avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, Am nevoie de o îndrumare legată de o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, Am nevoie de o îndrumare legată de o situație ...

Bună ziua,

Am nevoie de o îndrumare legată de o situație succesorală mai delicată.

Părinții mei au plătit timp de aproximativ 15 ani impozitul pentru un teren aflat pe numele unei rude (văr decedat). Vărul nu are urmași direcți, însă are frați vitregi (cu nume diferit) care susțin că dețin actul de proprietate al terenului (vatra de casă). Din câte știm, nu s-a emis un certificat de moștenitor în mod oficial până acum.

Terenul este situat în localitatea noastră, iar vărul locuia într-un alt oraș. Nu s-a ocupat niciodată efectiv de acel teren și părinții mei au achitat impozitul constant, din surse proprii, fără vreo solicitare scrisă, doar în baza unei înțelegeri tacite și a relației de familie.

Întrebarea noastră este: Există vreo posibilitate legală prin care părinții mei să solicite dreptul de proprietate asupra terenului, având în vedere plata impozitului timp de 15 ani și lipsa implicării vărului?

Orice sfat este binevenit. Mulțumim anticipat!
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 16:37, 29 Aprilie 2025
Buna ziua, pe calea uzucapiunii ar putea obtine dreptul de proprietate dar trebuie analizata indeplinirea conditiilor de un avocat inainte de formularea unei actiuni in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire danamatea danamatea speta:X foloseste de aproximativ 50 de ani casa mostenita de la parintii sai,care,la randul lor,au mostenit-o de la parintii lor,bunicii lui X,bunici decedati ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ... lauramaria1 lauramaria1 Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ,dar fara acte. Acum vrea să îl vândă și să îl treacă pe noul proprietar. ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea zodiac zodiac As dori sa ma ajutati cu un sfat: Parintii mei stapanesc un teren agricol din 1990, platesc impozit la primaria comunei si nu au probleme cu vecinii nici cu ... (vezi toată discuția)