avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren agricol arendat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren agricol arendat Am făcut cunoscută arendatorului, intenția mea de a vinde ...

Am făcut cunoscută arendatorului, intenția mea de a vinde o suprafață de teren agricol., in luna ianuarie a acestui an. Pe aceasta notificare a trecut ca achizitioneaza aceasta suprafata, trecand si pretul pe hectar. Am aflat acest lucru de la persoana care se ocupă cu achizitiile, dar în scris, nu mi s-a comunicat nimic,
Am gasit un alt cumparator, dar, cum exista un contract de arendare pana in anul 2032, nu pot vinde fara acordul arendașului.
Ce pot face in aceasta situatie?
Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2025
sanda1956, utilizator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 12:57, 3 Septembrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si problema care ar fi? Nu doriti sa vindeti arendasului/ nu mai doreste acesta sa cumpere?
În cele 9 luni care au trecut de la trimiterea ofertei devanzare, , nu a țntreprins nici o actiune de cumparare. Am fost saptamanal la sediul Societatii, dar mereu am fost amanata,, spunandu-mi-se sa astept. Pe cerere este trecut pretul de 40.000 /ha,, pret aprobat de directorul societatii, acesta fiind la acea data pretul cu care societatea achizitiona.
Doresc sa stiu daca arendatorul mai beneficieaza de dreptul de preempiune, in conditiile in care, in contractul de arendare este stipulat ca trebuia sa raspunda in termen de 30 de zile de la primirea notificatii.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Septembrie 2025
sanda1956, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar daca - desi nu cred - obtineti anularea acelui contract , tot trebuie sa urmati pasii prevazuti de Legea 17/2014 pentru vanzarea terenurilor extravilane . Depuneti o oferta de vanzare la Primarie cu pretul la care doriti sa vindeti , la care , in termen de 45 zile lucratoare , poate depune accept de oferta oricine , inclusiv arendasul . Acesta , dar chiar si daca nu mai este arendas , ci doar vecin cu terenul dvs. , este preemptor si va trebui sa-i vindeti lui , exact la pretul din oferta . Doar ca , din pacate , legea NU spune si ca ar fi obligat sa cumpere , cu toate ca a acceptat . E cat se poate de nedrept , dar asta e … Legea respectiva ( spune chiar de la inceput ) este elaborata pentru a sprijini cultivarea pamantului cat mai eficient , in exploatatii mari . Va poate tine in sah cat vrea el , si sa nu puteti vinde - practic - niciodata , sau cat e in vigoare aceasta lege . Poate ca il puteti da in judecata ca va impiedica sa vindeti si sa dispuneti de bunul dvs. cum doriti , dar nu stiu cu cat succes , cata vreme nu face nimic ilegal , asta doar un avocat v-ar putea spune ( eu nu sunt jurist , doar o persoana care a trecut prin cateva vanzari de teren extravilan ) .
CHKa, utilizator
In principiu nu mai beneficiaza in conditiile date, totusi ar fi indicat sa ii transmiteti o notificare oficiala inainte de a vinde altcuiva.
Stimata @Madalina Pascu , cata vreme are un accept de la un preemptor , timp de 6 luni , persoana care vrea sa vanda nu va primi de la Primarie aviz de vanzare la liber . Fara avizul Primariei , nici un notar nu intocmeste contract de v-c . Dupa cele 6 luni , vanzatorul trebuie sa ia de la zero toate demersurile . Iar arendasul ( sau vecinul de tarla ) poate face fix acelasi lucru : sa accepte oferta si sa nu cumpere … Am pus pe acest forum o intrebare privind situatia de mai sus , raspunsul - calificat - a fost ca , acceptul de oferta este un act administrativ , care nu poate obliga la incheierea unui act juridic ( contract de v-c ) .
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren manolachesilviu manolachesilviu Buna ziua Vreau sa vand 1hectar teren arabil pe care sunt propietar dar este inca in contract de arenda. Arendasul spune ca nu pot sa il instrainez pana la ... (vezi toată discuția)
Preemptorul accepta oferta de vanzare dar nu cumpara florinuzy florinuzy In cazul unei tranzactii cu un teren agricol extravilan, preemptorul (arendasul) accepta oferta de vanzare afisata pe site-ul primariei dar nu cumpara ce se ... (vezi toată discuția)
Buna seara! am cumparat anul acesta o casa cu teren intravilan ... BERAM BERAM Buna seara! Am cumparat anul acesta o casa cu teren intravilan de 1378 mp si un teren extravilan de 3622mp. Acum dupa cateva luni vreau sa vand casa cu ... (vezi toată discuția)