Locuiesc la etajul 6 iar desupra mea, la etajul 7, este un apartament care are 3 balcoane retrase, neacoperite, ne-hidroizolate. De ceva timp, la ploi foarte puternice, se inflitreaza apa din aceste balcoane la mine in camerele aflate chiar sub ele. Apar pete mari pe tavan, este afectata instalatia de lumina de pe tavan. Am atentionat de nenumarate ori proprietarul sa remedieze situatia dare este foarte delasator. Asociatia de proprietari a spus ca nu este treaba blocului, de vreme ce balcoanele sunt in proprietatea privata a celui de sus. In cazul in care proprietarul nu doreste sa faca nici o lucrare, ce actiuni as putea sa intreprind?
Daca balcoanele sunt proprietatea vecinului de la et 7, atunci el este obligat sa repare (hidroizoleze) si sa va despagubeasca pentru pagubele suferite.
Daca nu va intelegeti aveti 2 optiuni:
- reparati in casa, faceti asigurare facultativa si apoi cand sunteti inundat apelati la asigurare, care cu siguranta va da in judecata vecinul pentru a-si recupera pagubele. Garantat va repara dupa, pentru ca firmele de asigurari lucreaza cu firmele de constructii care sunt semnificativ mai scumpe fata de o lucrare facuta cu "particulari"
- dati vecinul in judecata.
Adormideras
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Multumesc pentru raspunsuri!
Blocul este din anii 90.
Referitor la hidroizolatie, deja i-am prezentat proprietarului un deviz din partea unei firme specializate care mi-a fost recomandata de cineva. De asemenea, m-am oferit sa suport o parte din costuri. Insa chiar si asa, proprietarului i se pare scump. Nu judec bugetul nimanui dar totusi ma astept sa fie o lege care cumva sa oblige. In plus, si eu dau dovada de intelegere, oferind sa particip.
Referitor la asigurarile facultative de locuinte. Aici este o discutie larga. Analizand ofertele de la mai multe companii cunoscute de pe piata, din 5 firme, doar una singura ofera despagubiri pentru daunele provocate de infiltratii de ape pluviale/zapada din terase sau balcoane neacoperite. Si chiar si-asa, despagubirile se acorda intr-un singur incident anual. Deci daca se intampla de cateva ori pe an, doar o singura data as putea cere daune. Este vorba despre Asirom. Alte firme precum Allianz, Groupama, Uniqa, Generali specifica clar ca nu acorda despagubiri in asemenea situatii.
Asadar, sa inteleg ca:
Fie conving proprietarul sa faca lucrarea
Fie apelez la o asigurare facultativa de la Asirom cu limitarile de rigoare
Fie dau in judecata
Referitor la calea legala, aveti idee cat dureaza asemenea procese si daca se solutioneaza favorabil? Exista legislatie in acest sens?
Orice proces dureaza destul , nu v-as putea spune cat ( nu sunt avocat ) . Probabil va fi nevoie si de o expertiza judiciara . Exista legislatie , desigur , cine-i prilejuieste cuiva un prejudiciu/paguba trebuie sa-l/o repare .