avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Deplasarea în afara țării cu/ fără procura
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Deplasarea în afara țării cu/ fără procura

Bună ziua! O scurtă întrebare aș avea, am nevoie de procură pentru a trece țara cu o mașină care nu e pe numele meu, respectiv în Republica Moldova cu mașina tatălui meu?
Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 19:16, 6 Ianuarie 2024
Puteți face un contract de comodat, sa nu aveți eventuale probleme.
Aveti nevoie de procură pentru a trece granita cu o mașina care nu e pe numele dvs.
Din experienta poprie știu ca se poate cu comodat. Poate s-a modificat legea în ultima perioada - aveți cunoștință de asemenea situație?
Nu zice ca ar fi nevoie :
[ link extern ]
La controlul trecerii frontierei, nu este necesar să prezentați polițistului de frontieră documente cu privire la modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (contract, procură, comodat etc), cu excepția autovehiculului cu numere de înmatriculare neutre. Totodată, actele ce confirmă deţinerea în proprietate sau a dreptului de folosinţă asupra mijlocului de transport înmatriculat în alte state, pot fi solicitate de către Serviciului Vamal.


SCA IONESCU & NOVAC a scris:

Din experienta poprie știu ca se poate cu comodat. Poate s-a modificat legea în ultima perioada - aveți cunoștință de asemenea situație?

Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Ianuarie 2024
latka, utilizator
Și pe site-ul ambasadei noastre în Moldova scrie că la intrare nu se mai cer documente suplimentare când șoferul nu e proprietarul mașinii:
Potrivit Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 341 din 26.05.2017, au fost aprobate modificări și completări la Regulamentul Circulației rutiere, urmare cărora a fost exclusă obligativitatea prezentării, de către conducătorul autovehiculului (care nu este proprietar), a unui alt document care să ateste dreptul la utilizarea lui.
(...)
- permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru (sub)categoria din care face parte autovehiculul condus;
- certificatul de înmatriculare al vehiculului; actul care confirmă transmiterea în folosință a vehiculului, în cazul mijlocului de transport transmis în folosință având număr de înmatriculare neutru;
actele referitoare la natura și masa încărcăturii, în cazurile stabilite de legislație;
asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto valabilă pentru Republica Moldova.

Prin urmare, Poliția de Frontieră nu solicită de la conducătorul auto acte adiționale care să confirme transmiterea în folosință a vehiculului, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică, cu excepția mijlocului de transport transmis în folosință având număr de înmatriculare neutru.

[ link extern ]

N-am mai auzit de numere de înmatriculare neutre până acum :)
Au fost tipărite primele numere de înmatriculare neutre pentru maşinile înregistrate în regiunea transnistreană, potrivit presei din zonă.
(...)
Presa din regiune spune că plăcuţele neutre de înmatriculare vor fi eliberate la Tiraspol şi la Râbniţa, unde sunt amenajate două puncte de evidenţă a conducătorilor auto din regiune. Pentru a le obţine, şoferii trebuie să prezinte aşa-numitul paşaport transnistrean şi dovada înregistrării automobilului. Plăcuţele sunt acceptate în traficul internaţional şi doar astfel locuitorii din stânga Nistrului vor putea trece graniţa cu maşina proprie. Asta se întâmplă după ce Chişinăul şi regimul de la Tiraspol au semnat un protocol în acest sens.

[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce documente sunt necesare pentru scoaterea autovehiculului din tara? CountPorcula1987 CountPorcula1987 Buna ziua, am un opel astra, autovehicul pe care il folosesc eu. Masina este inmatriculata pe bunica mea, RCA-ul fiind ~1/4 mai mic decat daca ar fi ... (vezi toată discuția)
Cum poate trece vama un minor? vovasw vovasw eu am facut la copilul meu pasaport strain .Vreau sa ma duc an Rusia.Am s-al pot trece peste granite fara procura de la sot? (vezi toată discuția)
Contractul de comodat auto pentru r. moldova trebuie încheiat neapărat în fața unui notar sau poate fi și neautentificat? Georgiana Alexii Georgiana Alexii Un contract de comodat trebuie incheiat neaparat in fata unui notar sau poate fi incheiat si acasa? De exmplu: masina e pe numele mamei, am sa o folosesc eu ... (vezi toată discuția)