Buna ziua,
cine ma poate ajuta cu o informatie concreta, am o chiriasa care are contract cu noi de aproximativ 2 ani, in urma cu o luna i-am spus ca maresc chiria dupa expirarea contractului actual (01.10.25) pe fondul cresterii inflatiei, urmand sa primesc un raspuns acum 2 zile ca nu mai ramane deoarece i se pare o suma mare, pe care nu si-o mai permite de achitat. Mi-a dat un preaviz de o luna ca elibereaza locuinta , specificand ca "garantia"pe care ne-a lasat-o la inceputul contractului sa fie folosita pentru plata chiriei pe luna in curs.I-am explicat ca nu am cum sa fac asa ceva, practic i-o returnez dupa ce pleaca mai exact in august. A mai specificat in notificare ca vrea sa stea pana in 15.08. fara sa plateasca perioada respectiva de 2 saptamani . Este legal asa ceva? cum as putea sa procedez. multumesc pentru un eventual raspuns
Pai efectiv ea mi-a intors regulile si nu respecta contractul.In contract este stipulat faptul ca garantia nu se restituie decat la momentul plecarii de catre chirias, lasand ok locuinta.
Oricum asa cum v-am apus politia nu are competențe în astfel de situații.Ce face chiriașului cum interpretează clauzele contractului este irelevant pt dvs cea care o sa decideți la final cum acționați..
Buna ziua, daca aveti contractul inregistrat la ANAF este titlu executoriu. 2 aspecte trebuie sa aveti in vedere pe viitor: chirira sa va acopere si astfel de mici neintelegeri / pagube (pentru ca nu este eficient sa va duceti la executor pentru o dauna de ex.de 1400 ron) si garantia ar fi util sa fie cel putin 2 luni. In Anglia contractele de inchiriere au 60 de pagini si de multe ori esti fericit daca poti plati pe 1 an inainte (adica daca te accepta in chirie cu plata in avans). La noi multi proprietari nu isi fac bine calculele, iar preturile la chirii sunt f.mici. Succes !
Buna ziua !
Chirie ramane de plata cat a locuit in acea locatie iar din garantie ii opriti cheltuielile de intretinere , stiind ca aceste cheltuieli se afiseaza cu o luna , doua in urma . Ceea ce doreste dansa o avantajeaza..Eu personal asa am procedat in perioada cand am avut chiriasi . Logic , am calculat si in urma acelor calcule a ramas de dat chiriasul o mica diferenta sau eu de restituit o anumita suma .
Ar trebui sa ii explicati chiriasei ca scopul garantiei e altul.
Din pacate sunteti intr-o pozitie defavorabila. Sa zicem ca chiriasa nu va plateste, la 1 august, chiria pentru acea jumamte de luna. Daca vreti sa o evacuati legal, procedura va dura oricum mai mult de 2 saptamani. Si la sfarsitul celor 2 saptamani dumneavoastra ce faceti? Nu ii dati garantia inapoi? Ii dati garantia mai putin chiria pe cele 2 saptamani?
De asemenea, ce faceti daca eventualele pagube depasesc contravaloarea garantiei?