avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am o chiriasa care are contract cu noi de aproximativ ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am o chiriasa care are contract cu noi de aproximativ 2 ani ...

Buna ziua,
cine ma poate ajuta cu o informatie concreta, am o chiriasa care are contract cu noi de aproximativ 2 ani, in urma cu o luna i-am spus ca maresc chiria dupa expirarea contractului actual (01.10.25) pe fondul cresterii inflatiei, urmand sa primesc un raspuns acum 2 zile ca nu mai ramane deoarece i se pare o suma mare, pe care nu si-o mai permite de achitat. Mi-a dat un preaviz de o luna ca elibereaza locuinta , specificand ca "garantia"pe care ne-a lasat-o la inceputul contractului sa fie folosita pentru plata chiriei pe luna in curs.I-am explicat ca nu am cum sa fac asa ceva, practic i-o returnez dupa ce pleaca mai exact in august. A mai specificat in notificare ca vrea sa stea pana in 15.08. fara sa plateasca perioada respectiva de 2 saptamani . Este legal asa ceva? cum as putea sa procedez. multumesc pentru un eventual raspuns
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 13:55, 10 Iulie 2025
Pai efectiv ea mi-a intors regulile si nu respecta contractul.In contract este stipulat faptul ca garantia nu se restituie decat la momentul plecarii de catre chirias, lasand ok locuinta.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oricum asa cum v-am apus politia nu are competențe în astfel de situații.Ce face chiriașului cum interpretează clauzele contractului este irelevant pt dvs cea care o sa decideți la final cum acționați..
3 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, daca aveti contractul inregistrat la ANAF este titlu executoriu. 2 aspecte trebuie sa aveti in vedere pe viitor: chirira sa va acopere si astfel de mici neintelegeri / pagube (pentru ca nu este eficient sa va duceti la executor pentru o dauna de ex.de 1400 ron) si garantia ar fi util sa fie cel putin 2 luni. In Anglia contractele de inchiriere au 60 de pagini si de multe ori esti fericit daca poti plati pe 1 an inainte (adica daca te accepta in chirie cu plata in avans). La noi multi proprietari nu isi fac bine calculele, iar preturile la chirii sunt f.mici. Succes !
Buna ziua !
Chirie ramane de plata cat a locuit in acea locatie iar din garantie ii opriti cheltuielile de intretinere , stiind ca aceste cheltuieli se afiseaza cu o luna , doua in urma . Ceea ce doreste dansa o avantajeaza..Eu personal asa am procedat in perioada cand am avut chiriasi . Logic , am calculat si in urma acelor calcule a ramas de dat chiriasul o mica diferenta sau eu de restituit o anumita suma .
Ar trebui sa ii explicati chiriasei ca scopul garantiei e altul.
Din pacate sunteti intr-o pozitie defavorabila. Sa zicem ca chiriasa nu va plateste, la 1 august, chiria pentru acea jumamte de luna. Daca vreti sa o evacuati legal, procedura va dura oricum mai mult de 2 saptamani. Si la sfarsitul celor 2 saptamani dumneavoastra ce faceti? Nu ii dati garantia inapoi? Ii dati garantia mai putin chiria pe cele 2 saptamani?
De asemenea, ce faceti daca eventualele pagube depasesc contravaloarea garantiei?

Alte discuții în legătură

Litigii legate de un fost chirias. Cris73 Cris73 Buna ziua, Sunt proprietarul unui apartament liber la inchiriat si eu tind sa cred ca fosta chiriasa nu si-a onorat toate responsabilitatile, in mod special ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere Pretorian Pretorian Buna ziua! problema este urmatoarea: un contract de inchiriere intervenit pentru o perioada de 5 ani intre mine si X. Plata chiriei se efectua in ultima zi ... (vezi toată discuția)
Neprezentarea chiriasului la predarea apartamentului ralucagr ralucagr Buna ziua. In calitate de proprietar, in luna decembrie 2022 am inchiriat un apartament de 3 camere. In aprilie 2023 am dat notificare cf contract, denuntand ... (vezi toată discuția)