avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am o chiriasa care are contract cu noi de aproximativ ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am o chiriasa care are contract cu noi de aproximativ 2 ani ...

Buna ziua,
cine ma poate ajuta cu o informatie concreta, am o chiriasa care are contract cu noi de aproximativ 2 ani, in urma cu o luna i-am spus ca maresc chiria dupa expirarea contractului actual (01.10.25) pe fondul cresterii inflatiei, urmand sa primesc un raspuns acum 2 zile ca nu mai ramane deoarece i se pare o suma mare, pe care nu si-o mai permite de achitat. Mi-a dat un preaviz de o luna ca elibereaza locuinta , specificand ca "garantia"pe care ne-a lasat-o la inceputul contractului sa fie folosita pentru plata chiriei pe luna in curs.I-am explicat ca nu am cum sa fac asa ceva, practic i-o returnez dupa ce pleaca mai exact in august. A mai specificat in notificare ca vrea sa stea pana in 15.08. fara sa plateasca perioada respectiva de 2 saptamani . Este legal asa ceva? cum as putea sa procedez. multumesc pentru un eventual raspuns
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 13:55, 10 Iulie 2025
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiriașa are perfectă dreptate ! Garanția a fost o plată în avans care se regularizează la plecare. Recomandat ar fi ca la plecarea chiriașei să întocmiți un proces verbal în care să se specifice dacă apartamentul este în starea în care a fost închiriat (mai puțin uzurile normale care sunt în sarcina proprietarului/s-a tocit covorul, s-a stricat clanța la ușă ori nu mai ține garnitura la chiuvetă !). Mai trebuie menționat în p.v. și dacă chiriașa a achitat costurile utilităților la zi. Dacă sunt diferențe iar chiriașa e de bună credință va achita diferențele, dacă nu vă înțelegeți trebuie să o dați în judecată dacă veți considera că merită. Totul e funcție de cum a fost întocmit contractul de închiriere . Succesuri !
Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2025
Daddy Erik, utilizator
pai nu stiu cum sa va explic, in contract scrie clar ca garantia se va returna in momentul plecarii daca imobilul este lasa asa cum l-a avut "luat in primire". Ea mi-a cerut ca cu acea garantie sa-si achite chriia pe luna in curs mai exact iulie. as putea sa-i trimit o notificare ca nu sunt de acord cu plata chiriei pe luna iulie cu garantia si sa elibereze spatiul pana la 1 august ? multumesc frumos pt raspuns

Daddy Erik a scris:

Chiriașa are perfectă dreptate ! Garanția a fost o plată în avans care se regularizează la plecare. Recomandat ar fi ca la plecarea chiriașei să întocmiți un proces verbal în care să se specifice dacă apartamentul este în starea în care a fost închiriat (mai puțin uzurile normale care sunt în sarcina proprietarului/s-a tocit covorul, s-a stricat clanța la ușă ori nu mai ține garnitura la chiuvetă !). Mai trebuie menționat în p.v. și dacă chiriașa a achitat costurile utilităților la zi. Dacă sunt diferențe iar chiriașa e de bună credință va achita diferențele, dacă nu vă înțelegeți trebuie să o dați în judecată dacă veți considera că merită. Totul e funcție de cum a fost întocmit contractul de închiriere . Succesuri !

ii pot trimite notificare in scris cum ca nu sunt de acord ca garantia sa fie folosita cu scop de plata a chiriei ? Si nici accesul in locuinta nu mi-l permite
Dumneavoastră puteți notifica orice, nu înseamnă că așa și e. La final contează ce scrie în contract și, în completare în lege. Apropo cui zicea mai sus de contractele englezești, în dreptul anglo-saxon contractele au zeci de pagini pentru că nu există cod civil, ca în dreptul romano-germanic.

Acum, garanția se poate folosi pentru orice resturi rămân la încetarea contractelor de închiriere: utilități neplătite, daune aduse imobilului închiriat și bunurilor din el (atenție, Codul civil dispune că uzura normală este în sarcina proprietarului și nu poate fi imputată chiriașului) etc. Inclusiv chirii restante.

Așa că sfatul meu ar fi mai bine să negociați cu chiriașa înainte să treceți la acțiuni de forță, care s-ar putea dovedi costisitoare și ineficiente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigii legate de un fost chirias. Cris73 Cris73 Buna ziua, Sunt proprietarul unui apartament liber la inchiriat si eu tind sa cred ca fosta chiriasa nu si-a onorat toate responsabilitatile, in mod special ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere Pretorian Pretorian Buna ziua! problema este urmatoarea: un contract de inchiriere intervenit pentru o perioada de 5 ani intre mine si X. Plata chiriei se efectua in ultima zi ... (vezi toată discuția)
Neprezentarea chiriasului la predarea apartamentului ralucagr ralucagr Buna ziua. In calitate de proprietar, in luna decembrie 2022 am inchiriat un apartament de 3 camere. In aprilie 2023 am dat notificare cf contract, denuntand ... (vezi toată discuția)