avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de Rulment. Cind trebuie afișat la avizier? Cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de Rulment. Cind trebuie afișat la avizier? Cu ce frecventa? ...

Fondul de Rulment.
Cind trebuie afișat la avizier? Cu ce frecventa? Dar Fondul de reparatii? Art. de lege, Va rog frumos.
F. de rulment se consuma daca am platit mereu intretinerea la termen?
Mulțumesc.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, eu va propun sa discutati si cu administratorul, adica acela care intocmeste listele de plata.
Acum, majoritatea asociatiilor lucreaza cu programe specializate privind gestiunea as. prop. si de obicei, acele rubrici despre care vorbim, reprezinta soldul fondului respectiv, adica suma pe care a achitat-o fiecare proprietar.
Acum sa va explic ceva din exemplul dat de mine, mai sus:
- la noi, pentru Fd. de rulment s-a calculat, asa cum spune legea o valoare pentru fiecare proprietar. Cand s-a ajun la valoarea stabilita, pentru fd. de rulment nu se mai retin sume, pana la o viitoare discutie/hotarare, cand va fi nevoie de o modificare (de obicei, "in sus" - se stie...).
In schimb, pentru Fd. de reparatii discutia este cu totuil alta, depinzand de ce-si propun proprietarii in AG, sa faca - sa repare terasa, sa schimbe liftul, sa zugraveasca casa scarii - unde sumele ce trbuiesc alocate sunt foarte mari.
Ei, daca tot proprietarii au hotarat sa se stranga 20 lei/luna la fiecare proprietar, mai sunt si la noi intrebari; pana cand? Avand in vedere ca se strang, anual cam 250 lei/apt. - daca nu se stie ce si cand sa se faca o lucrare, despre care am scris mai sus, sigur ca nimeni nu are un raspuns exact. Deci, daca se discuta si se aproba o lucrare, abia dupa primirea si aprobarea unei oferte, poti sti - si atunci cu oarece aproximatie suma totala a lucrarii care se va repartiza proprietarilor, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate, da? Atunci, functie de suma incasata pana atunci la Fd. repar. - proprietarului i se va mai repartiza doar diferenta.
Avantajul in acest caz este destul de important - asociatia are o suma bunicica in sold, poate demara relativ repede lucrarea, poate achita furnizorul de servicii, ce sa mai vorbim de cazul in care asociatia negociaza o plata in rate a lucrarii.
Cred ca am fost mai inteles de data aceasta, dar daca nu, putem dicuta.
Stima, A.G.
Problema la noi este Ca nu s-a afișat situația F. de Rulment adică soldurile fiecărui apt. de aproape doi ani și acum s-au afișat doar sumele pt actualizarea F.R. adică majorarea cf legii. In programul folosit la noi e-bloc nu apare rubrica F. Rulment de nici un fel, au afișat numai o lista la avizier cu sumele de platit in plus la F.R.
Eu am solicitat afișarea situației ( soldurile) dar nu am găsit nici un articol de lege pe care sa mă bazez, in afara actualizării F. R.
Am găsit în pozele mele făcute la avizier o ultimă afișare a situației F. R. din urmă cu doi ani. Am cerut soldul F. Rulm ref la apt meu și este inferioară fața de cum apare în acea situație de acum doi ani. Am platit mereu întreținerea și nu înțeleg de ce suma mea la F. Rulm s-a micșorat.
Dacă nu afișează soldurile, nu e posibil sa se înțeleagă sumele înșirate intr-un tabel pt actualizarea F. Rulm adică majorarea cf legii, cu inflația, etc...
Ultima modificare: Joi, 7 August 2025
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteți uza de dreptul conferit prin art. 28 alin. (1) din Legea nr. 196/2018: "Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociației de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora."
Fondul de reparatii se completeaza numai daca in ad. generala s-au hotarat reparatii sau investitii care necesita acest lucru. nu va spun articolul din legea 196 ca sa va las poate cititi intreaga lege ca sa puteti da sfaturi. deci nu se completeaza cu o suma fixa lunar.
anatiti, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ba chiar sunt sume fixe lunar :

Articolul 71
(2) Proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Comitetul executiv fundamentează și prezintă adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea fondului de reparații, care se alimentează în avans, în tranșe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari. Fondul de reparații este utilizat numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termică, creșterea calității ambiental-arhitecturale a construcțiilor, precum și pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune.
[ link extern ]
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Fond de rulment dragoscosmin84 dragoscosmin84 Pe lista de intretinere figurez cu un fond de rulment de 550 de lei D-na administrator spune ca bani acestia nu mai exista, dar ei sunt trecuti in fiecare ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, fisa fondului de reparatii aflata in posesia asociatei ... Sindromx Sindromx Buna ziua, fisa fondului de reparatii aflata in posesia asociatei poate fi facuta publica intr-un grup de whatsap unde suntem doar persoanele de pe scara? ... (vezi toată discuția)
Situatia elementelor de activ si pasiv la o asociatie de proprietari alenka alenka 1.Soldul la casa si la banca il iau pe cel din 30.06.2013? 2.La sume neachitate de proprietarii din asociatie pt.lista de plata curenta -asta inseamna cei ... (vezi toată discuția)