avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident usor
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident usor

Marti am facut un accident usor pentru ca nu am acordat prioritate.
Am semnat formular de amiabila si i-am dat asigurarea mea.
Vineri (3 zile mai tarziu!) m-a sunat pagubita si mi-a spus ca nu poate fi despagubita prin RCA-ul meu pentru ca ea nu are asigurare. Mi-a spus sa ii platesc reparatia sau merge la politie. Am refuzat si a mers la politie. Acestia m-au subat si m-au chemat maine pentru constatare.
Presupun ca mi se va retine permisul si voi plati amenda. Nu imi este insa clar, mai departe, cum se procedeaza cu repartia masinii pagubitei.
Trebuie sa platesc eu sau cum? Repet: RCA-ul meu este 100% ok.
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2024
decs, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
intotdeauna in cazul unui accident exista un vinovat, mai putin in cazurile in care exista o culpa comuna, dar privitor la speta dvs. va reproduc un text de pe site-ul politiei romane:
"Atenţie conducători auto! Începând cu 1 iulie 2009, intră în vigoare normele privind utilizarea formularului „Constatare amiabilă de accident”
Potrivit dispoziţiilor Ordinului nr. 21 din 18.12.2008 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (C.S.A), începând cu data de 1 iulie 2009 intră în vigoare Normele privind utilizarea formularului “ Constatare amiabilă de accident”.

Acest formular poate fi obţinut de la sediile asigurătorilor, putând fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului, pe teritoriul României.

Completarea şi semnarea formularului “Constatare amiabilă de accident” nu reprezintă o recunoaştere a răspunderii conducătorilor de vehicule, ci un cumul de elemente ce contribuie la soluţionarea dosarelor de daună.

Formularul „Constatarea amiabilă de accident” poate fi utilizat dacă sunt îndeplinite următoarelor condiţii:

-din accident au rezultat numai pagube materiale;
-în accident au fost implicate numai două vehicule;
-nu se creează pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători de vehicule implicaţi în accident;
-există acordul de voinţă al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului."

În situaţia în care unul dintre vehicule este staţionat sau parcat, formularul poate fi completat şi de către proprietarul sau utilizatorul acestuia.

Conducătorul auto care are pretenţii de despăgubire se va adresa socieţii la care este asigurat celălalt conducător auto, depunând formularul la orice reprezentanţă a societăţii din domeniul asigurărilor.

Odată cu depunerea formularului se eliberează şi documentul de introducere în reparaţie a vehiculului.

Potrivit dispoziţiilor Ordinului 20/2008 al Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor, asiguratul este obligat să informeze imediat societatea de asigurare autorizată, despre producerea accidentului de circulaţie."

Se pare ca dna care s-a adresat politiei va primi o amenda( probabil i se va retine si permisul) fiindca a circulat fara asigurare si ii va fi retinut talonul pana la incheierea unei noi asigurari si va trebui sa faca verificarea ITP la un sediu RAR ! ( Acest lucru i s-ar fi intamplat si in cazul in care va prezentati amandoi la politie in termen de 24 ore de la producerea accidentului-pacat ca nu cunoaste legea!!) Depre dvs. nu stiu ce va hotara politia insa devreme ce aveti intocmita o constatare amiabila, nu ar trebui sa va faca nimic!
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2024
hhs, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
si niciun cuvant despre faptul ca "pagubita" circula fara RCA, desi este obligatorie??
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Procedura înțelegerii amiabile se aplică atunci când se împlinesc concomitent, aceste condiții:
Din accident au rezultat doar pagube materiale, fără vătămări corporale;
Au fost implicate maxim 2 autovehicule, și ambele dețin polița RCA valabilă la momentul accidentului.
Accidentul s-a produs pe teritoriul României;

Ceea ce ma face sa cred ca o sa ramaneti fara permis, asa cum ati crezut initial... Acest fapt s-ar datora faptului ca nu ati indeplinit responsabilitatea verificarii documentelor... Am fost intr-o speta asemanatoare (cu amiabila incheiata si documente valide) si era cat pe ce sa raman fara permis, norocul meu a fost ca eu eram stationata...
Chiar sunt curioasa cum va va solutiona speta! Va rog sa reveniti si catre noi sa ne comunicați! Succes
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum vad eu:
Neavand RCA, nu se poate face amiabila.
Fara amiabila nu se pot repara masinile, trebuie PV de la politie.
In baza PV, victima isi va repara masina pe banii asiguratorului dumneavostra. Masina personala, daca aveti CASCO, plateste asiguratorul, daca nu, cheltuieli.
Victima va fi amendata, va ramane fara permis si talon, vizita la RAR s.a.m.d...
Dumneavoastra veti fi sanctionata in conformitate cu prevederile codului rutier pentru ce ati facut de s-a ajuns la tamponare (scria cineva mai sus ca n-ati dat prioritate, dar eu n-am gasit altundeva asta).
Poate ne spuneti si noua cum s-a finalizat vizita la politie.
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2024
DinuX, utilizator

ibn a scris:

Vedeti dumneavoastra, prin fapta dumneavoastra de neacordare de prioritate dumneavoastra ati produs o paguba acelei femei. Aceasta a fost intelegatoare, si a acceptat amiabila si acum e buna de sanctionat. Dumneavoastra va este teama sa nu vi se retina permisul si doar atit, chiar daca ati incalcat cu vinovatie legea rutiera, si nu va intereseaza de pagubita. Din cauza acestei viziuni (pot sa nu acord prioritate ca intocmesc intelegere amiabila) sunt o parte din evenimentele din trafic. Faci bine si te alegi cu raul. Este normal ca doamna sa plateasca pentru lipsa RCA. Eu personal, nu as fi acceptat intelegerea amiabila in caz de neacordare de prioritate, (si pe timpul ciuruitului sanctiunea era aceeasi) pentru ca faptasul sa aiba timp sa mediteze pieton fiind la fapta facuta si sa-si indrepte pe viitor comportamentul. Altfel neacordarea de prioritate nu mai este involuntara ci devine voluntara, un stil de comportament in traficul actual.

Va multumesc pentru ca v-ati facut timp sa raspundeti.
Nu cred ca ati inteles ce am scris, dar apreciez timpul petrecut sa scrieti mesajul.

Alte discuții în legătură

Retinere permis auto... f0rdiesel f0rdiesel Buna ziua. In urma unui accident rutier, produs din neacordarea de prioritate la virajul catre stanga, cei doi soferi implicati accepta de comun acord ... (vezi toată discuția)
Constatare amiabila artbor20 artbor20 Buna seara, Nu mai tin minte, dar am citit undeva(am tot cautat dar n-am mai gasit site-ul/link-ul) ca in anumite cazuri asiguratorul trimite date detaliate ... (vezi toată discuția)
Bună ziua am fost implicat într un accident auto cu alt auto ... Mircea Marin Mircea Marin Bună ziua Am fost implicat într un accident auto cu alt auto eu neacordand prioritate de trecere . La insistentele pagubitului ne am inteles la amiabila pe ... (vezi toată discuția)