicită înscrierea noului președinte. Practica judiciară majoritară, tot pe București vorbind, spune așa :
„ Așa cum a reținut în mod corect instanța de fond, legea a reglementat în mod concret acele aspecte care, deși reprezintă hotărâri ale adunării generale ale asociației, trebuie validate de către instanța competentă întrucât reprezintă modificări ale actelor constitutive. Or, printre mențiunile pe care trebuie să le conțină acordul de asociere sau statutul unei asociații nu se află și președintele asociației, astfel încât alegerea președintelui nu reprezintă o modificare a actelor constitutive, ci doar concretizarea atribuției adunării generale ale asociației.
Astfel, tribunalul apreciază că procesul-verbal de alegere a președintelui este suficient pentru ca acesta să își dovedească calitatea, inclusiv în relațiile cu terții, fără a fi necesară înscrierea acestei mențiuni în Registrul Asociațiilor de P__________ de la grefa judecătoriei”.
[ link extern ]
Bineînțeles că ambele soluții sunt nelegale și netemeinice, însă asta pentru că nu oricine, chiar și despre avocați vorbind, este capabil să „ticluiască” o argumentație în drept care să treacă de „ filtrele ” instanței.
Deci lucrurile nu sunt simple nici când par simple și există prevederi ale legii pe care ne putem sprijini motivarea în drept,
așa că modificarea acordului de asociere printr-o cerere de renunțare, „ de poftă”, a unui membru al asociației nu are nici o șansă să fie admisă de instanță.