avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptarea moștenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptarea moștenirii

Bună ziua!

În luna octombrie am deschis dosarul succesoral după decesul tatălui.
Întrebarea mea este:
Declarația de acceptare a moșteniri când se semnează, la depunerea actelor sau la finalizare?
Notară a zis ca le-am semnat deja la depunere, fara sa ne atenționeze, lucru care nu mi se pare în ordine.
Mulțumesc anticipat pentru ajutor
Ultima modificare: Joi, 7 August 2025
DAlina81, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 23:02, 11 August 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, întreb extrem de serios.
Ajută în sensul ca uneori e bine sa ne asumam propria răspundere și sa nu găsim pe alții vinovați de superficialitatea noastră.
Este foarte util!
Și sunt convinsa ca s-a discutat cu dvs in prealabil, care și cine are pretenții la moștenire, cine accepta si cine renunță, "decât" că între timp au aparit niște sarcini/datorii/debite/probleme și trosc, ne-a lovit amnezia, doar doar e vinovat notarul și acceptarea poate fi retractată pe principiul "n-am știut ce-am semnat".
Ăă...nu merge!
Notarul întocmește actele în funcție de ce i-ati cerut, ce ați spus că vreți și im funcție de ce ați discutat cu el.
Nu face notarul acte, după ce a visat azi noapte și nu inventează el voințe.
Nu exista o regulă.
Procedura succesorala se poate finaliza intr-o singură ședință sau în mai multe (una, doua, șapte, zece, douăzeci etc.), în funcție de speță și în funcție de ce moștenitori se prezintă, ce documente se aduc și de ce se mai întâmplă pe parcurs.
Nu este nicio greșeală ca vi s-a luat acea declarație atunci sau săptămâna următoare sau la semnarea încheierii finale. Important e ca acceptarea/renunțarea sa fie dată până la finalizarea procedurii și eliberarea certificatului de moștenitor.
Ultima modificare: Vineri, 8 August 2025
raluk0207, utilizator
Bună ziua, poate mă puteți ajuta mai departe…
Având în vedere ca Declarația de acceptare a fost semnată la depunerea actelor, ce efect are aceasta asupra bunurilor fratelui meu dacă toți moștenitorii nu au finalizat succesiunea, mai precis noi nu am semnat actul de lichidare și certificatele de moștenitori?
Pot fi cumva afectate negativ? Bunurile fratelui…

Va multumesc încă odată și o zi bună
Dacă părinții (sau unul dintre ei) au decedat inainte de 1 octombrie 2011, nu se încheie act de lichidare.
Iar certificatul de moștenitor nu se semnează de moștenitori.
Dvs semnati doar incheierea finală.
Întrebarea a fost, dacă sunt afectate bunurile fratelui meu având în vedere ca noi am semnat la depunere, Declarația de acceptare. Încheierea finală nu am semnat-o, și nici certificatele de moștenitori nu le-am ridicat,
Pentru ca repet, dorim clarificarea unor probleme înainte de finalizare.

Poate mă poate ajuta cineva cu un răspuns.
Mulțumesc

raluk0207 a scris:

Dacă părinții (sau unul dintre ei) au decedat inainte de 1 octombrie 2011, nu se încheie act de lichidare.
Iar certificatul de moștenitor nu se semnează de moștenitori.
Dvs semnati doar incheierea finală.

Bunurile fratele dvs sunt ale fratelui dvs.
Succesiunea se dezbate pentru bunurile defunctilor.
Sunt proprietari diferiți și patrimonii diferite.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! ce se intampla daca mama mea nu se prezinta la notar ... Daniela2275 Daniela2275 Buna ziua! Ce se intampla daca mama mea nu se prezinta la notar in cazul dezbaterii mostenirii unei surori decedate recent?Isi pierde calitatea de ... (vezi toată discuția)
Am fost obligați să facem cerere de dezbatere a succesiunii când am ridicat certificatele de deces. este obligatoriu să mergem acum la notar? Anagiorgiana Anagiorgiana Buna ziua,sunt Coman Ana din Constanța.Am o problema in legătură cu o succesiune în urmă decesului părinților.Parintii mei au murit amândoi în ... (vezi toată discuția)
Succesiune. ajutati-ma va rog. sava88 sava88 In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, ... (vezi toată discuția)