avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fotografiere Procese-verbale ale asociatiei de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fotografiere Procese-verbale ale asociatiei de proprietari

Buna ziua,

am solicitat comitetului executiv al asociatiei de proprietari sa consult acte din arhiva asociatiei, procese verbale si decizii ale ad. gen. - conform legii 196 presedintele (si administratorul) fiind obligat sa ia "toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociaţiei de proprietari".

Am primit acest raspuns prin email de la presedintele actual:
"Va aducem la cunostiinta ca nu aveti voie sa efectuati fotocopii cu telefonul mobil sau orice alt dispozitiv de fotografiere sau inregistrare. Daca, in urma consultarii arhivei doriti fotocopii ale unor acte din arhiva Asociatiei va rugam sa faceti o cerere precizand actele ce le doriti in fotocopie, urmand sa va fie puse la dispozitie dupa plata contravalorii fotocopierii lor."

Intrucat la precedenta consultare a actelor contabile am facut cateva poze, cu respectarea regulilor GDPR (fara CNP sau iban uri), si intrucat fostul presedinte nu interzicea efectuarea de fotografii ale actelor asociatiei - PV sau contracte, de ex., am urmatoarea intrebare : care este legea care interzice acest lucru? Sediul materiei, in limbajul consacrat..
Cu multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 08:21, 26 Mai 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
pentru asta e nevoie de o hotarare a adunarii generale. insa va trebui formulat in asa fel incat sa nu devina o altfel de vulnerabilitate.

Alexandru Surcel a scris:

Asta nu schimbă faptul că nu puteți obliga asociația la mai mult decât prevede legea, chiar dacă în trecut aceasta a oferit respectivele servicii.

In adunarea generala de anul trecut s-au votat toate aceste lucruri dar conducerea NU doreste a le puna in aplicare (prezentarea la avizier a PV al adunarii generale, sedintele Comitetului, etc). Pe cei care doresc sa consulte aceste acte ii invita la sediu si acolo, unde sunt permanent unul doi ciraci si te cearta ca si cum tu ai fi vinovat. Ce ma intriga foarte mult este tacerea celorlalti proprietari, care in marea lor majoritate, se complac in si cu aceasta situatie, Deci, cum spuneam si in postarea anterioara, este mai mult reavointa decat respectarea vreunei legi! Sunt multe institutii ale statului care folosesc comunicatiile ONLINE, considera un mail ca si o cerere (ii dau si numar de inregistrare, si raspuns) fara a mai fi nevoie de format letric si prezenta fizica! Sa fie oare asa de multe secrete in cadrul documentelor asociatiei de proprietari astfel incat sa nu poata fi postate intr-o aplicatie?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
permiteti sa nu va inteleg: adunarea generala hotaraste niste chestii pe care comitetul si presedintele nu le executa? dar este foarte.....romaneste! sunt o gramada de legi promulgate si neaplicate.
dincolo de gluma, ce impiedica adunarea generala sa schimbe conducerea cu una mai...conforma?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
O parere a unui simplu proprietar , membru al unei asociatii . Se poate hotari in adunarea generala orice considera proprietarii : sa le faca poze cu telefonul - daca , si numai daca , asociatia a cumparat un smartphone si l-a dotat pe presedinte . Si - desigur - se trece pe cheltuielile comune abonamentul lunar . Scan trimis pe e-mail - daca , si numai daca , asociatia are in dotare un scanner si un computer . Si abonament lunar la internet . Nu poate fi silit presedintele sa-si foloseasca propriile bunuri . Si ( desigur ) daca si presedintele vrea sa faca asta . Daca nu , legea are prevederi clare . Imprejurarea ca institutiile Statului incearca sa digitalizeze comunicatiile nu are relevanta .
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Mai 2025
CHKa, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc foarte mult pentru atentia acordata si raspunsurile primite. Ca o persoana care urmareste de foarte mult timp aceste discutii (multe dintre ele fiind foarte utile si altora) constat ca in aceasta speta cea mai mare parte iau apararea presedintilor si considera ca ceea ce doresc unii proprietari sunt niste utopii! Nu domnilor, nu sunt utopii! Sunt niste lucruri care tin cont de evolutia sistemelor digitale care depasesc cu mult legile actuale (inclusiv Legea 196 din 2018). Ca legiuitorul nu tine cont de aceste evolutii, este un lucru bine cunoscut. Dar asta nu impiedica (in cazul nostru) pe presedintii asociatiilor de proprietari, contabilii, administratorii, sa aplice noile tehnologii. Va aduceti aminte de reticenta multora de a primi intretinerea prin plata in cont bancar! cata cerneala a curs! Acum, prin aplicatie, poti plati intretinerea cu usurinta si nu se mai supara nimeni! A te ascunde dupa prevederile unei legi este foarte simplu. Dar oare asa se rezolva lucrurile? Dar daca si multi dintre dvs le iau apararea (asa zice legea!, schimbati conducerea! - Stiti foarte bine ca nu este asa usor.) eu am sa ma opresc aici dorindu-va sa nu va intalniri niciodata cu astfel de situatii, la dvs totul sa mearga foarte bine!
Sanatate multa tuturor!

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in 22.03.2025 este programata adunarea generala la ... CristinaIChirita CristinaIChirita Buna ziua, in 22.03.2025 este programata adunarea generala la Asociatia de proprietari din care fac parte. Printre altele, la adunare se va prezenta ... (vezi toată discuția)
Administratie bloc presedintele blocului unde am mostenit un ... svealanda svealanda Administratie bloc Presedintele blocului unde am mostenit un apartament de la parintii mei imi cere o copie a certificatului de mostenitor.(eventual sa las ... (vezi toată discuția)
Solicitare copii documente asociatie de proprietari sanda2s sanda2s Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca pot cere copii de pe unele facturi din asociatia de proprietari din 2013,2014 sau 2016, avand in vedere ca eu m-am muntat ... (vezi toată discuția)