avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de rulment poate fi folosit la achitarea unui ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de rulment poate fi folosit la achitarea unui onorariu avocat?

Onorariu avocat

Fondul de rulment poate fi folosit la achitarea onorariului datorat unui avocat? Este aceasta o "cheltuiala curenta"? Sau reprezinta un motiv pentru aplicarea unei contraventii?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 14:50, 24 Octombrie 2025
As vrea sa-mi spun parerea:
Cu ce se diferentiaza o alta cheltuiala (obisnuita) de o cheltuiala pentru achitarea onorariului pentru avocat (care, este drept, este o cheltuiala cam neobisnuita - daca vreti...) ?
Sa o achitam dintr-un fond ? Care fond? Sa creeze asociatia un fond special pentru astfel de situatii? Se stie vreodata cam care ar fi valoarea unei asemenea cheltuieli, ca sa poti dimensiona acel fond? Da de unde? Sa creezi un fd. special, adica sa blochezi niste bani acolo...
Asa ca, parerea mea este ca cheltuiala sa fie inclusa in cheltuielile curente pe LP, poate fi repartizata pe c.p.i., va fi achitata de fiecare proprietar. La terminarea procesului, daca asociatia castiga, acea suma va putea fi repartizata proprietarului/proprietarilor actionati in instata, iar suma respectiva va fi repartizata cu minus la toti proprietarii care au platit initial si reintoarcerea valorii respective in Fd. de rulment.
Obligatia asociatiei este sa solicite factura/chitanta de la onorabilul avocat si am stins discutia.
Asadar, parerea mea este ca acest tip de cheltuieli sa fie discutate si aprobate in AG a membrilor, ca la nevoie valoarea cheltuelii sa fie finantata din Fd. de rulment.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceți niște confuzii. În funcție de necesități, AG a asociației la propunerea președintelui sau a CEX poate aproba anumite cheltuieli și colectarea banilor necesari de la proprietari. Dar asta nu înseamnă că respectivele sume devin parte din fondul de rulment.
Domnu' avocat,
Daca la mine va referiti la faza cu confuzia - nu ati vrea dvs. sa dezvoltati un pic ideea cu propunerile la care faceti vorbire?
Cand si cu ce ocazie sa se faca aceste propuneri, pen'ca dvs. avocatii, stiti foarte bine ca nici nu vreti sa stati de vorba cu as. prop. pana nu aveti onorariul achitat? Deci, banii, inainte, da?
Mai mult, ce inseamna:
Dar asta nu înseamnă că respectivele sume devin parte din fondul de rulment.

Am si spus, ca suma luata din Fd. de rulment cu aceasta ocazie, se va intoarce in acelasi fond, chiar daca asta va dura 1-2 ani - pana cand veti castiga procesul...
Ma rog, de unde stiti dvs. acest lucru? Adica as. prop. este nevoita sa ia niste bani, de undeva pentru a achita viitoarea prestatie a avocatului. Ei, ziceti dvs. de unde?
- Din incasari - nu este voie,
- Din Fd. de rulment - iacata ne-ati spus ca nu este voie,
- Din Fd. de repartatii - nu este voie,
- Din Fd. de penalizari - aici ar fi nevoie de niste discutii in com. ex. si apoi aprobate in AG, pana nu vine cineva si ne spune ca nici de aici nu avem voie sa ne atingem...
Complicata treaba!

Domnu' ce sunteți domnia voastră, cum să nu vorbim cu potențialii clienți, inclusiv cu asociațiile de proprietari, fără să avem onorariile încasate, când nu avem altă cale de a stabili ce servicii ar trebui să prestăm și ce onorarii corespund acestora? Nu e nici măcar logic ceea ce afirmați.

Evident că are loc o discuție preliminară, avocatul analizează speța, apoi îi spune președintelui asociației de proprietari ce opțiuni există și la ce costuri. Apoi președintele convoacă AG și obține acordul acesteia pentru a angajarea avocatului contra onorariului discutat anterior.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, domnia mea, nu este decat un vechi utilizator al forumului si in particular un amarastean de administrator cu o vechime in "campul muncii" de peste 30 de ani.
Desigur, in toata aceasta perioada am fost nevoiti sa apelam si la serviciile unor onorabili avocati, desigur, contra unor onorarii, care la urma-urmei, sunt lucruri firesti, adica toata lumea munceste pe bani...
Faza importanta a acestei discutii era daca plata onorariul se poate face din fondul de rulment. Chestiunea este ca pe dvs. personal, chiar nu ar trebui sa va intereseze acest aspect. Eu, mai sus v-am pus niste intrebari punctuale, la care nu ati raspuns pen'ca nu prea lucrati cu asemenea chestiuni. Mi-ati dat o replica:
...Apoi președintele convoacă AG și obține acordul acesteia pentru a angajarea avocatului contra onorariului discutat anterior.

Este clar ca asa o sa se intample, ca nu vine presedintele si-i da dispozitie casierului sa achite onorariul pentru procesul pe care asociatia il are cu proprietarul xxx
Sigur, toate aceste chestiuni se discuta si se aproba in AG a membrilor, daca se stie ca in urmatoarea perioada, unul sau mai multi proprietari rau-platnici, vor fi chemati in instanta si va fi nevoie sa se faca anumite cheltuieli.
Eu va propun sa ne oprim aici. Doar daca dvs. puteti raspunde la intrebarea initiala:
Fondul de rulment poate fi folosit la achitarea onorariului datorat unui avocat?

Eventual dati-ne si niste argumente legale (asa pe gratis, ca intre membrii acestui forum), daca DA sau daca NU.
Cu stima, A.G.

Alte discuții în legătură

La ce sume se referă art. 74, alin (2) din legea 196/2018 că ... acata acata La ce sume se referă art. 74, alin (2) din Legea 196/2018 că trebuie restituite? Cenzorul asociației compară soldul contului bancar la februarie 2023 cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ,fondul de rulment este obligatoriu? am un apartament ... nichita nichita Buna ziua ,fondul de rulent este obligatoriu? am un apartament cu 3 camere si am fond de rulment 245 lei . Cat trebuie sa mai dau ,la ultima lista a aparut ... (vezi toată discuția)
Fond rulment krysy krysy buna seara ! este normal ca sa se ceara fond rulment in fiecare luna ? eu stiu ca fondul de rulment reprezinta suma dintr`o luna mai plina din an ..cand ... (vezi toată discuția)