Buna ziua.
Va rog sa imi explicati.
(proces de divort, sot, sotie, avand impreuna un copil in varsta de 17 ani)
Din ce inteleg:
- se considera ca venitul minim cu care un adult poate trai in Romania in 2025 este in valoarea unui salariu minim pe economie, in prezent 2.500 lei net lunar
- in urma procesului de divort, parintele nerezident (de obicei tata) este obligat de obicei sa plateasca 1/4 (!!!) din salariul minim lunar pentru copil.
Daca tata pune lunar 1/4 dintr-un salariu minim, deci 625 lei
Daca mama pune si ea lunar 1/4 din salariul minim, deci tot 625 lei
Plus alocatia fiind de 300 lei,
Totalul acestora, din ce inteleg, ar fi 1.500 lei.
Deci ca mama trebuie sa cresti un copil de 17 ani, care este aproape cat un adult, cu 1500 lei lunar, in timp ce un adult are nevoie MINIM de 2.500 lei?
Care este logica?!
Sau de fapt, este un alt mod al sistemului de a spune mamelor, ca pe langa ca fac copiilor mancare, le spala, curăță, îi ajută cu școala și altele, mai trebuie si sa puna lunar mai multi bani decat tatal pentru cresterea copilului?!
În timp ce tata ramane bine mersi cu amanta cu care a inselat si pentru care si-a distrus familia.....
Nu este cam...incorect din partea sistemului?
Am citit pe portal majoritatea rezolutiilor din dosarele de divort.
1/4 din salariul minim este rezolutia in majoritatea dosarelor.
Atata are tata de platit in majoritatea dosarelor.
Normal ar fi 1/2 din salariu pentru un copil.
Si 3/4 pentru doi copii si tot asa.
Nu are bani, sa mearga la munca, doar are timp, nu mai are de ingrijit copii.
Nu este cam incorecta legea, unde se specifica 1/4?
Nu credeti ca trebuie schimbata?!
Sa nu mai spun ca majoritatea tatilor, cand decid sa divorteze, isi falsifica venitul, sa plateasca mai putin!
Fostul meu sot, cu doua firme, dupa 30 de ani de profit urias la ambele, subit cand a decis sa divortam, in 1 ianuarie 2025, a si declarat pe 2024 pierdere pe ambele firme. Nu e corect! Cum de le permite statul sa faca asa ceva?! Avocata mea a cerut sa prezinte instantei documentele contabile pe 2024, dar ce folos daca deja si-a manevrat totul ca sa aiba minimul de platit?
Deci inteleg ca tatal poate sa nu scoata banii firmei si sa puna ca si cheltuiala pe firma orice are chef, cum face acum...cand face excursii pe firma si imi trimite mesaje cu "salutari din Praga", ""multe salutari din Bratislava, "salutari din Londra", a luat un apartament in chirie unde sta cu amanta, deci practic avand trecut la registrul comertului ca activitatea firmei se desfasoara la client, pe teren, poate deduce orice cheltuiala personala pe firma, reiesind astfel ca nu are venituri.
Nu, nu se poate cu 1/4 din salariul minim tata, plus 1/4 din salariul minim sa puna si mama, plus alocatie, sa cresti decent un copil. Si pot dovedi cu facturi ca nu se poate si ca in timp ce eu sunt nevoita sa cer bani imprumut, tatal copiilor rade ironic ca fenteaza si cheltuie pe excursii cu amanta si altele.
Daca totusi exista cineva care mi-ar putea spune in ce baza legala pot cere in dosarul divort un audit contabil al activitatii firmei (suntem inainte de primul termen, am depus deja cererea reconventionala, in care avocata mea a cerut ca tatal sa prezinte documentele contabile in instanta, dar nu este suficient sa le prezinte, trebuie audit contabil ca sa se vada ca el de fapt reduce artificial veniturile firmei, trecand toate cheltuielile personale pe firma, si multi tati fac asa)
herminast
Utilizator 5din 7 utilizatori consideră acest răspuns util
În opinia mea, dvs. aveți de dus un război cu tatăl fetei, care peste un an va fi majoră. Un exemplu greșit pentru copil, despre cum se soluționează o situație conflictuală.
Eu l-aș aduce pe tatăl fetei la un mediator, aș încerca să îl conving că nu folosește copilului acest război în instanță. Nimănui, defapt.
Legea e clară, pensia se stabilește conform legii.
Dacă ajutați cumva în procesul de divorț la falimentul firmei ori ca el să ajungă la pușcărie pentru eventuale fapte penale de care aveți cunoștință (și de care până acum v-ați bucurat probabil), asta doar pentru ca el să nu se mai plimbe prin lume cu amanta, cum ajutați copilul?
Tatăl ei a divorțat de dvs., nu de ea. Viața merge înainte și fără el. Lucrați dvs. pentru interesul superior al copilului, dacă sunteți părintele cel bun, lăsați orgoliul deoparte.
CHKa
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Pana sa terminati procesul , fiica dvs. devine majora si va trebui sa ia totul de la inceput . Ziceti ca aveti avocat , spuneti-i acestuia ca doriti o expertiza contabila ( pe care dvs. o veti plati ) , iar instanta , daca va considera ca are nevoie de ea , va aproba . Daca nu - nu . Sotul dvs. divorteaza de dvs. , nu de copil . Oare n-ar fi mai bine sa discute fiica dvs. cu el ? sa-i spuna ce nevoi are si sa-l roage sa contribuie mai mult ? E cat se poate de bine daca cei doi pastreaza o relatie buna tata-fiica , indiferent cat de deteriorata e relatia dintre dvs. doi . Poate puteti , prin sfaturi , sa contribuiti la mentinerea si dezvoltarea acesteia … Tatal ramane tatal ei pentru totdeauna …
ibn
Utilizator 2din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimata doamna, din cele ce am citit dumneavoatra judecati patimas problema. Si asta prin prisma faptului ca de avantajele firmei se bucura acum inca sotul si alta persoana care este alaturi de el. Ieri eram la oficiul postal si in fata mea o doamna in varsta, vie si integra a incasat o pensie de 1245 lei pentru O LUNA. Iar pensionarii mai au nevoie si de prestatii medicale. Dumneavoastra v-ati casatorit cu domnul cu CNP nu cu firma cu J si CUI. Pentru a avea acces la beneficiile firmei trebuie sa fiti actionar. Daca dumnealui este actionar unic nu aveti nici o putere pe firma. Ceea ce spuneti cu cheltuielile pe firma se cheama optimizare fiscala si este practicata pe larg de firme. Venitul avut in vedere la stabilirea pensiei pentru copil sunt doar salariul net si dividentele + alte venituri pe CNP. E de remarcat faptul ca fiica dumneavoastra va va mosteni pe fiecare la momentul decesului. Iar la partaj veti imparti numai bunurile pe CNP, nu pe CUI. Cel mai bine ar fi ca impreuna cu fostul sot sa va intelegeti amiabil, fara resentimente, spre binele copilului, care e primordial. In rest fiecare cu viata lui. Am experimentat ce va spun si rezultatele au fost excelente. Succes!
claudio79
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
@ibn
Hmm, ma faceti sa rad. Nu exista optimizare fiscala folosind cheltuielile firmei in scopuri personale. E o practica ilegala ce spuneti, banuiesc ca si dvs faceti la fel.
Optimizarea fiscala inseamna sa folosesti doar cheltuieli legale si justificabile pentru activitatea firmei ca sa reduci taxele si impozitle, iar cheltuielile personale pe firma sunt cheltuieli nedeductibile care nu au legatura cu activitatea firmei, ca de exemplu: vacante, haine, cadouri, cumparaturi pentru casa, mancare etc.
Faptul ca multi o practica, se supun unui risc, iar autoritatile trebuie sa rezolve aceasta problema. Rezolvarea ar putea sa vina in primul rand la cei care o practica daca au constiinta morala, pentru ca toti, mai devreme sau mai tarziu vom fi supusi judecatii divine.