avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intrebare despre regulament intern si amenzi.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intrebare despre regulament intern si amenzi.

Buna ziua,

Am o intrebare despre regulament intern si amenzi.

Practic a fost pus un afis care avertizeaza cei care arunca cu apa pe geam sa primeasca amenzi pana la 5000 ron. Motivul dat este deteriorarea fatadei blocului si stropi pe alte geamuri.

Nu stiu daca se refera la mine, eu spal geamurile si pervazurile cu apa, nu arunc apa. Imobil e la parter deci nu ajung stopi pe alte geamuri decat daca e vant puternic. Atat pervazul cat si un fel de pervaz de sub geam sunt la ~5cm fata de peretele exterior.
Volumul de apa e neglijabil, nu stiu de ce asociatia e ingrijorata in timp ce exteriorul e supus ploilor.

Intrebarea mea e cum ar putea asociatia constata pagube in acest caz, sau care ar fi pasii care ai poate lua.

Daca amenda este trimisa de asociatie (nu stiu daca asociatia poate face asta) ce solutii exista contestare?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Mai 2024
Utilizator 20025, utilizator
@trandafir2
Nu știu de ce considerați ca postările mele vă jignesc. Vă contrazic doar din simplul motiv ca nu aveti dreptate și nu arătați nici un temei legal .

Subiectul ăsta s-a mai discutat de mai multe ori pe secțiunea de forum legată de asociații de proprietari și sunteți primul care susține ca o asociație de proprietari poate încheia PV (nu știu de care și ce model, ca nu ați precizat) și ca ar avea vreo forță probanta în instanță.

Mă rog, e dreptul dvs. sa credeți asta, eu nu am întâlnit.

Contravențiile legate de asociații de proprietari se reclamă în conformitate cu prevederile art. 102 din legea 196/2018. Nu scrie nimic despre regulamentul asociațiilor și despre dreptul cuiva din asociatie să încheie vreun PV.

latka, utilizator
Deci pot sa ajung in instanta pentru ca am incalcat regulamentul asociatiei? Ma refer la exemplul cu apa de mai sus. Nu am cunostine in domeniu legal, dar nu stiu ce lege pot incalca in lipsa unor avarii si stau la parter.
Ce vreau sa stiu e ce reguli poate adauga asociatia care nu se suprapune cu ceva care e ilegal. De exemplu daca vreau sa pun ghivece pe pervazul exterior si asociatia interzice asta cu o penalitate monetara.
Utilizator 20025, utilizator
Draga @Utilizator 20025. Deci, despre ce regulament vorbiti? Exista un regulament pe care dvs il cunoasteti?
Ati povestit despre o foaie, un afis lipit pe o usa, si ati spus ca deocamdata nu vi s-a comunicat nimic catre dvs personal, si eu v-am raspuns ca „nu stim, doar din povestea dvs, daca s-a incalcat ceva”.
Daca nu stim daca exista vreun regulament si daca nu stim daca ati incalcat ceva, cum am putea noi sa spunem acum ca veti ajunge in instanta? Cum?
Ce reguli poate adauga asociatia? Teoretic o infinitate de reguli. Dar nu le putem epuiza aici.
in ceea ce priveste ipoteza cu ghivecele si penalitatea monetara, nu, este ceva care teoretic nu se poate intampla.
Puteți ajunge în instanță doar ca să contestați acel PV prin care asociația v-ar amenda. De fapt cred că v-ar aduga acea suma pe lista cheltuielilor de întreținere.

Asociația poate adăuga orice regulă trece prin cap celor din Cex, o pot vota în AG, dar nu vă pot amenda legal.
Asta trebuie să înțelegeți. Nu puteți anula "prostiile" pe care le fac cei din asociație decât în instanță. Așa scrie la art. 52 din legea 196/2018.

Dar nu trebuie să vă îngrijorați, dacă se întâmplă, angajați un avocat și anulati acea impunere ilegală, cerând și plata cheltuielilor de judecată.

Utilizator 20025 a scris:

Deci pot sa ajung in instanta pentru ca am incalcat regulamentul asociatiei? Ma refer la exemplul cu apa de mai sus. Nu am cunostine in domeniu legal, dar nu stiu ce lege pot incalca in lipsa unor avarii si stau la parter.
Ce vreau sa stiu e ce reguli poate adauga asociatia care nu se suprapune cu ceva care e ilegal. De exemplu daca vreau sa pun ghivece pe pervazul exterior si asociatia interzice asta cu o penalitate monetara.

Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2024
latka, utilizator
Nu sunt propiretar, nu stiu daca exista sau unde este regulamentul, nu afisat public decat o nota despre restul menajere.
M-am uitat din nou pe bilet, mentioneaza H.C.G.M.B. 120/2010 ART.9 LIT.H PCT.2.
h)sa se intretina curatetia si igiena in spatiile de locuit, spattile de desfasurare a activitatii, curti, curti, gradini, anexe gospodaresti, la locurile de depozitare a materialelor, pe caile de acces interioare/ganguri si trotuare, precum si in imprejurimile acestora, inclusiv pe spatiul verde din jurul blocurilor.
De asemean, vor lua masuri de eliminare a acumularilor de apa si de curatire a subsolurilor.

Cred ca se refera la acumularilor de apa, dar nu se acumuleaza, se evapora apa cateva ore.