avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Avans pentru cumpărat imobil. Contract nefinalizat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Avans pentru cumpărat imobil. Contract nefinalizat

În vara lui 2018, o persoană stabilită în altă țară, mi-a trimis prin cont bancar suma de 20 mii euro, inițial cu titlu de ajutor pentru a-mi cumpăra un apartament, ulterior stabilind verbal, nimic scris, ca în martie 2019 revine în țară și de suma respectivă îmi cumpără o casă pe care o dețin. Persoana nu a venit, iar în la final de 2022, am vândut acea casă. L-am înștiințat despre acest fapt, spunând ca nu e mare problemă, ca acea suma rămâne avans pentru o altă casă pe care o dețin legal. S-a întors în țară abia anul acesta, dar nu mai vrea casă, vrea să îi returnez banii. Inițial am stabilit tot verbal un plan prin care aș putea să îi returnez acea sumă, de care nu dispun, dar după ce în timpul discuției s-a enervat și a adresat jigniri, am plecat. Nu mai sunt de acord să închei un acord de restituire a banilor, pentru ca intenția de a rezolva situația am avut-o, iar în tot timpul acesta, eu nu i-am îngrădit niciodată dreptul lui de a încheia un contract de vânzare și nici nu am impus vreo condiție. Consider ca nu se poate retine infracțiunea de înșelăciune, pentru ca am fost deschis tot timpul la discuții și soluții, dar in eventualitatea depunerii din partea lui a unei plângeri civile, pentru recuperarea sumei, cred ca termenul de prescriptie este depășit. Va adresez rugămintea de a analiza această situație și de a-mi comunica dacă abordarea mea este corectă. Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: mister_X , utilizator 23:32, 24 Iulie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu vreau sa intru in polemici si nici sa fiu lupul moralist, mai ales ca asa cum cineva scria, e un forum unde se așteaptă sfaturi de specialitate, dar dumneavoastră ati invocat prescripția care oricum in situația dumneavoastră nu e cazul. Daca totusi va doriți returnarea sumei si încheierea conflictului fara instanta, apelati la un mediator.
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2025
Manuela Rășină, administrator
acest răspuns util
În situația prezentată, pentru că am reținut intenția dvs. de a îi returna suma cu care v-a ajutat să achiziționați un imobil și nu doriți să ajungeți în instanță, este util să apelați la un mediator autorizat, care va încerca să vă ajute să ajungeți la o înțelegere cu el privind rambursarea sumei în rate, perioada de timp, ori alte modalități de achitare a datoriei, există variante. Pentru că este corect să își primească banii înapoi.
Mi-a trimis banii cu titlu de avans pentru a cumpăra una dintre casele pe care le dețineam. Tot oscila, când îi trebuie una, când cealaltă, când să îi iau teren, când sa ii păstrez banii pentru când se întoarce. Ca eu i-am folosit la cumpărarea unui apartament nu înseamnă ca m-a ajutat. Fix aia a fost decizia mea de a folosi banii. Îi puteam juca la ruletă. Tot ajutor era?
acest răspuns util
După cum se spune "sa luam urma banilor". au fost trimiși prin banca, daca da ce scrie la motivul plății? daca scrie împrumut pentru achiziționare casa, e o problema si trebuie sa se vadă data exactă pentru a știi daca se aplica prescripția extinctiv, daca scrie finanțare pentru achiziționare casa, idem, daca scrie procurator de fonduri atunci...e o alta problema care se poate dezbate in instanță, daca scrie cadou, sau nimic (deși de regula se pune motivul plății, atunci situația se schimba. daca au fost dați personal atunci ați semnat o chitanță de mana ? daca da se vede data scadentei. sunt multe de discutat. mergeți așa cum v-am spus cu povestea întreagă la o consultanta juridică si veți avea răspunsuri concrete.

Bani au fost virați prin bancă, în 3 tranșe, ultima fiind transferată în aprilie 2019. Pe extrasul meu, la descriere e menționat “tranzacție”. Din discuțiile avute atunci cu cel care mi-a trimis banii, susținea ca a declarat autorităților ca banii sunt ajutor pentru un nepot la care i-a ars casa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce sa fac ??? Ionescu Sebastian Ionescu Sebastian Am imprumutat un prieten cu suma de bani, inca din 2007 si nu mi-a fost restituita suma... Am intocmit un act de mana cu el precum ii imprumut acea suma pe o ... (vezi toată discuția)
Recuperare imprumut Ionionescu1767 Ionionescu1767 Buna ziua. Va solicit ajutorul intr-o problema incurcata. Persoana fizica \\" A\\" a facut un contrat de imprumut pentru o suma de 20K pentru persoana ... (vezi toată discuția)
Prescriptie datorie ContSters277797 ContSters277797 Buna ziua, Am o nedumerire legata de prescriptia unei datorii, mai precis am urmatoarea situatie: fostul meu socrul m-a \\"sponsorizat\\" cu o suma de bani ... (vezi toată discuția)