Pentru calculul venitului net supus popririi, atunci când o rată CAR este inclusă în salariu, se scade mai întâi suma ratei CAR din venitul brut, apoi se aplică taxele și impozitele legale asupra rezultatului. Ulterior, se scade suma ratei CAR din venitul net obținut. Acest venit net rămas este cel supus popririi. Este corecta sau nu procedura de mai sus?
În spetă există 2 creante către 2 creditori diferiti. Unul este CAR si altul care a instituit prin executor,poprirea. Daca exista mai multi creditori, suma retinuta nu poate depasi jumatate din venitul lunar net. Asadar daca un salariat are mai multe popriri, sumele vor fi distribuite proportional cu creanta fiecarui creditor, dar nu se va depasi jumatate din salariul net.
Asta știam, problema este dacă consideri salariu net, pe cel rămas după ce ai exclus rata CAR sau pe cel cu rata CAR inclusă. Salariu meu net cu rata CAR inclusă ar fi 3500 lei. Pe ăsta se pune poprire ? sau pe 2300 lei (scăzând rata CAR) ? Mulțumesc frumos
CHKa
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu , nu asa se procedeaza . Salariul NU include rata CAR , salariul e salariu , contravaloarea muncii depuse , din care se scad darile catre Stat . Rezulta salariul net . Daca exista o poprire , o treime din net merge la executor . Daca sunt mai multe popriri , 50% din net merge catre acele popriri . Rata CAR NU este o poprire , imprumutatul trebuie sa o plateasca de buna voie . La cererea salariatului , si daca angajatorul doreste , poate sa retina acea rata din salar si sa o vireze CAR-ului , sa nu trebuiasca imprumutatul sa mearga , lunar , la caseria CAR pentru a-si plati rata . Prin urmare , rata CAR se plateste din net , fara a intra in procentul aferent sumelor poprite prin executare . Daca si imprumutul CAR ajunge in executare pentru neplata , doar atunci , la ordinul executorului la care a apelat CAR-ul , poprirea infiintata va intra in acele procente prevazute de lege . Dar vor fi executati , simultan , atat imprumutatul , cat si girantii .
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
CAR-ul este plată voluntară, NU este executare silită, ci se reține voluntar din salariu.
Deci prima dată se aplică executarea silită de la toți executorii, care nu poate depăși prin poprire maxim 50% din salariul NET, apoi din ce a mai rămas se reține și CAR-ul, care se reține din cealaltă jumătate de 50%, pentru că nu este executare silită, ci plata voluntară și acceptată de salariatul debitor.
Limita de POPRIRE de maxim 50°% este doar pentru executările silite încuviințate de instanțele de judecată.
CAR-ul nu este executare silită impusă forțat de executor.
Poprire salariu
Florin....
Buna ziua am primit recent o executare silita de la un executor întrebarea mea este următoarea : am o pensie de întreținere de 550 un credit tip c.a.r de ... (vezi toată discuția)