Buna ziua.Ma puteti ajuta va rog?
Eu ca si reprezentant legal al societatii, cu contract individual de munca , doresc incetarea CIM cu acordul partilor. Cum procedez la formularea "Cererii de incetare CIM cu acordul partilor?
Decizia de incetare Cim cum o formulez tinand cont de faptul ca EU sunt reprezentantul firmei?
Va multumesc
Doamna avocat, dupa cum am citit ca pe baza cerereii de incetare cu acordul partilor, se face decizia de incetare cim in temeiul art 55 litera B.Acuma sunt la inceput de drum si vreau sa le inteleg si eu .Va multumesc
Deși decizia ar trebui să fie un act unilateral, pe site-urile ITMurilor găsiți și modele de decizii luate împreună de angajat și angajator, situație în care nu mai este necesară cererea.
Ca să înțelegeți o procedură e important să vedeți de ce se face un anumit act, ce scop are el, cum funcționează. Dacă dați copy-paste unor proceduri pe ideea că „așa se face”, nu le înțelegeți.
Puteți proceda în ambele moduri, în situația dv. nu văd necesare toate documentele.
Potrivit prevederilor art. 55 lit. b) C. muncii,, contractul individual de muncă poate înceta ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de părţi.
Astfel, contractul individual de muncă poate înceta prin acordul părţilor, la iniţiativa angajatorului sau la iniţiativa salariatului, la o dată convenită de părţi. Partea căreia i s-a făcut oferta de încetare a contractului individual de muncă o poate accepta sau refuza.
De regulă încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor intervine în cazul în care salariatul solicită încetarea raportului de muncă, iar angajatorul aprobă solicitarea salariatului.
" Conform art. 55 lit. b) din Codul Muncii contractul individual de muncă poate înceta, ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea. Pentru a se proceda la încetarea contractului de muncă în baza art. 55 lit. b) din Codul Muncii trebuie să existe o cerere sau altă manifestare neîndoielnică din care să rezulte intenţia clară a salariatului de a părăsi instituţia la care lucrează. ... "
(Curtea de Apel Galaţi, Secţia privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, Decizia Civilă nr. 489/R din 24 iunie 2008, www.jurisprudenta.org)