avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct si abitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct si abitatie viagera

Am vândut fratelui meu și cumnaței o locuință cu abitatie și uzufruct viager. Între timp fratele a decedat. Cine ar trebui sa facă succesiunea, eu sau cumnata mea?
Ultima modificare: Duminică, 31 August 2025
Maria Grigore, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:16, 2 Septembrie 2025
Am facut vanzare-cumparare dar fara a incasa nimic pe numele fratelui si sotiei. Nu ma intereseaza mostenirea, vreau doar sa ma asigur ca acea casa ramane in familie si nu se vinde. Eu am facut acest gest cu gandul de a fi un loc sigur in care sa traga familia in caz de probleme.

CHKa a scris:

De fapt , daca ati dat apartamentul gratis , nu ati vandut , ci ati facut o donatie . Daca ar fi aparut in contract operatiunea reala , ati fi putut dona doar fratelui , sa nu fie bun comun cu sotia . De asemenea , ati fi putut insera o clauza ca , in caz de deces , bunul donat sa se intoarca la donatar . Dar de ce va framanta dezbaterea succesiunii ? dreptul dvs. de uzufruct se pastreaza oricum .

Mi-ati dat o informatie super utila! Multumesc mult! Daca imi fac adresa ( flotant) ptr o perioada de timp la adresa, ma ajuta cu ceva?

gi-jane2 a scris:

daca nu locuiti acolo, mai aveti o problema ca uzufructul se stinge pt neuz in 10 ani.

Nu pot inchiria ptr ca sta cumnata in locuinta!
Multumesc ptr amabilitate!

CHKa a scris:

Aveti dreptul sa-l inchiriati si sa incasati chiria . Inchirierea e tot uz . Asta ca sa nu ajungeti sa va pierdeti uzufructul .

Pai evacuati-o , aveti acest drept . Uzufructul asta inseamna , aveti uzul si fructele acestuia - chiria . Daca vor sa vanda , presupun ca ar avea cumnata unde sa locuiasca . Daca nu folositi deloc bunul ( un flotant nu-i suficient ) , oare de ce v-ati pastrat acest drept ? Nu va este de nici un folos daca intelegeti sa nu-l exercitati . Si - intradevar - il puteti pierde .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, cum spune si CHKA, trebuie sa o evacuați pe cumnata si sa băgați chiriași sau sa locuiti acolo. Puteti sa ii pretindeți chirie chiar cumnatei daca vrea sa stea.
De vandut pot sa vândă, nu puteti sa împiedicați asta, dar măcar va folosiți de bun cat trăiți.
Mai aveti posibilitatea sa renuntati la dreptul de uzufruct contra unei sume de bani si sa va vedeti facere de viata.
Pana la urma ce aveti, drept de abitatie sau de uzufruct?

Puteti vb cu nepoții, poate nici nu vor sa vanda
Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2025
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Vanzare masa succesorala? Al3xx3 Al3xx3 Buna ziua.As vrea sa va prezint o situatie cu care ma confrunt...in urma cu 5 ani am cumparat de la mama o garsoniera,ea detinand 2 identice.Am facut un ... (vezi toată discuția)
Lntrebare succesiune iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune buna ziua, - bunica mea necasatorita a decedat si tatal meu (fiu unic) a devenit mostenitor unic al apartamentului bunicii; - tatal meu a decedat, cine ... (vezi toată discuția)
Cumparare uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am cumparat casa parintilor mei cu c.v. cu uzufruct. Ulterior am aflat ca, conform art. 845 c.civ. fratii mei pot sa-mi atace actul dupa moartea ... (vezi toată discuția)