Buna ziua.
Va rog sa imi explicati.
(proces de divort, sot, sotie, avand impreuna un copil in varsta de 17 ani)
Din ce inteleg:
- se considera ca venitul minim cu care un adult poate trai in Romania in 2025 este in valoarea unui salariu minim pe economie, in prezent 2.500 lei net lunar
- in urma procesului de divort, parintele nerezident (de obicei tata) este obligat de obicei sa plateasca 1/4 (!!!) din salariul minim lunar pentru copil.
Daca tata pune lunar 1/4 dintr-un salariu minim, deci 625 lei
Daca mama pune si ea lunar 1/4 din salariul minim, deci tot 625 lei
Plus alocatia fiind de 300 lei,
Totalul acestora, din ce inteleg, ar fi 1.500 lei.
Deci ca mama trebuie sa cresti un copil de 17 ani, care este aproape cat un adult, cu 1500 lei lunar, in timp ce un adult are nevoie MINIM de 2.500 lei?
Care este logica?!
Sau de fapt, este un alt mod al sistemului de a spune mamelor, ca pe langa ca fac copiilor mancare, le spala, curăță, îi ajută cu școala și altele, mai trebuie si sa puna lunar mai multi bani decat tatal pentru cresterea copilului?!
În timp ce tata ramane bine mersi cu amanta cu care a inselat si pentru care si-a distrus familia.....
Nu este cam...incorect din partea sistemului?
Am citit pe portal majoritatea rezolutiilor din dosarele de divort.
1/4 din salariul minim este rezolutia in majoritatea dosarelor.
Atata are tata de platit in majoritatea dosarelor.
Normal ar fi 1/2 din salariu pentru un copil.
Si 3/4 pentru doi copii si tot asa.
Nu are bani, sa mearga la munca, doar are timp, nu mai are de ingrijit copii.
Nu este cam incorecta legea, unde se specifica 1/4?
Nu credeti ca trebuie schimbata?!
Sa nu mai spun ca majoritatea tatilor, cand decid sa divorteze, isi falsifica venitul, sa plateasca mai putin!
Fostul meu sot, cu doua firme, dupa 30 de ani de profit urias la ambele, subit cand a decis sa divortam, in 1 ianuarie 2025, a si declarat pe 2024 pierdere pe ambele firme. Nu e corect! Cum de le permite statul sa faca asa ceva?! Avocata mea a cerut sa prezinte instantei documentele contabile pe 2024, dar ce folos daca deja si-a manevrat totul ca sa aiba minimul de platit?
Cel mai recent răspuns:
CHKa , utilizator
12:13, 16 August 2025