avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... semnatura minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

semnatura minor

Buna ziua.
Am si eu 2 intrebari : Diriginta solicita copilului meu sa semneze diferite procese verbale, declaratii sau instiintari. Desi am cerut acesteia si directorului scolii sa fiu informat inainte de aceste solicitari, ei continua sa impuna minorului in varsta de 15 ani sa semneze desi acesta a refuzat.
- Este acesta un abuz din partea dumnealor ?
-Cum poate fi stopat ?
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 19:05, 17 Februarie 2010
La ce anume se refera acele acte pe care copilul dvs. este pus sa le semneze? Fiindca daca nu sunt acte ce pot produce efecte juridice , adica acele acte pe care minorul cu capacitate de exercitiu restransa le poater semna doar cu incuviintarea reprezentantului sau legal, nu constituie vreun abuz.
De exemplu angajament ca o sa evite conflicte cu agentii de paza ai scolii. Acest angajament a fost solicitat in urma unor incidente copilaresti intre elevi (fara urmari) dar in care s-au implicat agenti ai firmei de paza desi aceste incidente aveau loc in interiorul salii de clasa in timpul recreatiilor. Copilul nu a citit ce semneaza dar profesoara le-a spus celor care au semnat, ca semneaza in calitate de martori.
Alt exeplu este instiintarea ca in anumite zile au loc ore de pregatire suplimentara. Copilul nu a dorit sa semneze deoarece eu i-am cerut sa nu semneze nici un document fara sa ma informeze in prealabil cu exceptia tezelor si a lucrarilor de control. Cu toate acestea profesoara a chemat pe directoarea adjuncta si sub presiunea acestora copilul a semnat.
-Nu este un abuz faptul ca se profita de naivitatea elevilor prin dezinformare referitor la ce contin documentele pe care le semneaza?
-Presiunea psihologica exercitata de doi maturi, unul profesor si altul director, pentru obtinerea semnaturilor desi minorul a refuzat sa semneze fara acordul parintilor sau informarea acestora, nu este considerata un abuz?
Mentionez ca este vorba de elevi de clasa a viii-a sub 15 ani, iar cand am solicitat sa vad documentul referitor la incidente semnat de fiul meu si alti elevi, am fost refuzat pe motiv ca face parte din : "bucataria interna a dirigintei".
Ultima modificare: Miercuri, 17 Februarie 2010
cico2cico, utilizator
Teoretic, nici un act semnat de copilul dvs in varsta de 15 ani nu este valabil decat insotit si de semnatura dvs.
Daca ar fi avut sub 14 ani, nici nu avea voie sa semneze nimic.
Parintii sunt cei raspunzatori pentru faptele copilului, iar in timpul scolii toti profesorii sunt raspunzatori pentru faptele copilului, fara insa a exonera complet responsabilitatea parintilor.
Tocmai de aceea parintii trebuie anuntati de diferite probleme care pot aparea pe parcursul scolii, motiv pentru care la sedintele periodice cu parintii, diriginta ii pune pe acestia sa semneze diferite documente, alaturi de semnatura copilului (ambele semnaturi sunt necesare pentru minorii peste 14 ani).
Toate actele semnate de copil, fara ca parintii sa fie instiintati, nu au nici un fel de valoare.
Chiar daca a fost o incaierare si politia nu a intervenit, ceea ce se intreprinde nu este decat o procedura a scolii, care ar trebui sa fie adusa si la cunostinta parintilor. Dincauza unui volum mare de munca :(( de multe ori profesorii, directorul scolii nu mai comunica parintilor, decat in cadrul sedintelor.
Daca ar fi intervenit politia, sa fiti sigur ca ati fi fost anuntat si chemat sa dati cu subsemnatul.
Sfatul meu este sa va duceti la scoala, iar in cazul in care vreti ca fiul dvs sa nu mai semneze nimic, comunicati-le profesorilor si directorilor ca nici o lege sau regulament din tara asta nu recunoaste ca legala semnatura fiului dvs.
cico2cico a scris:
cand am solicitat sa vad documentul referitor la incidente semnat de fiul meu si alti elevi, am fost refuzat pe motiv ca face parte din : "bucataria interna a dirigintei".

Asta nu e deloc normal. Mergeti si discutati cu diriginta si directorul scolii si spuneti-le 1. ca nu e legal sa puna copiii sa semneze si ca acele semnaturi nu au valabilitate si 2. ca aveti dreptul sa fiti informati cu privire la toate aspectele care tin de activitatea copiilor in scoala, inclusiv documente pe care i-au pus sa le semneze. Discutati si cu copilul dvs si explicati-i care sunt atributiile profesorului, ca nu e dumnezeu pe pamant, lucruri care sa il faca sa inteleaga ca nu face un lucru gresit atunci cand contesta o cerinta a profesorului - e foarte important.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Februarie 2010
ContSters20980, utilizator
Am comunicat aceste lucruri si dirigintei si directorului dar la mai putin de o luna a aparut acea presiune din partea dirigintei si a directoarei adjuncte. La incidentul la care fac referire nu era sub nici o forma necesara interventia politiei (nu era vorba de o incaierare sau distrugeri etc.), ci poate numai interventia profesorului de serviciu. Copilul meu nu era implicat decat ca martor dupa spusele profesoarei, iar directorul a recunoscut ca agentul de paza si-a depasit atributiile intervenind. Fiind an terminal nu vreau sa fac multe valuri dar ma tem ca atitudinea profesorilor poate deveni mai abuziva, bineinteles mascat, de aceea cer si opinia unor profesionisti.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Februarie 2010
cico2cico, utilizator

Alte discuții în legătură

Sunt obligați elevii să facă de serviciu pe școală, dacă nu doresc asta? ContSters160566 ContSters160566 Bună ziua! Am și eu o întrebare și poate măcar de data asta o să-mi răspundă și mie careva?! Am aflat ieri la ședința cu părinții, că fiecare ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu, trafic de influenta sau sunt eu de vina ? rcip78 rcip78 Buna ziua .dupa acest sper scurt istoric al evenimentelor as vrea sa ma sfatuiti ce e mai bine de facut,sunt tatal unei eleve de clasa a 7a iar in momentul in ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu minor fara a anunta celalalt parinte... ratonu ratat ratonu ratat Buna seara, voi incerca sa prezint speta cat mai pe scurt: In hotararea finala a instantei s-a stabilit exercitarea in comun a autoritatii parintesti, ... (vezi toată discuția)