avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Factură mare pentru utilizare frauduloasa canalizare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Factură mare pentru utilizare frauduloasa canalizare

Părinții mei se confrunta cu următoarea situație:
Comuna în care ei locuiesc a fost racordata la canalizare în 2022. Ei nu au folosit canalizarea pentru că au vidanj propriu în gospodărie de minim 10 ani.
În martie a trecut un reprezentant de la compania de apă și le-a sugerat să se racordeze la canalizare, făcând toate operațiunile necesare.
După aceasta, în fiecare lună( aprilie-prezent) au avut canalizarea inclusă pe factură.
Acum 1 lună au trimis o factură de 3000 RON pentru " folosire frauduloasa canalizare" perioada 2022 - prezent.
Ei, după cum am precizat, s-au racordat abia în martie.
Le am trimis o reclamație cu situația, dar răspunsul lor a fost justificat prin legea 241/2006 art 31, alin 14 care spune "Utilizatorii persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au rețele proprii de alimentare cu apă au obligația de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înființate". Tot ei au continuat că persoana respectivă a menționat prin proces verbal că ei erau deja racordati fraudulos.
Ce mai este dubios este că e singura factură care nu apare în portalul lor electronic și tot singura în care nu este trecut numărul de contract.
Au trimis asemenea facturi către majoritatea locuitorilor din localitate.
Ce mă sfătuiți să fac?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:30, 19 August 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cel mai indicat este sa consultati un avocat, cu toate actele pe care le aveti in fata, cel putin cele care atesta racordarea la canalizare. Faceti asta macar pentru o notificare avocatiala trimisa operatorului respectiv, care sa-i arate ca nu are temei legal si ca va plati toate cheltuielile de judecata, plus eventuale despagubiri.

In principiu, conform aceleiasi legi, nu e obligatoriu sa aveti in acelasi timp contract pentru furnizare apa si canalizare.
Articolul 28
(1) Are calitatea de utilizator individual al serviciului de alimentare cu apă și de canalizare orice persoană fizică sau juridică ce deține, în calitate de proprietar ori cu drept de folosință dat de proprietar, un imobil având branșament propriu de apă potabilă sau racord propriu de canalizare și care beneficiază de serviciile operatorului pe bază de contract de furnizare/prestare încheiat în nume propriu.

Dupa cum vedeti, intre cele doua feluri de servicii, exista conjunctia "sau" prin urmare nu e obligatoriu sa le aveti pe amindoua in acelasi timp. De exemplu, pot fi utilizatori care au sursa proprie de apa si serviciu contractat de canalizare.

Nu exista o sanctiune contraventionala in lege pentru nerespectarea art. 31 alin 14, de aceea au si inventat treaba cu " folosire frauduloasa canalizare" perioada 2022 - prezent". In lege nu este specificata o procedura obligatorie de racordare la reteaua de canalizare, intr-un anumit interval de timp.
[ link extern ]

Ultima modificare: Marți, 19 August 2025
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu consumul la apa - plata pierdere 600 mc cauzata de o defectiune ownage ownage Bună seara. Mă numesc [editat] și as avea nevoie de un sfat din partea dvs. Am o problema cu consumul la apa. Locuiesc la bloc și apa îmi este contorizata ... (vezi toată discuția)
Stau in chirie intr un apartament unde nu este asociatie de proprietari ... namibia namibia stau in chirie intr un apartament unde nu este asociatie de proprietari . 12 apartamente sunt racordate la teava de apa rece a unui locatar . el cere pe metrul ... (vezi toată discuția)
Apa canal ilfov anulare abuziva contracte johnybravo johnybravo Buna ziua Este posibil ca Apa Canal Ilfov sa anuleze/rezilieze contractul individual de furnizare a apei doar pentru ca asa vrea? In conditiile in care ... (vezi toată discuția)