avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Calculul venitului net supus popririi
Discuție deschisă în Executare silită

Calculul venitului net supus popririi

Pentru calculul venitului net supus popririi, atunci când o rată CAR este inclusă în salariu, se scade mai întâi suma ratei CAR din venitul brut, apoi se aplică taxele și impozitele legale asupra rezultatului. Ulterior, se scade suma ratei CAR din venitul net obținut. Acest venit net rămas este cel supus popririi. Este corecta sau nu procedura de mai sus?
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2025
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 16:56, 24 Iulie 2025
În spetă există 2 creante către 2 creditori diferiti. Unul este CAR si altul care a instituit prin executor,poprirea. Daca exista mai multi creditori, suma retinuta nu poate depasi jumatate din venitul lunar net. Asadar daca un salariat are mai multe popriri, sumele vor fi distribuite proportional cu creanta fiecarui creditor, dar nu se va depasi jumatate din salariul net.
Asta știam, problema este dacă consideri salariu net, pe cel rămas după ce ai exclus rata CAR sau pe cel cu rata CAR inclusă. Salariu meu net cu rata CAR inclusă ar fi 3500 lei. Pe ăsta se pune poprire ? sau pe 2300 lei (scăzând rata CAR) ? Mulțumesc frumos
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu , nu asa se procedeaza . Salariul NU include rata CAR , salariul e salariu , contravaloarea muncii depuse , din care se scad darile catre Stat . Rezulta salariul net . Daca exista o poprire , o treime din net merge la executor . Daca sunt mai multe popriri , 50% din net merge catre acele popriri . Rata CAR NU este o poprire , imprumutatul trebuie sa o plateasca de buna voie . La cererea salariatului , si daca angajatorul doreste , poate sa retina acea rata din salar si sa o vireze CAR-ului , sa nu trebuiasca imprumutatul sa mearga , lunar , la caseria CAR pentru a-si plati rata . Prin urmare , rata CAR se plateste din net , fara a intra in procentul aferent sumelor poprite prin executare . Daca si imprumutul CAR ajunge in executare pentru neplata , doar atunci , la ordinul executorului la care a apelat CAR-ul , poprirea infiintata va intra in acele procente prevazute de lege . Dar vor fi executati , simultan , atat imprumutatul , cat si girantii .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
CAR-ul este plată voluntară, NU este executare silită, ci se reține voluntar din salariu.
Deci prima dată se aplică executarea silită de la toți executorii, care nu poate depăși prin poprire maxim 50% din salariul NET, apoi din ce a mai rămas se reține și CAR-ul, care se reține din cealaltă jumătate de 50%, pentru că nu este executare silită, ci plata voluntară și acceptată de salariatul debitor.

Limita de POPRIRE de maxim 50°% este doar pentru executările silite încuviințate de instanțele de judecată.
CAR-ul nu este executare silită impusă forțat de executor.
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2025
Dapix, utilizator
@iovareliza , poprirea este pe cei 3500 lei .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicarea limitelor legale în cazul cumulului dintre popriri ... Degustibus Degustibus Aplicarea limitelor legale în cazul cumulului dintre popriri și rețineri voluntare (rate CAR) Am un salariat care are în prezent cinci executări silite ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu Florin.... Florin.... Buna ziua am primit recent o executare silita de la un executor întrebarea mea este următoarea : am o pensie de întreținere de 550 un credit tip c.a.r de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt in situatia in care am poprire 1/2 din salariu ... daxy74 daxy74 Buna ziua,sunt in situatia in care am poprire 1/2 din salariu dar am si un CAR la serviciu ,CAR care mi se opreste din cealalta jumatete din salariu. Cei din ... (vezi toată discuția)