avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Locuiesc la etajul 6 iar desupra mea, la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Locuiesc la etajul 6 iar desupra mea, la etajul 7, ...

Buna ziua,

Locuiesc la etajul 6 iar desupra mea, la etajul 7, este un apartament care are 3 balcoane retrase, neacoperite, ne-hidroizolate. De ceva timp, la ploi foarte puternice, se inflitreaza apa din aceste balcoane la mine in camerele aflate chiar sub ele. Apar pete mari pe tavan, este afectata instalatia de lumina de pe tavan. Am atentionat de nenumarate ori proprietarul sa remedieze situatia dare este foarte delasator. Asociatia de proprietari a spus ca nu este treaba blocului, de vreme ce balcoanele sunt in proprietatea privata a celui de sus. In cazul in care proprietarul nu doreste sa faca nici o lucrare, ce actiuni as putea sa intreprind?
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 17:05, 16 Iunie 2025
Buna ziua

In primul rand avem legea 196/2018:
Articolul 30
(3) În condițiile prezentei legi și cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind calitatea în construcții, proprietarul este obligat să mențină proprietatea sa individuală, locuință sau spațiu cu altă destinație decât aceea de locuință, în stare bună din punct de vedere tehnic și funcțional, pe propria cheltuială.
(4) În cadrul proprietății individuale, proprietarul are obligația să păstreze și să întrețină în stare de funcționare și siguranță spațiile interioare, echipamentele și instalațiile din dotarea tehnică a proprietății individuale, respectiv instalațiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum și altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalți proprietari din condominiu.
(5) Dacă proprietarul unei locuințe ori al unui spațiu cu altă destinație provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparații.

Pe langa asta aveti restul dispozitiilor din Codul Civil. Deci caldrul legal exista.

Pana la judecata, care poate dura (cu tot cu apel, in functie de oras si de cat de aglomerate sunt instantele) minim 2 ani, sfatul meu este sa mergeti la un avocat care sa redacteze o scrisoare pe care sa i-o trimiteti vecinului prin executor judecatoresc.

Uneori o astfel de comunicare formala le arata destinatarilor ca sunteti cat se poate de serios cand vine vorba de rezolvarea unei probleme care va afecteaza. Multi merg si in virtutea inertiei, pe principiul verba volant. Poate cand vede negru pe alb cat are de platit pagube + cheltuieli de judecata + hidroizolare, va accepta sa plateasca hidroizolarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hidroizolatie terasa balcon saab saab Locuiesc la etajul 9 intr-un bloc de 10 etaje. De multa vreme in balconul meu la fiecare ploaie exista infiltratii. In timp au afectat structura de rezistenta ... (vezi toată discuția)
Hidroizolatie balcon Rban Rban Bună ziua. Am citit aici o serie de întrebări și răspunsuri cu privire la probleme apărute din cauza hidroizolațiilor la balcoane sau terase în ... (vezi toată discuția)
Bună ziua locuiesc într-un ap cu 2 balcoane ,iar de la vecina ... 2024 2024 Bună ziua locuiesc într-un ap cu 2 balcoane ,iar de la vecina de deasupra mea de fiecare dată când plouă se infiltrează apa prin rosturile neastupate de ... (vezi toată discuția)