avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum as putea sa ies din asociatia de proprietari?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum as putea sa ies din asociatia de proprietari?

Eu cu asociatia de proprietari numai am nici o treaba, locuiesc la bloc, dar mi-am facut canalizare pentru apa rece separat, gazul este separat, iar tevile de caldura sunt taiate de la subsol, mai ramane de platit lumina de pe scara si femei de serviciu. De un an n-am mai dat pe acolo si cand am trecut in aceasta luna pe acolo m-am trezit cu 6 mil de plata la asociatie. M-am dus si le-am cerut fisa si nu au vrut sa mi-o dea. O anomalie pe care am vazuto la calcul este apa reziduala unde ma calculeaza asociatia, desi eu o platesc separat la RAGC, iar pe langa asta nici nu vin sa mai afiseze lunar cheltuielile legate de scara.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:14, 19 Februarie 2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va dau un exemplu concret.
Saptamana trecuta un proprietar sesizeaza administratorul ca se infiltreaza apa in perete, in planseu intre etajul 5 si 6.
Administratorul a chemat instalatorul, au spart peretele si-au gasit conducta comuna fisurata, degradata. Au oprit apa imediat pe scara. Au scos conducta veche acolo unde era fisura dar datorita degradarii nu se putea lega cu una noua in apropiere. A fost nevoie de inlocuit conducta respectiva pe 4 etaje. In cateva ore s-au cumparat materiale s-u mai spart ceva pereti, s-a inlocuit conducta veche cu una noua. In zilele urmatoare s-au reparat sparturile aducandu-se cat de cat la forma initiala.
Ce fecea acel vecin fara interventia administratorului asociatiei? Nu putea sa rezolve numai din casa lui ci impreuna cu ceilalti.
Vad ca dv sa distantati de asociatie, vorbiti de asociatie ca despre altii dar uitati ca si dv sunteti in asociatie, ca vreti ca nu vreti, sunteti vecin cu membrii comitetului, ati fost in comitet...
Asociatia nu sunt altii ci dv toti proprietarii!
Respectam opinia autorului topicului.
Desi mentionati ca nu beneficiati nimic din partea asociatiei,omiteti realitatea ca proprietatea dvs face parte integranta din entitatea juridica al carei reprezentant ca si sef de scara ,recunoasteti ca a-ti fost.
Nu beneficiati de nimic din partea asociatiei de proprietari...cu scuzele de rigoare alimentarea cu utilitati a proprietatii dvs este asigurata prin instalatii distincte in afara asociatiei de proprietari?
Dejectiile de la instalatiile sanitare personale beneficiaza de instalatii distincte postate in exteriorul asociatiei de proprietari ?
Pentru lamurirea suspiciunilor referitoare la modalitatea de impunere calcul cheltuieli,legiutorul a prevazut ca si drept in favoarea proprietarului,art nr 10 din
L nr 230/2007 Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatei si au acces ,la cerere,la orice document al acesteia.

Tot legiutorul prin
HG nr 1588 /2007 art 12 A Drepturi proprietari d) sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si,eventual sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari,in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata.
Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
La fel ca si colegii mei mai subliniez inca odata ce-am spus:
aveti suficiente arme pentru a duce totul la normal, normal insemnand legal dar mai ales de bun simt. De bine de rau legile in baza carora functioneaza asociatiile de proprietari sunt bine facute (nu zic foarte bine :D ) si reglementeaza cat se poate de clar relatiile dintre proprietari dar mai ales subliniaza faptul ca cei alesi sa le conduca nu reprezinta Dumnezeu pe pamant dumneavoastra avand dreptul de ai trage la raspundere, de ai verifica si de a intervenii atunci cand ceva nu este in regula.

Domnule dorup33, cand am spus ca va "izolati" n-am facut-o cu rea intentie, am considerat ca este cuvantul cel mai potrivit pentru o atare situatie. Vorbesc din experienta si nu sunteti singurul care va loviti de rea intentie, lene sau pur si simplu incompetenta.
Din varii motive (in special vremurile pe care le traim) oamenii uita ca au si drepturi la fel cum confunda "Asociatia" cu acel cineva care trebuie sa le faca chiar pe toate (de exemplu schimbarea unui bec pe casa scarii) lasand lucrurile la voia intamplarii fara a se implica in nimic. Daca majoritatea din Asociatia dumneavoastra nu se implica nu ma mira ca o mana de oameni pot la un moment dat sa faca ce vor.
Idea de baza... inainte de a renunta la ceva trebuie sa fiti convins ca ati epuizat toate variantele. Parerea mea este ca mai aveti o gramada de variante. E adevarat ca e mai usor sa eviti un obiect decat sa intri in coliziune cu el... tocmai aici este problema, ne-am invatat sa evitam totul... eu cred ca e timpul sa ne mai si "ciocnim" daca vrem sa schimbam traiectoria. Nu vorbesc numai de dumneavoastra aici, problema e generala dar daca ati intrat pe acest forum inseamna ca totusi sunteti o persoana cu initiativa si care in general va implicati, ce-ar fi daca incercati schimbarea fara sa parasiti terenul?
Va mai spun ceva, tot din experienta, daca insistati cu legea in mana veti observa ca in cele din urma se schimba cate ceva, daca nu pentru ca cei vizati au inteles ca nu e corect ceea ce fac atunci pentru simplul fapt ca nu mai vor sa fie deranjati :D ;)
Cei care controleaza o asociatie la modul de calcul sunt cenzorii, care sunt desemnati de primarii, eu singurul lucru care il pot sa fac e sa depun o sesizare la primarie daca cred ca sunt nereguli, cred ca ar fi mai simplu ca fiecare bloc sa-si gestioneze fiecare cheltuielile si problemele fara interventia unei terte persoane ( asociatie), in acest sens ar duce la evitarea multe conflicte dintre asociatii si un locatar sau mai multi, care in final, in mare parte se rezuma doar la penalitati si procese. Nu doresc sa evit coleziunea cu un ''obiect'' si sa desfiintez acel ''obiect'' si fiecare dintre noi sa ne asumam responsabilitatile cand traim intr-o comunitate nu sa ne asteptam sa le rezolve altii, care la randul lor sunt protejati de unele legi. Ati vazut in Ianuarie ce tamtam s-a facut cu plata intretineri ca este f mare, in timp ce radet a anutat ca in ianuarie consumul s-a redus, iar costurile au ramas la fel.
dorup33 a scris:

cred ca ar fi mai simplu ca fiecare bloc sa-si gestioneze fiecare cheltuielile si problemele fara interventia unei terte persoane ( asociatie), in acest sens ar duce la evitarea multe conflicte dintre asociatii si un locatar sau mai multi, care in final, in mare parte se rezuma doar la penalitati si procese.
...fiecare dintre noi sa ne asumam responsabilitatile cand traim intr-o comunitate

Si cum ati vedea dvs. solutia mai simpla, fara administrare, de ex. pentru impartirea facturii de enrgie electrica la nivel de scara? Circula pe la fiecare vecin sau cum?
Dorinta dvs. se apropie mai mult de traiul la casa si nu la bloc. Acolo dvs. sunteti si proprietar, si administrator si Asociatie....
Cum stiti care va sunt responsabilitatile in comunitate daca fiecare v-a constitui o entitate individuala, ce v-a avea propria lege? :-/
O sa va ghidati dupa ce se spune in mass-media?!

Alte discuții în legătură

Repartizare cheltuieli reparații Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Stimați colegi, Intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari se poate face repartizarea unora dintre cheltuieli in special cele cu privire la ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor la asociația de proprietari: cum se plătesc pierderile de apă și reparațiile de la subsol dacă sunt proprietari cu coloană de alimentare individuală? CAlexandraRaluca CAlexandraRaluca Buna seara! Problemele noastre , ale locatarilor, au început în luna iulie când o țeavă de la subsolul blocului s a spart. Că prin minune după părerea ... (vezi toată discuția)
Spatii comerciale obligate la plata administratorului ? Robert58 Robert58 Buna ziua ! In conditiile existentei la parterul imobilului a mai multor spatii comerciale, stiut fiind faptul ca acestea platesc separat gunoiul, nu ... (vezi toată discuția)