avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Daca am 10 ani pe cartea de munca, atat am cotizat pot ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Daca am 10 ani pe cartea de munca, atat am cotizat pot iesi la ...

Daca am 10 ani pe cartea de munca, atat am cotizat pot iesi la pensie?
Cel mai recent răspuns: Mihai -Viorel , utilizator 21:50, 9 Noiembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu , aveti nevoie de minim 15 ani stagiu de cotizare ( sau asimilat stagiului de cotizare ) , precum si de varsta de standard preazuta de lege .
Atunci la ce se face referire ca cei care au cotizat 10 ani primesc pensie 40% din salariul minim brut pe economie si daca se cotizeaza pana la 15 ani pt fiecare an se mai adauga 1% , , va multumesc
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
UNDE se face acea referire ? daca va referiti la prevederile Legii 127/2019 , aplicarea majoritatii articolelor a fost prorogata ( amanata ) pana la 01.01.2024 . Doar ca - dupa cum anunta guvernantii - vom avea o cu totul noua lege a pensiilor , iar aceasta mentine minimul de stagiu de cotizare la 15 ani . Deductia logica ar fi ca legea 127/2019 NU se va mai aplica niciodata . Dar e doar opinia mea ... PS . Ar fi si extrem de nedrept ca cei cu 10 ani stagiu de cotizare sa primeasca 40% din salariul minim brut pe economie - adica , 40% din 3300 = 1320 lei - cand sunt extrem de multi pensionari , care au stagii de cotizare mult peste minimul de 15 ani , si cu pensii la valoarea celei minime garantate , de 1125 lei .
Ultima modificare: Joi, 2 Noiembrie 2023
CHKa, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteți cumpăra restul de 5 ani, și veți beneficia de pensie. Doar că costă mulți bani 5 ani.
Și atunci cu cei 10 ani și o săptămână de contribuție ce se întâmplă.Am lucrat in industrie că și CTC-ist,laborant într-o otelarie.Cine beneficiază de banii cu care am contribuit și eu la fondul de pensii ?Am fost pensionat la vârsta de 57 ani și beneficiez de pensie in alt sistem.Per total cu toate sporurile am 49 ani 6luni și 7 zile vechime.Sunt interesat pentru că am beneficiat de prev. Legii 223/2015 unde la calculul pensiei nu s-au ținut cont de cei 10 ani și o săptămână de civilie.
Ultima modificare: Luni, 6 Noiembrie 2023
Mihai -Viorel, utilizator

Alte discuții în legătură

Ani de facultate, vechime pentru pensie dannuca dannuca Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca anii de facultate sunt luati in considerare ca vechime pentru pensie si in ce mod, adica daca acea perioada, de cinci ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, pentru o persoana care are 13 ani vechime in munca, ... zre zre Bună ziua, pentru o persoana care are 13 ani vechime in munca, ce opțiuni de pensie exista? Pensia pentru limita de vârstă impune un stagiu de cotizare de ... (vezi toată discuția)
Pensie civila refuzata - zero puncte Cristianc1 Cristianc1 Buna ziua. Tatal meu este pensionar militar. A lucrat si in civilie inainte si dupa perioada militara, 14 ani si 6 luni in total in civilie. Implinind recent ... (vezi toată discuția)