Ca urmare a unui accident rutier, am făcut plângere la poliție, solicitând verificarea imaginilor unei camere de supraveghere, imagini care ar putea ajuta la identificarea autorului accidentului, șoferul unui vehicul care m-a lovit și a fugit fără să oprească, eu fiind pe bicicletă.
Ca urmare a plângerii mele, un polițist s-a deplasat la societatea comercială care deține camera de supraveghere. Potrivit relatării telefonice a polițistului către mine, proprietarul acelei societăți i-a comunicat că tocmai s-a întors din excursia de weekend și a constatat că sistemul de supraveghere se defectase între timp, nu înregistra ci doar transmitea imaginile în direct pe un monitor.
Aceasta l-a determinat pe polițist să considere că datoria lui s-a încheiat și a declarat închisă acțiunea demarată în urma plângerii.
Dat fiind că am suspiciuni atât asupra veridicității afirmațiilor proprietarului soietății comerciale, cât și a modului cum a procedat polițistul, aș dori să aflu de la membrii acestei comunități următoarele:
- ce obligație are polițistul în cazul unei plângeri ca a mea? Nu ar fi trebuit să ridice sistemul cu tot cu unitatea de memorie, pentru a verifica imaginile la secția de poliție?
- ce pot face mai departe pentru ca totuși să fie ridicat sistemul cu unitatea de memorie și analizat la secție sau în alt local unde există condiții necesare (monitor etc) ?
Da, si am chemat politia din localitate (localitatea unde locuiesc si langa care a avut loc accidentul), venind imediat un politist (șeful de secție) care a facut o constatare. Mai târziu, cum am spus, am facut și petitie (plângere) pentru examinarea imaginilor de pe camera de supraveghere menționată.
În concluzie, cu ce mi-au spus polițiștii în cadrul unor vizite ale mele ulterioare la secția de poliție și cu ce mi s-a spus pe acest grup, am ajuns la concluzia ca poliția a făcut tot ce a putut, dar proprietarul camerelor ascunde deliberat probele (imaginile) și din păcate nu e nimic de făcut.
Aveti rabdare, dosarul este in lucru. Trebuia sa cereti sa fiti dus la spital pentru investigatii medicale. O sa va cheme de la politie sa mai da-ti declaratii. Solicitati sa va constituiti parte civila pentru despagubiri pentru bicicleta. Nu semnati nimic fara sa cititi si sa intelegeti ce scrie acolo. O sa va caute sa va dea bani ca sa va retrageti plangerea, cel mai probabil. Altfel ramane fara permis si trebuie sa dea si chestionare din nou, plus amenda. Iar pt bicicleta trebuie sa va despagubeasca.
Nu a fost nici un martor când s-a întâmplat evenimentul? Una - doua se aduna lumea și comentează fel și fel de variante. Culoarea mașinii, marca mașinii, etc.
Nu se cunoaște făptașul. A fugit fără să oprească după ce m-a lovit. Nu e nici o șansă să fie identificat, decât dacă proprietarul camerelor de supraveghere se răzgândește și lasă poliția să vadă imaginile. Poliția a solicitat accesul la înregistrări dar acest proprietar a spus că aparatul nu înregistra (doar transmitea imagini live), ceea ce eu nu cred că e adevărat. Accidentul a avut loc pe 29 ianuarie, polița i-a solicitat imaginile pe 12 februarie iar el a spus poliției că aparatul nu mai înregistra de la sfârșitul lui decembrie, dar nu a lăsat poliția să verifice aparatul iar poliția nu are cadrul legal să oblige proprietarul să permită accesul la dispozitiv, fiindcă nu e caz penal ci contravenție, neexistând victimă (vătămare corporală). Cel puțin, așa mi-a spus poliția.
E un drum "de țară", slab circulat, de lângă o localitate izolată (Ciacova, Timiș, accidentul a avut loc la ieșirea spre Jebel) accidentul a avut loc când se lumina de ziuă și când e ceva mai mult trafic decât în restul zilei, fiindcă merg navetiștii la muncă . După mașina care m-a lovit (pe care am apucat să o văd, fără a putea reține numărul), a trecut imediat o dubiță cu muncitori, a cărei șofer care nu știu dacă a văzut accidentul dar sigur m-a văzut pe mine pe jos, lângă bicicletă, findcă m-a ocolit, dar nici el nu oprit.