avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesionarea unei firme cu datorii la stat atrage ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesionarea unei firme cu datorii la stat atrage schestrul statului pe bunurile noului administrator?

Daca cesionez o firma cu datorii la stat si banca...Asupra cui revine problema achitarii?
1.) Daca noul administrator nu va achita...i se va pune sechestru pe bunuri? sau tot vechiul administrator va fi tras la raspundere?
Multumiri anticipate :">
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2010
Ramona35, utilizator
Cel mai recent răspuns: angela40 , utilizator 14:29, 21 Mai 2013
Ramona35 a scris:
Sa inteleg ca daca fostul administrator nu a avut de unde sa plateasca datoriile...si cesioneaza firma...noul administrator nu este obligat sa le achite din moment ce nu el le-a facut? si atunci se va pune sechestru doar pe bunurile din firma fara a se atinge de bunurile detinute de noul administrator?!:hm:

Nu cred ca ati inteles bine. Administratorii au datoria de a lichida datoriile firmei indiferent cand au fost facute. Ganditi-va ca exista o singura entitate (societatea comerciala) indiferent cine ii e administrator, iar acesta are datoria de a se ocupa de tot ce inseamna societatea indiferent ca sunt acte juridice incheiate de el personal sau de predecesor.

Cand nu exista bani pentru plati vorbim de incapacitatea de plata a societatii si, eventual de insolventa. Societatea, cum am spus, raspunde cu toate bunurile sale. Administratorul raspunde numai daca a contribuit la starea de insolventa, daca a facut acte frauduloase sau pagubitoare pentru societate, etc. Administratorii nu raspund pentru "business as usual", ar fi ridicol.
Multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra...
Pt a complica un pic situatia..
Cesionez firma cu datorii unei persoane...Persoana respectiva in momentul preluarii societatii, face act notarial prin care imputerniceste o alta persoana sa se ocupe de activitatea societatii.
Daca pe parcurs imputernicitul nu reuseste sa mentina firma pe drumul corect..Cine va fi tras la raspundere?
Precizez ca in aceasta perioada persoana care a preluat firma nu a participat in nici un fel la activitatea desf.

Multumesc
Trebuie sa faceti distinctia intre niste termeni. Persoana care preia partile sociale va fi asociat, adica un investitor cu raspundere limitata. Persoana imputernicita sa se ocupe este administratorul - in drept, daca e inregistrat si la registrul comertului, sau in fapt, daca nu e inregistrat (caz de evitat, de altfel). Aceasta din urma persoana are raspunderea pentru gestionarea activitatii societatii.
Persoana care preia firma (activ+pasiv) nu are cum sa se numeasca asociat din mom ce este unic actionar nu?..Din ce mi-ati raspuns dumneavoastra am tras concluzia urmatoare:
unicul actionar al firmei daca doreste sa imputerniceasca o alta persoana, pentru a se ocupa de firma, trebuie sa o inregistreze si la registrul comertului pentru a evita problemele. In acest mod raspunderea va fi doar a persoanei imputernicite(in cazul in care persoana nu gestioneaza activitatea in mod corespunzator ). Un act notarial nu ar fi suficient sa inteleg.
Nu exista actionar unic, doar asociat unic. Actionari exista numai la societatile pe actiuni.

Da, persoana care se ocupa de societate trebuie inregistrata la registrul comertului si nu e nevoie de act notarial.

Alte discuții în legătură

Cesiune neinregistrata la registru comertului popescu123 popescu123 Buna Ziua, In urma cu 6 ani am facut un act de cesiune parti sociale la un SRL catre asociatul meu de atunci, actul fiind inregistrat la un notar, nu si la ... (vezi toată discuția)
Vanzare firma cu datorii ContSters95349 ContSters95349 Buna ziua. Am o firma de transport marfa din 1995 si am un credit de 15.000 euro pe firma de aprox 3 luni si 2 facturi scadente peste 2 luni FARA fila cec in ... (vezi toată discuția)
Sume neclare ONU EMIL ONU EMIL Am cesionat partiel sociale ale uni S.R.La(fara probleme,datorii) gratuit unei persoane in 02.06.2008,aceasta a inscris soc. la ORC in 08.07.2008 .In acceasi ... (vezi toată discuția)