avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua,am fost pensionat cu gr.3 invaliditate,boala ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua,am fost pensionat cu gr.3 invaliditate,boala HIV ,intre ...

Buna ziua,am fost pensionat cu gr.3 invaliditate,boala HIV ,intre timp am obtinut grad de handicap-accentuat,Am 63,8 ani,34 ani vechime,Am dreptul sa ies la pensie normala???tinand cont ca am grad de handicap accentuat???Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: stefan-stefan-stefan , utilizator 21:56, 22 Noiembrie 2025
Nu.
Trebuie sa indeplinitri conditia de 2/3 din stagiul complet de cotizare contributiv in conditii de handicap accentuat.
Adica 23 ani si 4 luni.
D-voastra spunetri ca debia l-ati obtinut.
Daca am fost diagnosticat la varsta de 63,8 ani,nu vad cum as putea sa mai fac 2/3 vechime cu grad de handicap???Se pare ca exista o Decizie a Curti Supreme prin care se reglementeaza faptul ca nu se mai cer cele 2/3 stagii ...
Legea 360/2023
Articolul 52
(1) Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, în condiții de handicap, beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcție de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad și tip de handicap cu valabilitate permanentă, în condițiile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, după cum urmează:
...
b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;

In aceste prevederi se regasec si acele modificari.

[ link extern ]
Da acum 2 luni,am 31 ani cotizati in conditi normale,am pensie de invaliditate dar cu diminuare 60%,as putea depune o noua cerere pentru a intra anticipat cu pensi intreaga??Care ar fi pasi?Multumesc.

Carp Mircea a scris:

Nu.
Trebuie sa indeplinitri conditia de 2/3 din stagiul complet de cotizare contributiv in conditii de handicap accentuat.
Adica 23 ani si 4 luni.
D-voastra spunetri ca debia l-ati obtinut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie bobuonisei bobuonisei Stimati domni, Sunt persoana cu handicap de gradul II inca de la nastere, am 45 ani si o vechime in munca de 22 ani si 4 luni. As dori sa stiu daca in aceste ... (vezi toată discuția)
Va rog frumos spuneți-mi dacă, conform legii , ... td13 td13 Bună ziua, Va rog frumos spuneți-mi dacă , conform legii , m-aș putea încadra să ies la pensie in 2026 , ținând cont de faptul că lucrez fără ... (vezi toată discuția)
Legea handicapului achimescu achimescu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta: Mama mea are un handiacp din nastere (legat de vedere), primeste pensie pe caz de boala si de ... (vezi toată discuția)