avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1761 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFI neplatitor TVA cumparare masina-TVA deductibil?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFI neplatitor TVA cumparare masina-TVA deductibil?

Buna ziua, sotia mea este medic si are PFI (fara Ro) neplatitor de TVA. Intrebarea mea este daca dorim sa cumparam o masina acel TVA va putea fi deductibil? Si daca nu, merita schimbat in PFI platitor de Tva? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cristif93 , utilizator 14:03, 27 Iunie 2025
Ca TVA-ul sa fie deductibil , trebuie sa fiti platitor de TVA . Aceasta ( TVA ) de la cumparari , se deduce din TVA colectata - aferenta vanzarilor , iar la Stat se plateste diferenta dintre cele doua ( sau se recupereaza , dupa caz ) . Daca sunteti neplatitor , nu puteti factura cu TVA , prin urmare , nu aveti de unde deduce , ca nu colectati TVA . Daca aveti , in mod curent , multe achizitii ( dar un cabinet medical nu prea are ) , merita sa treceti la platitor , altminteri nu prea … Luati in considerare ca , odata devenit platitor , nu mai puteti reveni la conditia de neplatitor .
Va multumesc mult pentru raspuns!

CHKa a scris:

Ca TVA-ul sa fie deductibil , trebuie sa fiti platitor de TVA . Aceasta ( TVA ) de la cumparari , se deduce din TVA colectata - aferenta vanzarilor , iar la Stat se plateste diferenta dintre cele doua ( sau se recupereaza , dupa caz ) . Daca sunteti neplatitor , nu puteti factura cu TVA , prin urmare , nu aveti de unde deduce , ca nu colectati TVA . Daca aveti , in mod curent , multe achizitii ( dar un cabinet medical nu prea are ) , merita sa treceti la platitor , altminteri nu prea … Luati in considerare ca , odata devenit platitor , nu mai puteti reveni la conditia de neplatitor .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mod completare "jurnal de vanzari" - tva cristian_conea cristian_conea Am gasit formularul \"Jurnal de vanzari\" la adresa: http://www.contacafe.ro/top... Am 2 intrebari: 1. unde inregistrez o factura emisa in momentul ... (vezi toată discuția)
Tva societate inactiva Vasile Gina Vasile Gina Buna ziua, Am o societate care a fost declarata inactiva. Cum inregistrez in contabilitate TVA -dedus si cel colectat. Le inchid pe ambele prin 4423? Am ... (vezi toată discuția)
Completarea corecta formular 392b LauraBK LauraBK Buna ziua!Am inteles ca trebuie completat formularul 392b.Sunt medic dentist si ar trebui sa depun si eu acest formular.dar nu stiu sa-l completez.Ma poate ... (vezi toată discuția)