În vara lui 2018, o persoană stabilită în altă țară, mi-a trimis prin cont bancar suma de 20 mii euro, inițial cu titlu de ajutor pentru a-mi cumpăra un apartament, ulterior stabilind verbal, nimic scris, ca în martie 2019 revine în țară și de suma respectivă îmi cumpără o casă pe care o dețin. Persoana nu a venit, iar în la final de 2022, am vândut acea casă. L-am înștiințat despre acest fapt, spunând ca nu e mare problemă, ca acea suma rămâne avans pentru o altă casă pe care o dețin legal. S-a întors în țară abia anul acesta, dar nu mai vrea casă, vrea să îi returnez banii. Inițial am stabilit tot verbal un plan prin care aș putea să îi returnez acea sumă, de care nu dispun, dar după ce în timpul discuției s-a enervat și a adresat jigniri, am plecat. Nu mai sunt de acord să închei un acord de restituire a banilor, pentru ca intenția de a rezolva situația am avut-o, iar în tot timpul acesta, eu nu i-am îngrădit niciodată dreptul lui de a încheia un contract de vânzare și nici nu am impus vreo condiție. Consider ca nu se poate retine infracțiunea de înșelăciune, pentru ca am fost deschis tot timpul la discuții și soluții, dar in eventualitatea depunerii din partea lui a unei plângeri civile, pentru recuperarea sumei, cred ca termenul de prescriptie este depășit. Va adresez rugămintea de a analiza această situație și de a-mi comunica dacă abordarea mea este corectă. Mulțumesc!
crissstina
Utilizator 6din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu va spun sincer m-am enervat doar citind ca nu mai sunteti de acord cu un contract de restituire a banilor. Moral si legal trebuie sa ii restituiti, mai ales ca nesemnarea unui contract nu va creat un prejudiciu, dimpotriva. Motivele pentru care nu a mai fost de acord acum cu achizitia casei sunt discutabile, dar fara ceva semnat nu sunt o justificare pentru a nu returna banii si un avocat poate foarte usor sa gaseasca solutii pentru recuperarea sumei.
lilivasiliu
Utilizator 6din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Atunci cand ati vandut casa de ce nu i-ati depus banii in cont, asa cum era moral si corect si de restul....un mesaj de multumire ptr ajutorul ce vi l-a acordat ! Ce ziceti ?
eclair
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Mergeti la un avocat cu povestea "întreagă" adică cu toate datele exacte pentr a putea evalua daca într-adevăr va aflați in cazul prescripției extinctiv.e . Suntem pe un forum de păreri juridice . Alte considerente cu privire la moralitate etc. sunt intre persoana si conștiința acesteia.
Mare prostie am făcut. Dar tot la propunerea lui, liberă și fără influențări, nu i-am returnat. Decizia lui a fost să păstrez banii pt ca oricum își dorea o casă mai mare și o s-o cumpere pe cealaltă.
Nu sunt de acord cu o acțiune în instanța, deci impunere din partea acesteia, pentru ca tocmai acela a fost motivul pentru care eu l-am contactat odată ajuns în țară și la discuția avută, tot eu am venit cu propuneri de recuperare a banilor, neacceptate de cealaltă parte, mai mult proferând jigniri și amenințări și impunând niște condiții imposibil de îndeplinit. După cum aprecia cineva aici, scriind pe acest forum, cred ca așteptam un punct de vedere din partea unor avocați, juriști, etc… nu preoți.