avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Eu sunt divortat, in timpul casatoriei mele sotia mea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Eu sunt divortat, in timpul casatoriei mele sotia mea a ...

salut,eu sunt divortat ,in timpul casatoriei mele sotia mea a ramas gravida cu altul, noi am divortat in aprilie 2025 si ea a nascut in octombrie 2025.urmeaza sa se faca certificatul de nastere.daca eu nu recunosc copilul ei v or trece numele meu ca tata ? daca tatal copilului recunoaste copilul ,poate fi trecut el ?sau prima data se face certificatul de nastere cu numele meu si dupa prin test de adn dovedesc ca nu sunt eu tatal si se face un alt certificat de nastere cu tatal real sau un altul care sa vrea sa fie el tata?
Ultima modificare: Duminică, 26 Octombrie 2025
elvissb, utilizator
daca sunt de acord ca, copilul sa ia numele mamei , inseamna ca recunosc ca este al meu si poate fi folosita in a cere pensie alimentara in proces? ce poate cere mama in instanta contradictoriu cu mine care nu recunosc copilul si tatal biologic il recunoaste?
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2025
elvissb, utilizator
Atunci cand parintii nu se pot intelege, ajunge sa decida serviciul public comunitar local de evidenta persoanelor de la locul inregistrarii nasterii, prin dispozitie scrisa.
Ce se întâmplă dacă părinții nu se înțeleg
Dacă părinții nu ajung la un acord privind numele copilului, decizia nu se amână sau blochează.

În acest caz, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) de la locul unde se înregistrează nașterea intervine și decide, printr-o dispoziție scrisă.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu trebuie să faceți o declarație de recunoaștere, veți fi înscris automat în actul de naștere ca tată al copilului; fiind căsătoriți la data concepției, nici nu este necesar să fiți prezent la momentul înregistrării nașterii.
2. Dacă nu vreți să dați declarație cu privire la nume - nașterea copilului se va înregistra cu o liniuță la numele de familie și nu se va elibera certificat de naștere; totodată, li se va aduce la cunoștiință părinților că au obligația ca în termen de 1 an să facă demersuri în instanță pentru stabilirea numelui de familie al minorului. Decizia este a părinților sau a instanței, nu a SPCLEP-ului.

Ca să scurtați toate aceste proceduri, sfatul meu este să dați acea declarație de acord cu privire la numele de familie, iar ulterior să promovați acțiunea de tăgadă a paternității.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu va afecteaza cu nimic sa dati acea declaratie referitoare la nume! nu veti fi obligat sa platiti pensie si nu este o “recunoastere” a faptului ca sunteti tata. din contra, declaratia va ajuta sa evitati un litigiu inutil (si cheltuielile de judecata aferente) si sa rezolvati cat mai repede aceasta problema. dari declaratia pt ca bebelusul sa poata fi inregistrat si dvs sa promovati actiune de tagada cat mai repede.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Încă ceva, testul ADN nu e obligatoriu, dacă în cadrul procesului mama achiesează la pretențiile dumneavoastră sau pretinde la fel prin cerere reconvențională și, eventual, tatăl natural face cerere de intervenție. Aduceți ceva martori că copilul nu avea cum să fie conceput de dvs. (de exemplu, erați separat în fapt de fosta soție), chemați mama și tatăl natural la interogatoriu și cam asta poate fi tot. Problema probatoriului se complică dacă mama vă contrazice pretențiile și insistă că ar fi copilul dumneavoastră.

Alte discuții în legătură

Problemă certificat de naștere: concubina nu a terminat divorțul, prin urmare copilul nostru e pe numele fostului ei soț. care sunt pașii pentru a-l trece pe numele meu? Daniel3232 Daniel3232 Buna seara. Am si eu o problema grava. De 1 an si jumatate iubita mea se afla in divort cu sotul ei. Ei au fost despartiti de mai mult timp. Intre timp noi am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am divorțat la notar în luna 7 de sarcină și am ... AnaMariaNeacsu AnaMariaNeacsu Buna ziua! Am divorțat la notar în luna 7 de sarcină și am revenit la numele dinainte ( fostul soț este tatăl biologic al copilului). M-am interesat la ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii in noul cod civil 2012 lizueli lizueli Buna ziua tuturor! Supun atentiei dvs. si totodata rog sfaturi/pareri pentru urmatoarea situatie, raportate la dispozitiile noului Cod civil in ceea ce ... (vezi toată discuția)