avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt - se poate retrage plangerea?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt - se poate retrage plangerea?

Buna ziua,va rog sa ma sfatuiti intr-o problema .
Am o plangere prealabila la politie pentru furt.Am vorbit cu persoana care mi-a depus plangerea si ne-am inteles asupra unei sume de bani si astfel isi retrage plangerea.Nu inteleg cum se poate rezolva ,eu stiam ca nu se poate la infractiuna de furt.
Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca exista vreo posibilitate ca acea persoana sa dea o declaratie sau cum sa scrie pentru a nu inainta dosarul si a se da NUP urmarie penala.
Cum pot sa fiu sigur ca dosarul este inchis si mi se v-a face cazier?
Astept un raspuns si poate o propunere de rezolvare.
Sa dea declaratie in sensul ca a gasit bunurile si s-a inselat asupra faptuitorului si a faptei.
La infractiunea de furt este posibila aplicarea art. 210 Cod penal, daca se savarseste intre soti ori intre rude apropiate, de catre un minor in paguba tutorelui, de catre cel care locuieste impreuna cu persoana vatamata sau este gazduit de aceasta. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Daca nu este cazul de cele scrise mai sus, chiar daca si-a retras plangerea, infractiunea subzista si cercetarea penala merge mai departe.
Intr-adevar, pentru infractiunea de furt (cu exceptia furtului intre soti sau rude apropiate, ceea ce cred ca nu este cazul), urmarirea penala nu incepe numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar retragerea plangerii nu inlatura raspunderea penala. De aceea, cred ca solutia ar fi ca persoana care s-a plans impotriva dvs. sa faca o declaratie la politie prin care sa determine inlaturarea totala fie a existentei faptei (a fost o eroare si a pierdut bunul pe care ulterior l-a gasit), fie a vinovatiei dvs. (v-a spus sa luati bunul chiar el si apoi a uitat, dar si-a reamintit etc.).
In urma mentinerii unei asemenea declaratii, orgaul de cercetare penala si cel de urmarire vor propune, respectiv vor dispune, NUP.
Nu te pune sa dai bani daca nu stii legea, vb cu un avocat.
Este posibil sa nu se opreasca dosarul chiar daca persoana care a depus reclamatie scrie asa cum a spus Zaharia65_2 ?
Cand stiu sigur ca este ok?

Alte discuții în legătură

Dosar camera preliminara - pot invoca ceva dupa noul cod? pauldorin87 pauldorin87 in luna august 2012,mama partii vatamate sesizeaza politia pentru patrundere prin efractie in locuinta fiicei sale.organele de cercetare incep urmarirea ... (vezi toată discuția)
Acuzatia de furt impotriva unui dintre soti ContSters115122 ContSters115122 Buna ziua, Se poate formula o plangere la politie impotriva sotului/sotiei sub acuzatia de furt a unei sume de bani existente in casa, domiciliu comun ptr ... (vezi toată discuția)
Impacarea partilor intr-un proces penal nicolae_1984@yahoo.com nicolae_1984@yahoo.com buna ziua vreau o indrumare de cineva care cunoaste in domeniu.situatia este asa sunt cerecetat penal intr-un dosar de furt din locinta in care am stat cu ... (vezi toată discuția)