avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, daca din prima casatorie a mamei ea avea ca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, daca din prima casatorie a mamei ea avea ca si bunuri ...

Buna ziua,daca din prima casatorie a mamei ea avea ca si bunuri cu tatal meu doua imobile,tatal a decedat,intre timp mama s-a recasatorit,in caz de deces actualul sot va avea drept la mostenire?Mama poate face testament cu bunurile ei,prin care sa imi revina mie mostenirea?
Ultima modificare: Marți, 14 Noiembrie 2023
Fier20, utilizator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 18:25, 16 Noiembrie 2023
De ce aceasta “ concluzie amara “ , stimate/a @ibn ? ce treaba are Statul sa incurajeze , sau sa descurajeze casatoria ? E treaba personala si libera alegere a persoanei daca si cum isi alege sa traiasca ... Ba , eu zic chiar ca o incurajeaza , tocmai prin legislatia care da dreptul sotului supravietuitor ( oricare dintre cei doi ) la mostenire , la o eventuala pensie de urmas , chiar - in anumite conditii - la intretinere ... Drepturi pe care concubinul/ concubina nu le are ... De ce sa divortezi ca sa-ti pastrezi bunurile proprii ? ele raman asa - proprii - atata timp cat traiesti ... Dupa ce decedezi , nu mai ai ( si nici nu mai ai nevoie ) de bunuri proprii , ele revin mostenitorilor . Frustrarea dvs. este data de faptul ca sotul supravietuitor are dreptul - conform legii - la o parte din avere ? Ia ganditi-va , obiectiv , copiii ii cresti , de cum s-au nascut si inca vreo 25 ani , cheltuiesti timp , resurse , eforturi cu ei . Dupa care , isi vad de viata lor , asa cum e firesc . Sotul/sotia - in schimb - iti e alaturi , te sprijina , te ajuta , la nevoie te ingrijeste , e parte la bucuriile si necazurile tale , cale de ani , pana in ultima clipa , munceste pentru tine ( ambii o fac , unul pentru altul ) si , daca iti supravietuieste, sa plece din casnicie strict cu bunurile sale ? fara nimic din partea sotului ? totul pentru copiii care , de fapt , nu au facut nimic pentru tine , doar tu pentru ei ? sau - daca chiar au facut - doar si-au platit o parte din datoria ( morala ) catre parinte pentru perioada cat au fost in sarcina acestuia ? Oare cum ar fi drept ?
Ultima modificare: Joi, 16 Noiembrie 2023
CHKa, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sotul/sotia - in schimb - iti e alaturi , te sprijina , te ajuta , la nevoie te ingrijeste , e parte la bucuriile si necazurile tale , cale de ani , pana in ultima clipa , munceste pentru tine ( ambii o fac , unul pentru altul ) si , daca iti supravietuieste, sa plece din casnicie strict cu bunurile sale ?

poti sa mori imediat dupa noaptea nuntii si sotul te mosteneste.
sau pot trai fericiti impreuna 30 de ani si imparti averea cu niste lepre de copii.
Mie mi s-ar parea corect ca omul sa poate decide in totalitate ce vrea sa faca cu averea sa, cui sa i-o lase, cui sa i-o doneze in sensul asta.
Ultima modificare: Joi, 16 Noiembrie 2023
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De fapt , cam asa e prin tarile ceva mai civilizate , in anumite conditii exista o “ rezerva “ mica pentru o sotie casnica , in rest - si eu sustin asta - testamentul e absolut sfant . Si omul si-l face ( cei mai multi ) , din buna-vreme ... Warren Buffett , multi-multi miliardar american , a marturisit intr-un interviu ca , atunci cand copiii lui si-au desavarsit educatia , le-a oferit cate o suma de bani , atat cat le-ar fi suficient sa-si deschida propria afacere , si i-a avertizat ca de la el nu mai vad nimic in plus si nici nu vor mosteni nimic , totul se va duce in acte de caritate . La noi , cu drepturile rezervatarilor si cu regimul liberalitatilor excesive , s-ar deschide calea unor procese care s-ar putea sfarsi la varsta senectutii nepotilor lui , daca nu mai tarziu ...
Ultima modificare: Joi, 16 Noiembrie 2023
CHKa, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
testamentul e absolut sfant

mai ales ca tu stii cel mai bine ce relatii ai cu fiecare, ce vrei sa ii dai unuia, cat, daca vrei sa ii dai.. etc
@CHKA - citez: daca iti supravietuieste, sa plece din casnicie strict cu bunurile sale ? Raspunsul in conceptia mea ar fi: Nu cu bunurile sale ci cu 1/2 din bunurile comune, cam ca la partaj dupa divort. Bunurile proprii sa mearga doar la copii. Caci doar dupa moartea sotiei supravietuitoare, bunurile proprii ale acesteia nu merg in proportie de 1/4 la mostenitorii sotului care a decedat primul. Este doar o viziune proprie asupra problemei. Caci in conditiile actuale, pentru a contracara migrarea a 1/4 din bunurile proprii catre sotia supravietuitoare , ar trebui vandute sau date copiilor din timpul vietii, care ar insemna descoperire financiara la batranete, cand pot aparea probleme cu sanatatea, sau camin de batrani, consumatoare de bani, caci nu toata lumea moare rapid prin infarct de exemplu. Cum s-a subliniat mai sus, nu legea ci proprietarul ar trebui sa decida ce se va intampla cu bunurile lui dupa moarte, prin testament. Poate ca s-ar evita multe probleme cu copiii care vor sa mosteneasca fara ca sa ispaseasca. Dar nu avem ce face, pana una alta traim in statul de drept romanesc.

Alte discuții în legătură

Casa parintilor Ghinda02 Ghinda02 Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)
Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata caren caren in cazul in care mama a decedat si nu s.a facut nici un fel de succesiune, iar tatal se recasatoreste, dupa decesul tatalui sotia acestuia beneficiaza de vreo ... (vezi toată discuția)