avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Riscuri oprire curent electric dupa ce a expirat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Riscuri oprire curent electric dupa ce a expirat contractul de chirie iar chiriasul refuza sa elibereze

Buna ziua, detin un apartament care este inchiriat cu contract inregistrat la anaf. Chiriasul nu numai ca nu a platit, dar refuza sa elibereze, desi contractul a expirat. Am demarat procesul de evacuare prin executor, dar dureaza destul de mult (intre 2 si 6 luni). Momentan iau in considerare oprirea curentului electric, pentru a accelera evacuarea dar si pentru a reduce cheltuielile. Imi puteti spune va rog daca exista vreo implicatie legala sau vreun risc in a ii opri curentul odata ce contractul de inchiriere a expirat ? Multumesc anticipat
Ultima modificare: Joi, 8 Februarie 2024
johnsnow2004, utilizator
3 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca am ajuns să gândim în felul ăsta, înseamnă că e grav...
Înseamnă că ne-am pierdut de tot încrederea în autorități. Eu nu cred sub nici o formă că, din moment ce avem de a face cu cineva care ocupă în mod abuziv proprietatea altcuiva, devreme ce contractul de închiriere a expirat, și proprietarul poate dovedi asta cu înscrisuri, respectiv contractul expirat, apoi în mod cert are și niște mesaje scrise prin care i-a cerut în mod expres sa părăsească locuința, cu toate astea poliția nu poate interveni. Nu cred așa ceva. Daca ar fi așa cum spuneți ar fi foarte grav, înseamnă că în țara asta nu mai avem pe nimeni că sa ne apere drepturile, am trai ca în junglă.
Nu se poate așa ceva.
Trebuie să încerce să meargă la poliție și să depună o plângere, poate una chiar penală, eu unul asta as face - plângere penală pentru ocupare abuzivă a unei proprietăți personale,ce nu ii aparține. Apoi din acel moment, poliția nu numai că va trebui sa acționeze,dar va fi obligată să soluționeze plângerea. Tot poliția va stabili și dacă speta se va trata sau nu penal, sau dimpotrivă civil. Și tot poliția, după ce deschide o anchetă, face cercetarile preliminare, audiază părțile implicate, martorii, etc, apoi ajunge la o concluzie, apoi poate dispune inaintarea dosarului pe masa unui procuror de la parchet, in caz că nu știați, doamna moderator. Mai cercetați puțin competențele Poliției Romane.
gi-jane2 a scris:

Stiu, pt ca nu e treaba lor. Credeți ca il roagă pe chirias sa iasă sau ce credeți?

6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu va doresc sa nu fiți în aceasta situație ca să aflați personal ce se va intampla cu plangerea dvs :)
Politia nu e in măsură să stabilească relațiile contractuale, înțelegerile dintre 2 persoane. Nu e ca și cum omul s-a trezit cu altul în casa venind acasa de la munca, intelegeti diferenta?
Calea e doar instanta sau executorul, dupa caz. Va rog nu mai insistati intr-o direcție greșită și lăsați politia sa se ocupe măcar de ce trebuie cu adevărat.
Politia poate fi solicitata de executor ca ajutor in evacuare , daca e necesar.
Ultima modificare: Duminică, 11 Februarie 2024
gi-jane2, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă contractele cu furnizorii de utilități sunt pe numele proprietarului, acesta nu doar că are dreptul, ci chiar este obligat să le debranșeze.
Conform legii, chiriașul LA ALB, dacă are nevoie de utilități, cum ar fi: curent, gaz, cablu tv și internet, este obligat să-și facă contract în nume propriu.

Chiar nu există nici un risc pentru debranșare, ba din contră.....
Orice cetățan care are nevoie de racordare la diferite utilități, obligatoriu trebuie să-și facă personal contract cu frunizorii de servicii.
Ultima modificare: Duminică, 11 Februarie 2024
Dapix, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
," ci chiar este obligat să le debranșeze."
De unde și de când aceasta obligație?
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
......... "obligat" în momentul când cel care ocupă imobililul, se folosește de utilitățile necesare fără să plătească la timp facturile lunare, și trebuie automat debranșat imobilul de la toate utilitățile, pentru a nu acumula proprietarul datorii foarte mari.

Un chiriaș serios, pe baza contractului de chirie, se poate racorda la toate utilitățile în nume propriu, fără să-i asigure proprietarul accesul la utilități.

Eu personal cunosc astfel de chiriaș, e un italian, care și-a făcut contractul de chirie pentru 5 ani, și s-a racordat la toate utilitățile pe numele lui.
Ultima modificare: Duminică, 11 Februarie 2024
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Evacuare fortata a unor chiriasi, dupa expirarea contractului de inchiriere allyjana allyjana Bună ziua. Am nevoie urgenta de consiliere. Persoană în varstă, proprietar al unui apartament în alt oraş decat cel de domiciliu. Vă rog mult , care ... (vezi toată discuția)
Notificare evacuare imobil fotopoulus fotopoulus Buna ziua, contract de închiriere expirat de 9 luni, se locuiește și se plătește în continuare chirie proprietarului inclusiv pentru luna in curs, in ... (vezi toată discuția)
Contract comodat vs. contract inchiriere apartament magic9pm magic9pm Am avut experiente neplacute cu chiriasii in trecut ( cu contract de inchiriere la fisc)......dupa ultimii am platit datorii de 3100 RON . Acum , un coleg ... (vezi toată discuția)