avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intrebare despre regulament intern si amenzi.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intrebare despre regulament intern si amenzi.

Buna ziua,

Am o intrebare despre regulament intern si amenzi.

Practic a fost pus un afis care avertizeaza cei care arunca cu apa pe geam sa primeasca amenzi pana la 5000 ron. Motivul dat este deteriorarea fatadei blocului si stropi pe alte geamuri.

Nu stiu daca se refera la mine, eu spal geamurile si pervazurile cu apa, nu arunc apa. Imobil e la parter deci nu ajung stopi pe alte geamuri decat daca e vant puternic. Atat pervazul cat si un fel de pervaz de sub geam sunt la ~5cm fata de peretele exterior.
Volumul de apa e neglijabil, nu stiu de ce asociatia e ingrijorata in timp ce exteriorul e supus ploilor.

Intrebarea mea e cum ar putea asociatia constata pagube in acest caz, sau care ar fi pasii care ai poate lua.

Daca amenda este trimisa de asociatie (nu stiu daca asociatia poate face asta) ce solutii exista contestare?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Mai 2024
Utilizator 20025, utilizator
Buna, Nu trebuie sa va simtiti dator sa interveniti.
NU am spus ca asociatia este agent constatator.
NU am vorbit de OG 2/2001 si despre calitate de agent constatator.
NU am spus ca Legea 196/2018 confera asociatiei de proprietari calitatea de agent constatator.
NU am spus ceva din toate acestea (mai sus contestate de dvs).
AM spus ca asociatia poate constata o situatie de fapt. Si am spus si modalitatile in care se poate face. Este ceva ceea ce asociatia de proprietari POATE face.
Si, in al 2-lea rand, deja v-ati expus parerea si ati raspuns userului. (nu va judec raspunsul)
Opinia mea este cea expusa. Va rog sa nu ducem discutia intr-o polemica intre respondenti.
Userul are posibilitatea sa citeasca si sa aleaga.
Userul a scris ca e vorba de amendă. Amenda e o sancțiune contravențională. La ce ar fi bun un PV "constatat" de asociația de proprietari, atunci ?
Și ce sa facă un executor judecătoresc?
latka, utilizator

trandafir2 a scris:

Utilizator 20025 a scris:
Intrebarea mea e cum ar putea asociatia constata pagube in acest caz, sau care ar fi pasii care ai poate lua.

Draga @Utilizator 20025, asociatia ar putea sa constate acea situatie de fapt intocmind un proces verbal de constatare a situatiei de fapt. Asociatia, ar putea sa apeleze si la 1-2 martori. Asociatia ar putea sa apeleze si la serviciile unei firme sau a unui expert care sa cuantifice eventuale pagube. La fel de bine, pentru constatarea situatiei de fapt asociatia ar putea apela la un executor judecatoresc. Acestia ar fi sa zicem anumiti pasi care ii poate lua asociatia.
In ceea ce priveste raspunderea pentru pagube sau eventuale incalcari ale vreunei legi, este o discutie mai ampla, pentru ca nu stim, doar din povestea dvs, daca s-a incalcat ceva.

Nu exista nici o dauna, cel putin nu se vede sau se simte ceva pe fatada.

Sa spunem de exemplu ca asociatia adauga in regulament ca e interzis sa se arunce apa pe geam. Nu loveste pe nimeni apa doar poate ajung stropi pe geamul altui vecin.

Suna stupid dar nu stiu de ce au pus un afis cu amenzi pentru asta. Se duce la politie vecinul ca au ajuns stopi de apa pe geam sau cum?
latka a scris:
Userul a scris ca e vorba de amendă. Amenda e o sancțiune contravențională. La ce ar fi bun un PV "constatat" de asociația de proprietari, atunci ?

Pai, si daca userul nostru (@Utilizator 20025) a scris amenda, poate ca in necunostinta de cauza, poate pentru ca si el asa a citit pe un afis, afis pe care cine stie ce neavenit l-a lipit acolo, neavenit care la randul lui cine stie de unde a luat textul cu amanda si 5000 lei (probabil a cautat prin legea 196/2018 si i s-a parut ca ceva suna bine pe acolo), .....atunci dvs ati simtit ca trebuie adaugat termenul de agent alaturat termenului de constatare? De ce sa adaugati la text daca nu este nevoie? ...si uite asa discutia a luat-o razna sau o poate lua razna.

Dvs trebuie sa vedeti lucrurile dincolo de cuvintele asternute aici de user, si nu sa disecati cuvintele mot a mot, pentru ca poate userul este un om fara specialitate juridica si intreaba si el ce poate (caci altfel nu intreba aici).

La ce ar fi bun un PV "constatat" de asociația de proprietari?
Pai hai sa va spun la ce ar fi bun. Ar fi bun in instanta, atunci cand se va solicita repararea unor eventuale pagube in civil. Ar fi foarte bun in instanta. Este o dovada puternica. Pentru ca tot dvs mai sus, spuneati : „Astfel de " cazuri" se rezolva în instanță.

La ce ar mai fi bun? Pai, daca totusi acolo, la fata locului, exista o fapta contraventionala, si daca asociatia sesizeaza un agent constatator, care vine in intocmeste un PVCS (proces verbal de constatare si sanctionare), atunci procesul verbal de constatare intocmit de asociatie poate fi un fundament solid pentru intocmirea unui PVCS, si in cazul in care petentul (a se citi contravenientul) merge in instanta, poate fi o proba, o dovada in instanta, ca petentul (a se citi contravenientului) este vinovat.
DECI, asociatia ARE tot interesul sa intocmeasca un astfel de document.

Ce sa facă un executor judecătoresc?
Ce sa faca? Sa intocmeasca in proces verbal de constatare, care are o putere probanta.
Executorul judecatoresc are si alte atributii conferite de lege in afara de popriri si executari silite.
Puteti sa ma verificati (cod procedura civila si legea executorilor).

(( V-am raspuns pentru ca m-ati intrebat in mod expres. Acum, sincer sper ca sa va prinda bine si sa nu incepeti iar cu contraziceri si jigniri voalate, pentru ca la urmatorul mesaj nu o sa va mai raspund. Adica o sa ma adresez strict userului ))
trandafir2, moderator
Utilizator 20025 a scris:

Nu exista nici o dauna, cel putin nu se vede sau se simte ceva pe fatada.

Sa spunem de exemplu ca asociatia adauga in regulament ca e interzis sa se arunce apa pe geam. Nu loveste pe nimeni apa doar poate ajung stropi pe geamul altui vecin.

Suna stupid dar nu stiu de ce au pus un afis cu amenzi pentru asta. Se duce la politie vecinul ca au ajuns stopi de apa pe geam sau cum?

Draga @Utilizator 20025, daca exista sau nu exista o dauna, asta este o chestiune de fondul litigiului (a unui presupus litigiu), si care chestiune este in sarcina celui care reclama, respectiv sa probeze, adica este in sarcina pagubitului.
Deocamdata, este doar un afis pe un geam. Sa nu punem carul inaintea boilor.
Cand si daca veti fi chenat in judecata, ori daca veti avea calitatea de contravenient, veti vedea. Si la acel moment, ne spuneti si ne dam si noi cu parerea aici.

Sa spunem ca „asociatia adauga in regulament ca e interzis sa se arunce apa pe geam”, atunci regulamentul va produce efecte pentru viitor si nu pentru trecut. Mai mult, adaugarea in regulament poate fi contestata. Daca nu va convine, o contestati in instanta. Dar asta este alta discutie (mult mai ampla).

Daca suna stupid sau nu suna stupid si daca se duce la politie vecinul ca au ajuns stopi de apa pe geam sau cum, sunt chestiuni la care nu se poate raspunde acum, insa se poate divaga pe marginea lor si se poate discuta fara vreo finalitate practica.

Asteptati sa vedeti daca va reclama careva si apoi mai vedem. Bafta!