avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua, Am primit in instanta, prin ordonanta ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua, Am primit in instanta, prin ordonanta presedintiala, ...

Buna ziua,

Am primit in instanta, prin ordonanta presedintiala, program de relatii cu minorul , insa cand ma duc la domiciliul mamei si al lui, sunt filmat de catre mama. Ea are voie sa ma filmeze avand in vedere ca ne pune intr o presiune prin sicanele si provocarile pe care le face , dar eu neputand sa filmez pe motiv ca ii violez viata privata ?
De asemenea , in spatiul public procedeaza la fel., are voie sa ma filmeze fara acordul meu explicit ? Sau exista vreun motiv ptr care ar avea acest drept fara consimtamantul meu ?
Ati mai intalnit asemenea situatii ? Va rog sa ma ajutati cu un sfat

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:53, 21 Mai 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate user, desi este un forum public si fiecare poate interveni dupa pofta inimii, incercam sa limitam mesajele offtopic sau cele amenintatoare. Exceptand faptul ca il certati oarecum la obiect pe userul car eare nevoie de ajutor, cum exact i-ati fost de folos?
Va rog sa nu judecati alte persoane, nu pentru asta este acest forum, ci pentru a da un ajutor, cat de mic. Multumesc.

In rest, programul de vizita numit popular este o parte a relatiilor personale si nu suntem mai catolici decat papa aici.
In domeniul familiei nu s-a imbogatit vreun avocat, nu gasiti case de avocatura care sa aiba ca domeniu doar dreptul familiei, ca nu asa de lucrativ, asa incat mentiunile despre case si masini sunt inoportune.
Copiii indepartati de celalalt parinte tind sa fuga de acasa adesea, or userul nostru tocmai asta incearca sa previna, indepartarea copilului de el.
Copii ajunsi in centre de ingrijire nu stiu multi, 1-2, dar se intampla si asta, tot din cauza razboaielor dintre parinti. de aceea il sfatuiam pe user sa se linisteasca macar el, este suficient, ca asa ajuta mai mult copilul si pe el insusi.

Sa fim mai intelegatori! Multumesc pentur intelegere.
Imi cer scuze, dar comentariile mele nu au fost adresate avocatului, procurorului sau judecatorului, ci Omului. Daca ii este de folos sau nu, este liber sa aleaga.

Programul de vizita este un mijloc de a avea legaturi personale. In unele situatii, Statele Unite considera ca tranzactiile financiare intre parinte copil sunt legaturi personale, nici nu conteaza daca s-au vazut vreodata sau nu, da' conteaza daca a platit pensie de intretinere. Nici eu n-am inteles, nici acum nu inteleg totul, dar, daca nu dai atentie la cine a cumparat caruciorul, unul nu vrea, altul vrea mai scump, altul mai ieftin, sa-l ia de la vecina. In unele relatii, tranzactiile financiare dintre persoane releva treburi... prea complex sa gandesc mai mult de atat.

M-a tulburat faptul ca am repetat ca papagalul, ca parintele nerezident pastreaza dreptul la legaturi personale. Sa ma ierte Dumnezeu! Ar fi trebuit sa-mi dau seama. Chiar in acest moment probabil se redacteaza sau comunica o hotarare pe care scrie in motivare ca parintele necustodian pastreaza dreptul la legaturi personale cu minorul. Poate sunt sute de astfel de hotarari. In lege, copilul are dreptul la legaturi personale.

Parintii au dreptul si obligatia la cresterea copilului vs vorba populara parintele are dreptul la legaturi personale vs in lege, copilul are dreptul la legaturi personale.... acolo e o linie foarte subtire... printre altele intr-un mix cu Conventia UN privind drepturile copilului. Reprezentanti SUA au redactat acea Conventie. Daca nu cumva gresesc SUA este singura tara din lume care n-a ratificat aceasta Conventie. In Congres s-a dezbatut, printre altele, ba ca prin Conventie statul s-ar putea amesteca in viata privata de famile, ba ca ar proteja. E si una si alta... pun mana pe harta pe orice alta tara din lume.

Sa ramana asa, traditional, cultural, o vorba din popor si batuta in hotarari judecatoresti, ca parintele necustodian pastreaza dreptul la legaturi personale, cine stie peste cativa zeci de ani.

Se cam trece o linie... cine si ce drepturi are, sa se stie clar, sa nu se blureze linia, sa nu se piarda intelesul din dreptul si obligatia la crestere. Am mai citit situatii pe aici, pare sa fie deja blurata... da, e din popor.

Chiar si utilizatorul, era suparat ca nu se poate bucura de dreptul lui, dar nu era dreptul lui. Nu-i doar o vorba din popor, credea ca-i lege, chiar crede ca dupa separare/divort relatiile personale raman neschimbate. Poate ar fi avut alta purtare daca ar fi constientizat ca este dreptul copilului, in interesul copilul.

Nu cred ca utilizatorul sau oricine stie ca avocatii nu fac bani din dreptul familiei. Si asta e o problema. Confirmarea si preluarea discursului, model pentru instanta.

Se poate divorta la notar sau in instanta, chiar si cu avocat care are doar 1-4 cazuri pe an. Merge si asa. Dar in cazuri mai complexe, in vremurile astea, un avocat de ocazie nu are capacitate sa gestioneze treburile. Daca in prezent as fi in cautarea unui avocat pentru cazul avut cu mult timp in urma... mi-as da seama dupa onorariu daca avocatul are vreo idee despre cam ce ne asteapta in instanta ... daca zice, asa, de bun simt, de-o milostenie, as primi-o daca n-as avea de unde, dar as stii ca rezultatul va depinde numai de actiunile partii adverse. As stii daca avocatul are idee si daca mi-ar arunca ca onorariu o suma fabuloasa, fara sa stie cum sa mi-o arunce. Nu cred ca s-ar baga multi avocati sa rezolve cazuri complexe pe bani putini.

N-are cum sa fie star daca nu stie sa relationeze. Ba chiar ii face mai rau, crede ca trebuie sa faca ceva si face aiurea. N-am vazut multi tati star, dar am vazut pe unul la clasa copilului... mai avea treburi pe la scoala, nu stiu ce lucra, dar isi mai punea copilul in situatii stanjenitoare fata de colegi, fie pe el... nu era chiar un star neversat, nici sa-l idolatrizeze copilul, nici colegii sa nu idealizeze relatia parinte copil.

Nu am vazut personal cazuri cu dispute intre parinti, sa nu fie lasat vreunul. Am citit mesajul dvs despre ticuri, anxietate ... aceleasi probleme, as adauga chiar intarziere vorbire, elemente de autism, si in cazul unor copii care au legaturi si sunt atasati de parintele nerezident, fara sa existe dispute intre parinti. Unii sunt lasati sa viziteze oricand, sa ia copilul, fara sa existe hotarare.. da' nu se implica, sunt unii care stau cateva zeci de minute, ascunde copilul incaltamintea, plang sa nu plece parintele, da' pleaca, se intorc cand au chef. Nu inteleg de ce ii dati apa la moara....

Trebuie sa constientizeze si diferentieze legaturile personale din timpul casatoriei si dupa separare. Altfel, cum am mai citit pe aici, o sa duca mama copilul la gradinita pe la 6-7 dimineata si o sa-l ia dupa 5 seara, sa nu-i permita nici macar 10 minute inafara hotararii. Nu intelegeam cum de s-a ajuns sa se tina legaturi numai asa cum a dispus instanta... uite, asa.
c123456 a scris:
Sa ma mai uit o data.....


Am dat o cautare rapida, in hotarari mai recente instanta a decis in temeiul art 401 din cod civil si/sau Art 17 din legea privind drepturile copilului. N-are rost sa fac statistici, dar la nimereala, la prima vedere, programul de vizita se stabileste ca dreptul parintelui la legaturi personale, adica in interesul copilului....

In Conventia UN privind drepturile copilului ... "statele parti vor respecta dreptul copilului care este separat de unul sau ambii parinti de a mentine relatii personale si contact direct cu ambii parinti..."

Art 401 cod civil "Drepturile parintelui separat de copil" ... (1) "parintele sau, dupa caz, parintii, separati de copilul lor au dreptul de a avea legaturi personale cu acesta".

In codul civil nu este reglementat prin ce modalitati poate realiza parintele legaturile personale cu copilul. Nici nu pot fi reglementate... drepturi si libertati... in viata de familie nu exista program de vizita.

Noul cod civil are influente si structura codului civil din Quebec (eh), dar si din alte tari. Nu stiam asta cand am scris comentariile anterioare ... acu' pare un pic mai clar, Domnul sa ma ierte.

In codul civil Quebec nu se reglementeaza dreptul parintelui la legaturi personale cu copilul. Parintii, dupa separare, isi exercita dreptul si obligatia de a creste copilul printr-un program. Dreptul copilului la legaturi personale cu ambii parintii se realizeaza prin respectarea dreptului si obligatia parintilor de a creste copilul.

Dreptul copilului la legaturi personale cu parintele nu se poate realiza fara continutul autoritatii parintesti.

Art 487 "Parintii au dreptul si indatorirea de a creste copilul....potrivit propriilor lor convingeri..."

Scoti legaturile personale din dreptul si indatorirea parintilor de a creste copilul, potrivit propriilor lor convingeri, si iese o salata cu de toate.

Apoi, te miri ca pleaca copilul de acasa la 16 ani, ca-i de penal inainte de varsta asta, ca s-ar gasi cineva sa se ingrijeasca si de la 14.

Nu inteleg de ce in legislatia Romaniei legaturile personale sunt separate de continutul autoritatii parintesti. Poti sa zici ca protejezi astfel legaturile personale parinte-copil, dar acestea sunt protejate prin "dreptul si indatorirea de a creste copilul" ... nu-l cara in brate nimeni pe parintele care nu vrea program de vizita cu copilul, sa se bucure copilul de dreptul sau la legaturi personale cu parintele.

In art 17 din legea drepturilor copilului ... este dreptul copilului de a mentine relatii personale.

Art 17 (4) "Cu privire la modalitatile de exercitare a dreptului de a avea legaturi personale cu copilul, instanta va stabili un program.." ... anapoda, se baga dreptul parintelui in dreptul copilului.

Legaturi personale (din "viata de familie") vs relatii personale (din lume/popor). O increngatura.

Din moment ce legaturile personale au fost reglementate ca drept al parintelui, separat de dreptul si obligatia de a creste copilul, acest drept nu se mai supune "potrivit propriilor lor convingeri...".

Se echivaleaza legaturile personale cu program de vizita, contact fizic. Dar legaturile personale, in viata de familie, sau in lume, nu sunt doar contactul fizic.

Art 7 (3) "Nicio persoana nu poate impiedica relatiile petsonale ale copilului cu..." ... parintii nu mau au autoritatea parinteasca asupra legaturilor, relatiilor personale ale copilului "potrivit propriilor lor convingeri..."

Instanta va stabili program de vizita in temeiul dreptului oricarei persoane la relatii personale cu copilul, adica criteriul pentru a fi admis este sa ceara persoana dreptul ... interesul superior al copilului este subordonat, chiar poate afecta legaturile personale cu parintii.

Oricum, in vremurile astea, cine mai are timp si incredere sa primeasca in vizite, in preajma copilului, pe oricine. Ca intr-un meme... m-am pregatit toata viata pentru momentul asta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunteti offtopic si multe dintre argumentele de mai sus nu au sens. Comparatia dreptului roman cu cel al SUA nu are relevanta.
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2024
Liliana Gradinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! mama mea are o obsesie pentru fiica mea de aproape ... ElenaCalin99 ElenaCalin99 Bună ziua! Mama mea are o obsesie pentru fiica mea de aproape 4 anișori și ma tot obliga sa o duc la bunicii mei (străbunicii fetitei ) și mai noi vrea ... (vezi toată discuția)
Relaþia bunicilor cu nepoþii în urma divorþului BunicaMP BunicaMP În cazul divorţului în cadrul unei familii cu copii există reglementări juridice referitor la relaţia bunicilor cu nepoţii? (vezi toată discuția)