Copilul meu este in grupa mijlocia unei gradinite private. Este laudata de toti educatorii ca nu are conflicte, este cuminte si politicoasa. In ultimele luni, a fost mereu agresata de un baiat care, inteleg, a inceput sa faca terapie un irma agresiunilor impotriva altor colegi. Cand am cerut directoarei sa ia masuri, mi-a spus sa-mi duc copilul la alta gradinita. Educatoarea principala, in schimb, face ceea ce trebuie.
Ieri, pe grupul de parinti, conducerea a cerut parintilor sa spuna cine va continua din toamna la gradinita. Dintre toti cei care am confirmat, ti au primit o inimioara din partea conducerii, in afara de noi din partea conducerii gradinitei.
Intrebarea mea este daca un director de gradinita poate sa refuze, legal, sa semneze / reinnoiasca contractul de scolarizare unui copil cu un comportament laudat de toti educatorii pentru politete si empatie si lipsa de conflict pentru ca parintele copilului a indraznit sa ceara gradinitei sa ia masuri impotriva unui coleg de grupa agresiv. Multumesc.
mattilat
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
"Reînscrierea este operațiunea prin care sunt confirmați copiii care au frecventat o unitate de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar în anul școlar curent și pentru care se solicită menținerea în aceeași unitate și în anul școlar următor”, se arată în ghid, iar pentru reînscriere părinții trebuie să depună o cerere în perioada 19-23 mai 2025.
Deci, momentan încă nu aș porni nici o acțiune. Aș recomanda, să parcurgeți normal procesul de "reînscriere" a copilului, fără prejudecăți, în termenul legal prevăzut, cu cere și anexele (documentele) cerute.
Procedura de reînscriere este un fel de confirmare a locului ocupat, o formă de confirmare oficială, că părintele dorește ca acel copil să continue în anul următor. Pentru că unii părinți își mută copilul la altă grădiniță sau aleg alt tip de program (de exemplu, scurt în loc de prelungit). Este și o ocazie de actualizare a datelor: datele de contact ale părinților, starea de sănătate a copilului, cerințele speciale (dacă apar), preferințele pentru program (scurt/prelungit). Grădinița trebuie să știe exact câte locuri rămân libere, după ce copiii reînscriși sunt luați în calcul. Numărul de locuri libere este apoi oferit pentru copiii nou-veniți.
Din punct de vedere legal, o cerere scrisă din partea părintelui este necesară pentru a păstra copilul în sistem. Fără ea, nu există dovada intenției de continuare, ceea ce ar putea duce la atribuirea locului altui copil. La fel, fără o înștiințare oficială, nu aveți nici un motiv să presupuneți excluderea copilului.
Normal ar fi, ca grădinița să fie obligatorie, așadar aibă continuitate, dar tocmai pentru că avem drepturi, grădinița este opțională la grupa mică (3–4 ani), recomandată la grupa mijlocie (4–5 ani), obligatorie din 2020 la grupa mare (5–6 ani), înainte de clasa pregătitoare.
În consecință, locul poate fi considerat neocupat, numai dacă nu faceți procedura de reînscriere a copilașului.