avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Imprumut la societate SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Imprumut la societate SRL

Buna ziua!
Sunt asociat din 2021, la un SRL cu doi asociati, cu cate 50% parti sociale fiecare. Societatea functioneaza din 2012. Am devenit asociat prin cresterea capitalului sociaI cu acceasi suma ca si asociatul existent. Dupa asociere am imprumutat societatea cu suma de 1,000,000 lei, fara contract de imprumut, doar ordin de plata din contul bancar personal in contul bancar al societatii. Pe OP este specificat "Imprumut societate" la detalii de plata. Asociatul, care este si unicul administrator si singurul cu drept de semnatura, refuza sa-mi restituie imprumutul. Societatea are doua conturi bancare, eu avand access doar la contul in care am depus imprumutul. Nu am access la contul curent folosit pentru desfasurarea activitatii. In 2023 societatea a realizat profit net de 1200000 lei din care s-au alocat dividente de 500000 lei celuilalt asociatului, eu am primit 100 lei simbolic deoarece am fost oarecum fortata sa semnez decizia AGA de alocare dividente pe motiv ca eu nu am avut nici o contributie la realizarea acestui profit. In actul constituent este prevazuta alocarea profitului 50%- 50% fiecarui asociat daca AGA nu decide altfel! In speranta recuperarii imprumutului am acceptat. In lipsa contractului de imprumut, beneficiez de dobanda la imprumut pana la restituire? As dori sa-mi recuperez imprumutul si sa ma retrag din societate. Care este forma legala prin care pot sa-mi recuperez imprumutul tinand cont ca nu exista o cale amiabila cu asociatul de solutionare a problemei? Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2024
UtaRusso, utilizator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 09:53, 20 Ianuarie 2024
Nu se pot distribui dividende in mod preferențial. Profitul se distribuie conform cotei din capitalul social ce'-i revine fiecărui asociat.
Deci dacă aveți fiecare 50%, trebuie mereu sa aveți treptul la câte 50% din dividende. Ca unul ridica toți banii cuveniți și altul decide sa-i lase la dispoziția firmei, e strict voința personala a asociatului în dauza.
Nu are importanta ca v-ati adus sau nu contribuția la realizarea veniturilor firmei.
Contactați de urgenta un avocat specializat în dreptul societăților comerciale pentru ca doar în instantaneu mai puteți face ceva ca să obligati firma sa vacrestituie împrumutul în baza acelui extras de cont.
Și nu mai semnați asa "ca va obliga".
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2024
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distributie dividente Emiliap Emiliap Daca AGA a unui SRL hotaraste cu ocazia aprobarii bilantului in Martie distribuirea profitului anului precedent in procent de 40 %, restul de 60 % ramane ... (vezi toată discuția)
Oug 193/2002, privind plata dividende marianonea marianonea daca din profitul de repartizat al unui SRL , AGA il repartizeaza-ca dividente - in mai multe transe ,plafonul de 10000 lei ,pentru plata in numerar , se ... (vezi toată discuția)
Infiintare srl bob02008 bob02008 Buna ziua, as vrea sa imi deschid un srl cu un prieten. Dar eu am un litigiu cu o banca. Acum un an am luat un credit de nevoi personale cu ipoteca mobiliara ... (vezi toată discuția)