avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt blocată 30 de ani într-un credit ipotecar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt blocată 30 de ani într-un credit ipotecar pentru apartamentul “vândut” cu promisiune de vânzare cumpărare ce pot face?

Am nevoie de un sfat juridic pentru o situație complicată:În anul 2016 am vândut un apartament prin promisiune de vânzare-cumpărare (antecontract), cu termen de finalizare a vânzării până cel târziu în 1.09.2046. În baza acestui antecontract, promitentul cumpărător locuiește de 9 ani în apartament și achită ratele aferente creditului ipotecar, însă creditul a rămas pe numele meu, fiind în continuare titularul obligației față de bancă.
Practic:
Promitentul cumpărător locuiește în apartament ca și cum ar fi al lui, dar nu a preluat creditul (nu este eligibil).
Eu rămân blocată pe o perioadă totală de 30 de ani cu acest credit, ceea ce mă împiedică să mai fac alte finanțări sau să dispun liber de bunurile mele.
În caz de neplată, banca va veni exclusiv la mine, întrucât cumpărătorul nu are nicio obligație directă față de bancă.
În realitate, am ajuns într-un dezechilibru contractual grav, în timp ce promitentul cumpărător plătește ratele și folosește apartamentul ca un fel de “chirie mascată”. Nu este vorba despre răzgândirea mea în legătură cu vânzarea!
Problema reală este că:
Eu nu mai pot face alte finanțări sau investiții pentru următorii 21 de ani creditul mă blochează complet financiar. Promitentul cumpărător trăiește liniștit, ca un chiriaș mascat, dar fără obligațiile unui proprietar real.
Această situație este un dezechilibru contractual major, nu un simplu inconvenient.
Întrebarea mea este:
În aceste condiții, se poate solicita instanței adaptarea sau chiar încetarea promisiunii de vânzare-cumpărare pe temeiul impreviziunii (art. 1271 Cod Civil), având în vedere dezechilibrul contractual evident și împovărarea disproporționată a mea ca promitent vânzător?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2025
Zea8, utilizator
Corect ce spuneți doar ca pentru a stabilica exista un caz de impreviziune, instanta de judecata verifica cat de oneroasa a devenit obligatia pe termen lung raportat la momentul incheierii antecontractului.

Eu nu mai ai nicio legătură cu apartamentul, dar numele meu e legat de credit Viața mea economică rămâne condiționată de alegerile și comportamentul altcuiva. Sunt în poziția dezavantajată, pentru că nu primesc nimic concret, dar rămân legată de obligație și de riscuri pe termen lung.
Sincer și din perspectiva reală a situației mele: oare nu este suficient de oneros să rămâi blocat 30 de ani într-un credit ipotecar pe numele tău, fără să mai ai vreun beneficiu? . Singurul lucru care se întâmplă este că promitentul cumpărător îmi achită lunar rata ca o chirie însă eu rămân în continuare legată de acest credit Au trecut deja 9 ani de când aștept să fiu eliberată din această situație și mai sunt încă 21 de ani. Oare nu este aceasta o situație profund oneroasă, dezechilibrată și contrară voinței inițiale? 9 ani nu sunt o glumă sunt dovada suficientă că am avut răbdare și bună-credință. Nu pot fi acuzată că m-am răzgândit sau că nu vreau să finalizez am așteptat MULT.
Dar totul are o limită: nu sunt obligată să aștept încă 21 de ani doar pentru că m-am angajat cu bună-credință, mai ales dacă între timp nu am nicio garanție că el va prelua vreodată creditul. Sau se va face vânzarea mai repede
Vă întreb cu toată seriozitatea cum se privește juridic această blocare pe termen atât de lung ?
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2025
Zea8, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu foarte serios v-am spus de la inceput ca trebuie analizat contractul si discutata situatia pe larg pentru a verifica ce se poate invoca. Situatia nu e echitabila, va inteleg, dar ma gandesc ca initial ar trebui formulate demersuri pe langa banca pentru a reverifica eligilitatea creditului fata de debitor, avans in vedere scăderea soldului, discutie, fiindca pt vanzare aveati nevoie de acordul dansilor fara de care nici nu ati fi putut semna la notar. Nu inteleg cum ați semnat la notar fara acordul bancii. De aceea va zic ca e de analizat.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si da, gandidu-ma la speța dumneavoastra care mi a ramas in minte, daca e asa cum intuiesc, ca pentru antecontract banca nu si a dat acordul si astfel antecontractul nu e inscris in CF, se pot gasi motive de anulare.
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2025
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine a scris:

Si da, gandidu-ma la speța dumneavoastra care mi a ramas in minte, daca e asa cum intuiesc, ca pentru antecontract banca nu si a dat acordul si astfel antecontractul nu e inscris in CF, se pot gasi motive de anulare.

Am studiat din nou documentele și vreau să clarific următoarele:
În CF este notată promisiunea de vânzare cu termen de încheiere până la 30.10.2016, dată la care mi-a fost achitată și ultima parte din avans, 3000 euro.
Totuși, în antecontract este trecut că vânzarea propriu-zisă se va face până cel târziu 1.09..2046 la finalizarea creditului. Este adevărat că nu a existat acordul băncii pentru antecontract, însă, din câte știu, banca nu are un interes direct în cine este cumpărătorul, ci doar ca ratele să fie plătite la timp.
Problema este că au trecut deja 9 ani și eu am rămas blocată juridic, deși nu mai am apartamentul. Din punctul meu de vedere, această situație este profund dezechilibrată și ar trebui analizată ca atare.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am lucrat ca si avocat extern al bancii si ma ocupam de avizarea antecontractelor, deci stiu ce vorbesc. Se poate cere incetarea efectelor antecontractului ca urmare a neincheierii contractului de vanzare-cumparare la termen. Se formuleaza actiune in fata instantei de judecata, sunt multe aspecte de analizat, prescriptie, analizarea antecontractului pentru a vedea ce prevad clauzele cu privire la sumele achitate de promitentul cumparator, partea adversa va solicita restituirea sumelor de bani achitate, se vor formula aparari in acest sens, privind folosinta transmisa etc. Eu v-am spus cam tot ce e de facut si tot o tineti pe a dumneavoastra, doriti un sfat juridic si sa va rezolvati situatia sau sa aveti dreptate? sa nu mi-o luati in nume de rau, dar spuneti ca sunteti blocata juridic, eu va spun ce aveti de facut si tot de impreviziune imi spuneti. da, se poate invoca si impreviziunea in cadrul unui litigiu ca si motiv suplimentar, daca tineti atat de mult la el.
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2025
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat

Alte discuții în legătură

Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Antecontractul de vanzare-cumparare si sechestrul asigurator DanyD DanyD Este posibil in cazul in care am incheiat un antecontract de v-c (si am platit aproape toata suma!) sa cer instantei instituirea unui sechestru asigurator, ... (vezi toată discuția)
Mostenitor al unui apartament cu antecontract de vanzare-cumparare stamatecostel stamatecostel Buna ziua,va rog sa imi raspundeti daca se poate la urmat.intreb. : Parintii mei au facut o promisiune de vanzare a unui apartament cu L 112 ,cu ... (vezi toată discuția)