avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fotografiere Procese-verbale ale asociatiei de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fotografiere Procese-verbale ale asociatiei de proprietari

Buna ziua,

am solicitat comitetului executiv al asociatiei de proprietari sa consult acte din arhiva asociatiei, procese verbale si decizii ale ad. gen. - conform legii 196 presedintele (si administratorul) fiind obligat sa ia "toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociaţiei de proprietari".

Am primit acest raspuns prin email de la presedintele actual:
"Va aducem la cunostiinta ca nu aveti voie sa efectuati fotocopii cu telefonul mobil sau orice alt dispozitiv de fotografiere sau inregistrare. Daca, in urma consultarii arhivei doriti fotocopii ale unor acte din arhiva Asociatiei va rugam sa faceti o cerere precizand actele ce le doriti in fotocopie, urmand sa va fie puse la dispozitie dupa plata contravalorii fotocopierii lor."

Intrucat la precedenta consultare a actelor contabile am facut cateva poze, cu respectarea regulilor GDPR (fara CNP sau iban uri), si intrucat fostul presedinte nu interzicea efectuarea de fotografii ale actelor asociatiei - PV sau contracte, de ex., am urmatoarea intrebare : care este legea care interzice acest lucru? Sediul materiei, in limbajul consacrat..
Cu multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 08:21, 26 Mai 2025
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceea ce nu doriti sa intelegeti e ca documentele asociatiei nu sunt ale dvs personale, deci nu puteti sa dispuneti de ele dupa bunul plac.
copiile pe care asociatia le elibereaza CONTRA COST poarta mentiunea CONFORM CU ORIGINALUL.
cat despre legalitatea scanarii, cata vreme nu e inscrisa in legea 196, aceasta metoda nu e aplicabila, nu e legala daca vorbim strict pe L196. nu veti face puscarie pentru acest lucru, insa o astfel de copie nu va putea fi folosita fiindca nu a fost legal obtinuta.
dar va puteti judeca
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2025
adriandimitriu, utilizator
Mai intai trebuie sa va atentionez la alunecarea de limbaj - "nu veti face puscarie", "dar va puteti judeca". Pentru o intrebare simpla la care ati raspuns ok prima data.

Scrie in lege ca se elibereaza copii conform cu originalul, cere proprietarul asa ceva? Nu scrie. Nici vorba.
Nu sunt documente personale nici pentru mine, ca proprietar, nici pentru asociatie. Sunt doar niste documente comune proprietarilor si asociatiei - si atat. Avem toti drept egal, iar asociatia are - in plus! - obligatia sa apere si sa respecte drepturile proprietarilor.
Este o eroare sa va arogati ca ati cunoaste cumva ce doresc sau nu sa inteleg eu despre acestea - dar iata, acum ati aflat care e intelesul lor pentru mine.
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2025
CristinaIChirita, utilizator
1 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sigur, legea nu face vorbire decat despre fotocopii - si este normal sa aibe un cost aceste fotocopii, pentru ca si hartia si tonerul au.
Legea 196, nu legea 2018/2019 .
In ziua de azi, sa ai un smartphone in buzunar nu inseamna ca ai un atelier foto la purtator, mai cereti si alte pareri...
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


CristinaIChirita a scris:


Am primit acest raspuns prin email de la presedintele actual:

"Va aducem la cunostiinta ca nu aveti voie sa efectuati fotocopii cu telefonul mobil sau orice alt dispozitiv de fotografiere sau inregistrare. Daca, in urma consultarii arhivei doriti fotocopii ale unor acte din arhiva Asociatiei va rugam sa faceti o cerere precizand actele ce le doriti in fotocopie, urmand sa va fie puse la dispozitie dupa plata contravalorii fotocopierii lor."


Dacă considerați că răspunsul primit vă limitează accesul la documentele asociației, potrivit art. 28 alin. 4 din legea nr. 196/2018, aveți dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv și cenzorul/comisia de cenzori.
În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 zile de la depunerea acestora, vă puteți adresa compartimentelor prevăzute la art. 10.

Și în fine, puteți iniția o acțiune în instanță prin care să solicitați, în baza răspunsului primit, ca instanța să-l oblige pe președintele asociației să vă permită să efectuați fotocopii cu telefonul mobil.

1 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punctul meu de vedere este, atat timp cat raspunde unei solicitari/ unor nevoi de comunicare ale membrilor asociatiei - si este si folosita pe scara larga, azi, din pdv mijloace de comunicare nu cred c-a ramas nimeni in epoca faxului.., La noi sunt scanate documentele (cu diverse aplicatii mobile, camScanner, tiny scanner), si se transmit prin whatsapp. Important este ca astfel se asigura accesul prompt la informatie pentru proprietari.
Multe documente sunt si afisate de administrator in e-bloc.ro, din 2024 incepand.
In formatul actual legea nu mentioneaza despre mijloace de comunicare electronica ce ar putea fi folosite, vor fi precizate in viitoarea versiune, mai moderna a legii actualizate.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in 22.03.2025 este programata adunarea generala la ... CristinaIChirita CristinaIChirita Buna ziua, in 22.03.2025 este programata adunarea generala la Asociatia de proprietari din care fac parte. Printre altele, la adunare se va prezenta ... (vezi toată discuția)
Administratie bloc presedintele blocului unde am mostenit un ... svealanda svealanda Administratie bloc Presedintele blocului unde am mostenit un apartament de la parintii mei imi cere o copie a certificatului de mostenitor.(eventual sa las ... (vezi toată discuția)
Solicitare copii documente asociatie de proprietari sanda2s sanda2s Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca pot cere copii de pe unele facturi din asociatia de proprietari din 2013,2014 sau 2016, avand in vedere ca eu m-am muntat ... (vezi toată discuția)