avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fotografiere Procese-verbale ale asociatiei de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fotografiere Procese-verbale ale asociatiei de proprietari

Buna ziua,

am solicitat comitetului executiv al asociatiei de proprietari sa consult acte din arhiva asociatiei, procese verbale si decizii ale ad. gen. - conform legii 196 presedintele (si administratorul) fiind obligat sa ia "toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociaţiei de proprietari".

Am primit acest raspuns prin email de la presedintele actual:
"Va aducem la cunostiinta ca nu aveti voie sa efectuati fotocopii cu telefonul mobil sau orice alt dispozitiv de fotografiere sau inregistrare. Daca, in urma consultarii arhivei doriti fotocopii ale unor acte din arhiva Asociatiei va rugam sa faceti o cerere precizand actele ce le doriti in fotocopie, urmand sa va fie puse la dispozitie dupa plata contravalorii fotocopierii lor."

Intrucat la precedenta consultare a actelor contabile am facut cateva poze, cu respectarea regulilor GDPR (fara CNP sau iban uri), si intrucat fostul presedinte nu interzicea efectuarea de fotografii ale actelor asociatiei - PV sau contracte, de ex., am urmatoarea intrebare : care este legea care interzice acest lucru? Sediul materiei, in limbajul consacrat..
Cu multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 08:21, 26 Mai 2025
CristinaIChirita a scris:

Am primit acest raspuns prin email de la presedintele actual:

"Va aducem la cunostiinta ca nu aveti voie sa efectuati fotocopii cu telefonul mobil sau orice alt dispozitiv de fotografiere sau inregistrare. Daca, in urma consultarii arhivei doriti fotocopii ale unor acte din arhiva Asociatiei va rugam sa faceti o cerere precizand actele ce le doriti in fotocopie, urmand sa va fie puse la dispozitie dupa plata contravalorii fotocopierii lor."
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr. 196/2018 instituie și reglementează un drept al proprietarului (de a primi fotocopii la cerere, cu condiția suportării costului întocmirii acestora) și o obligație corelativă a asociației de proprietari de a furniza la cerere acele fotocopii.

În același timp, legea nu interzice alte metode precum fotografierea sau scanarea. Interdicțiile trebuie să fie întotdeauna explicite, nu pot fi implicite. Încă din dreptul roman se spune că ceea ce nu e interzis este permis.

ÎNSĂ, aceste modalități alternative nefiind reglementate, ele nu constituie o obligație pentru asociație, care poate refuza. În eventualitatea unui litigiu ulterior, instanța va da ceea ce legea reglementează explicit.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Corect si legal este să vi se pună la dispoziție copii exact așa cum este prevăzut in lege cu plata acestor copii. Oricum prețul nu cred să fie foarte mare 10-20 de bani la xeroxul din colț dar dacă asociația are imprimantă le cumpărați dumneavoastră un top de hârtie.
In ceea ce privește refuzul fotografierii este perfect îndreptățit. Acele documente conțin date si informații cu caracter personal. Reglementările GDPR sunt stricte si clare si se aplică din ce in ce mai multe amenzi. In fotografiile pe care le realizați nu pot fi anonimizate aceste date iar administratorul nu are siguranța la ce veți face cu ele sau pe unde apar. Poate din rea intenție le postati anonim pe internet iar cel sancționat va fi el.
Din contră in acele copii datele cu caracter personal pot fi anonimizate iar întregul circuit al documentelor respectă cadrul legal.
Ce cereți dumneavoastră este un fel de "izmene pe călător" sau "hai să facem o românească".
Atunci când pretindem corectitudine si respectarea legii trebuie ca in primul rând noi să o respectăm si cu atât mai puțin să cerem altora să o încalce.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In momentul aparitiei legii 196, semnatura electronica, comunicatiile digitale erau in faze incipiente, cel putin la noi in tara. De aceea legiuitorul nu a prevazut aceste noi mijloace de comunicate.
Sunt foarte multe Asociatii de proprietari care folosesc diferite firme care au softuri pentru calculul intretinerii (unde TOATE documentele sunt scanate si trimise ONLINE acestor firme). Tot aceste firme au dezvoltate si aplicatii prin care se pun la dispozitie prorpietarilor atat comunicarea intretinerii, plata acestora, si alte rubrici necesare bunei interactiuni intre conducerea asociatiilor si proprietari. In acest sens, la noi, pe aplicatia firmei erau foarte multe date pentru ca toti proprietarii sa poata fi la curent cu activitatea asociatiei, fara a mai fi nevoie sa se mearga la sediu pentru scanarea, fotografierii si platii acesor documente (mergeau doar cei care doreau si aveau nevoie de .....conform cu originalul!!!
De ceva vreme, presedintele a luat decizia anularii acestor rubrici pe niste motive, care par puierile daca nu vrem sa zicem rauvoitoare. Cere ca toti cei care doresc sa vada continutul acestor rubrici sa mearga la sediu sa le consulte!!!!!!
IN conditiile in care mai toate institutiile statului fac eforturi pentru digitalizare, punand la dispozitie ON LINE toate informatiile, sa vii in anul 2025 sa spui ca legea 196 NU PREVEDE acest lucru, mi se pare doar o reavointa!!!!
Domnilor, pana ce legea va fo modificata, sunt destule alte acte normative care NU OPRESC asociatiile sa aplice digitalizarea!!!! Asta daca nu ar ascunde ceva!!!!!
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta nu schimbă faptul că nu puteți obliga asociația la mai mult decât prevede legea, chiar dacă în trecut aceasta a oferit respectivele servicii.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in 22.03.2025 este programata adunarea generala la ... CristinaIChirita CristinaIChirita Buna ziua, in 22.03.2025 este programata adunarea generala la Asociatia de proprietari din care fac parte. Printre altele, la adunare se va prezenta ... (vezi toată discuția)
Administratie bloc presedintele blocului unde am mostenit un ... svealanda svealanda Administratie bloc Presedintele blocului unde am mostenit un apartament de la parintii mei imi cere o copie a certificatului de mostenitor.(eventual sa las ... (vezi toată discuția)
Solicitare copii documente asociatie de proprietari sanda2s sanda2s Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca pot cere copii de pe unele facturi din asociatia de proprietari din 2013,2014 sau 2016, avand in vedere ca eu m-am muntat ... (vezi toată discuția)