avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Aplicarea limitelor legale în cazul cumulului dintre ...
Discuție deschisă în Executare silită

Aplicarea limitelor legale în cazul cumulului dintre popriri ...

Aplicarea limitelor legale în cazul cumulului dintre popriri și rețineri voluntare (rate CAR)

Am un salariat care are în prezent cinci executări silite instituite de executori judecătorești, precum și o executare silită fiscală (ANAF), pentru care rețin lunar maximum 50% din salariul net, în conformitate cu dispozițiile art. 729 alin. (3) Cod procedură civilă.

În paralel, același salariat are stabilite prin contract patru rețineri voluntare reprezentând rate lunare către Casa de Ajutor Reciproc (CAR), care cumulat însumează aproximativ 45% din salariul net lunar.

Solicit o clarificare privind modul corect de aplicare a acestor rețineri:
Reținerile pentru executările silite se aplică asupra salariului net total sau asupra restului rămas după deducerea reținerilor voluntare către CAR?
Cu alte cuvinte, se reține mai întâi suma convenită prin contractele CAR și apoi se aplică limita de 1/2 din salariul net asupra restului rămas, sau reținerile pentru popriri au întâietate, iar cele pentru CAR trebuie limitate astfel încât reținerile cumulate să nu depășească plafonul legal de 50%?

Vă mulțumesc anticipat pentru lămuriri.
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 10:19, 4 Iulie 2025
Se aplică plafonul de 50% asupra venitului NET total, fără scăderea altor obligații.
Nu se scade reținerea de la CAR dacă nu-i executare silită prin executor judecătoresc.

NU se reține mai întâi suma pentru CAR.
Debitorul poate renunța la CAR daca nu-și mai poate permite să plătească cotizația lunară.

Poprirea legalâ se impune numai de către executori judecătorești, și de către executorii ANAF.

Să nu confundați POPRIREA cu REȚINEREA, că nu sunt sinonime.
Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2025
Dapix, utilizator
Nu sunt cotizatii ci rate la imprumut CAR . cred ca se incadreaza art 729 alin 2 „... indiferent de natura creanţelor...”
Nu se încadrează la art 729 dacă nu este executat silit de către un executor.
Dar dvs puteți risca validarea popririi nerespectând legea, este alegerea dumneavoastră.

Toți cei 5 executori au dreptul să vă dea în judecată, pentru a vă impune validarea popririi, și blocarea conturilor bancare, dacă nu respectați limita maximă de 50% poprire din salariul NET.
Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2025
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Institutia poate face retineri din salariu la solicitarea car? oanaportar oanaportar O salariata a institutiei noastre a incheiat un Contract de imprumut cu un CAR in care, la modalitatea de achitare a ratelor lunare, salariata a bifat ... (vezi toată discuția)
Poprire salarială cumulată cu 2 rețineri car Scoala Gramesti Scoala Gramesti Angajatul are o poprire salarială în baza unei hotărâri judecătorești prin executor, dar și 2 reținerii CAR (la CAR diferite) la solicitarea acestuia. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in luna februarie am primit doua popriri de la executorul ... miheala miheala Buna ziua, in luna februarie am primit doua popriri de la executorul judecatoresc, in calitate de girant. Angajatorul mi-a retinut 1/2 din salariu pentru ... (vezi toată discuția)