avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general PFA si CASS 2010
Discuție deschisă în Contabilitate în general

PFA si CASS 2010

Buna Ziua,

sunt PFA ( pers autorizata ) in curs de a incheia contract cu casa de sanatate , am CIF de la finante si urmeaza sa depun la Casa de sanatate dosarul pt incheiere contract de sanatate.
La casa de sanatate mi-au cerut de la fisc ( raza de domiciliu) o adeverinta pt veniturile realizate in ultimii 5 ani .
Pina in Sept 2009 am fost salariata si am achitat la zi toate darile , din Sept pina in Ian 2010 urmeaza sa achit cass de 5.5% asupra venitului mimim brut pe economie pt reintregirea satgiuluide cotizare pe ultimii 5 ani .

De ce mi se solicita si adeverinta de la fisc pt ultimii 5 ani , eu ca si PFA functionez din 01 Febr 2010 ???

Mentionez ca in anul 2008 am declarat la fisc impozitul pe venitul global pt venituri incasate din arendarea unui pamant. Sa inteleg ca in sfera de cotizare la CASS ( casa de sanatate -5.5% ) intra si veniturile din arenda ????

Regularizarea de sf de an pt casa de sanatate (5.5%) include in baza de impunere pe linga veniturile inreg de mine ca PFA si veniturile din arenda ( ca si venituri din cedarea folosintei bunurilor) ????

multumesc anticipat!

Aspazia
Ultima modificare: Duminică, 7 Februarie 2010
ASPAZIA, utilizator
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 23:29, 13 Februarie 2010
Da,in Ordinul CNAS 617/2007 se precizeaza ca termenele de prescriptie sunt conform codului de procedura fiscala, care la randul sau prevede 5 ani termenul de prescriptie. Si eu am primit o somatie si un titlu executoriu pentru o suma calculata pentru perioada 2004-2008.
Stiu ca cei de la Finante te informeaza imediat daca ai ceva de dat, dar CAS nu te informeaza. Si cum CAS stie ca esti autorizat (din baza de date de la Finante), stia si ca ai obligatia de plata. Dar noi asa ne-am obisnuit, corect cum afirma @Ruje "sa ne vaitam si sa nu facem nimic in apararea noastra".
Pai eu intreb deoarece chiar vreau sa fac. M-am saturat sa fiu haituita de acest stat :) Vreau sa va intreb ceva, exista vreo regula care ar spune ca ultima lege este valabila? In sensul ca o lege care zice ceva in 2007 sta in picioare in fata alteia care spune altceva in 2005?
magda.hisum a scris:

Pai eu intreb deoarece chiar vreau sa fac. M-am saturat sa fiu haituita de acest stat :) Vreau sa va intreb ceva, exista vreo regula care ar spune ca ultima lege este valabila? In sensul ca o lege care zice ceva in 2007 sta in picioare in fata alteia care spune altceva in 2005?


Pai aici este problema.Nicio lege nu are efecte retroactive si normal ar fi fost ca aceste penalitati sa fie calculate din 2007.Desi unii spun ca din 2006 de cand a aparut legea 95, insa norme de aplicare nu avem tot din 2006 ci din 2007.Daca legiuitorul nu a dat norma in 2006, eu ca si contribuabil de ce sa platesc din urma si chiar inainte de aparitia legii?
Deci, parerea mea este ca primul motiv care trebuie invocat intr-o actiune in instanta la astfel de somatii ar fi obligativitatea acestor contributii din momentul aparitiei legii si chiar a normelor.Iar termenul de prescriptie de 5 ani conform codului de procedura fiscala sa se aplice la obligatii existente prin legi speciale de acum 5 ani.
Am vazut ca in OUG 44/2005 scrie ca pfa au DREPTUL de a se asigura. Din cate stiu eu, un drept nu reprezinta o obligatie. Si asta spune legiuitorul in 2008, deci ulterior lui 2006, nu? Exista in 2005 vreun act normativ care sa specifice ca persoanele autorizate sunt obligate sa plateasca 5.5% sau, ma rog, 6.5% la asigurari de sanatate? Eu tot ce am gasit e ultra actualizat si nu am nici o forma din 2005.
pentru toate veniturile se plateste 6.5%...

Alte discuții în legătură

Calitate asigurat anushk_hea anushk_hea /Unde in lege este mentionat ca pentru a fi asigurat trebuie sa fi cotizat in ultimii 5 ani continuu? (95/2006 cu actualizare in 2015) (vezi toată discuția)
Plata cass iuliana.stanciu202 iuliana.stanciu202 Buna ziua, Am un SRL la care sunt asociat unic si conform legilor in vigoare la momentul respectiv nu am putut sa fiu si angajat ... asa ca nu am platit ... (vezi toată discuția)
Contributii la asigurare de sanatate pentru asociat unic standardtalk standardtalk La subiectul \"este posibila plata cass pentru un asociat unic,administrator fara contract de munca ?\" din data 24-25 Februarie 2009 s-a raspuns dar in ... (vezi toată discuția)