Bună dimineața, vă rog frumos să mă ajutați cu informație sau dacă există o lege în privința următoare: eu lucrez la o fabrică pe o secție de lipit. În ultimul timp n-au băgat un adeziv puternic la miros și bănuiesc foarte toxic deoarece avem dureri de fiere ,și alte simptome. N-au dat măști dar și prin acestea se simte . Vreau sa menționez ca pentru purtarea lor nu avem nici un fel de grupă, nu ni se da bani de toxicitate și nici lapte. Având in vedere ca spatiu este si ventilat .Am anunțat șefii despre adeziv. O perioadă l-au înlocuit dar acum ne-au adus iarăși... ce aș putea să fac? MULȚUMESC
Obligațiile angajatoprului sunt stipulate in HG nr. 1093/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea agenților chimici periculoși, care: definește valorile limită de expunere profesională (VLEP) pentru mulți solvenți și stabilește modul de evaluare a riscurilor și obligațiile angajatorului.
Angajatorul trebuie să identifice substanțelor periculoase din adeziv (folosind Fișa cu Date de Securitate – FDS) și să determine concentrația agenților chimici în aerul de la locul de muncă (prelevare aer cu metode standardizate) apoi trebuie să compare cu valorile limită din Anexa nr. 1 la HG 1093/2006 (ex.: Toluene – VLEP 50 ppm / 192 mg/m³ 8 ore)
Dacă se depășesc valorile angajatorul este obligat să ia măsuri tehnice de reducere a expunerii (ventilație, etanșeizare, substituție) și să asigure echipamentului individual de protecție și instruirea lucrătorilor.
Determinările se fac cu aparatură de prelevare aer (pompe de aspirație, tuburi adsorbante, badge-uri pasive) conform metodelor standardizate (SR EN, ISO, NIOSH, OSHA) prin laboratoare acreditate.
Valorile exacte se verifică în legislația în vigoare și FDS-ul produsului, pentru că pot varia în funcție de actualizări legislative și clasificare.
Dacă sunt depășite valorile limită se iau măsuri tehnice de reducere a concentrațiilor (ventilație generală/locală), proceduri de lucru sigure (manipulare, depozitare), reducerea timpului de expunere, dotarea cu echipament individual de protecție (măști cu filtru A pentru vapori organici), supraveghere medicală periodică, iInformarea și instruirea lucrătorilor
Cereti angajatorului ce am mentionat in primul meu mesaj. Pe eticheta bidonului exista instructiuni de lucru, masuri de protectie ssm si psi. Cititi ce scrie si pe eticheta.
Ventilarea locului de munca/ postului de lucru, generala si/ sau locala, este obligatorie.
Pentru lipsa de instruire ssm din partea angajatorului, la introducerea unui produs nou, puteti sesiza ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Evaluare risc
marsta
De curand firma la care lucrez a contractat executia unui produs nou care implica lucrul cu vata minerala: taiere la dimensiunea ceruta , cu ajutorul ... (vezi toată discuția)