avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA De cand o lege se aplica retroactiv?????????
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

De cand o lege se aplica retroactiv?????????

Persoanele fizice pot factura retroactiv TVA firmelor pentru casele vandute in ultimii cinci ani, potrivit unei prevederi din Codul fiscal, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2010, a declarat seful departamentului Impozite si Taxe Indirecte la PricewaterhouseCoopers(PwC), Daniel Anghel.

"De la 1 ianuarie 2010, Codul fiscal prevede ca se pot corecta facturile dupa controlul fiscal. Persoanele fizice care au vandut apartamente in ultimii ani pot emite factura pentru plata retroactiva a TVA catre beneficiarul sau, persoana juridica, ulterior incheierii controlului fiscal", a afirmat Anghel, in cadrul conferintei pe teme de fiscalitate TaxEu.

El a explicat ca aceasta prevedere se poate aplica retroactiv pentru ca termenul de prescriptie a taxelor dureaza cinci ani de zile.

"Astfel, TVA-ul nu mai este cost, poate fi refacturat, pentru a-l recupera de la beneficiar, care il poate deduce ulterior de la stat", a spus

Sursa Banknews 16/02/2010

Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 19:57, 18 Februarie 2010
traim in RO, de ce ne mai miram ca aici se poate orice, poate in viitor nu va mai exista nici prescriptia:D
daca factureaza tva acum, asta nu inseamna ca si recupreaza sumele.

orice tranzactie s-a efectuat la un notariat public, iar in cvc respective au fost specificate niste preturi totale.

nu este vina cumparatorului de buna credinta, ca la momentul vanzarii, vanzatorul nu cunostea legea. cuparatorul nu avea de unde sti la a cata tranzactie se afla vanzatorul, astfel incat sa poata presupune ceva in acest sens.

ART. 158 cod fiscal

Responsabilitatea plătitorilor şi a organelor fiscale

(1) Orice persoană obligată la plata taxei poartă răspunderea pentru calcularea corectă şi plata la termenul legal a taxei către bugetul de stat şi pentru depunerea la termenul legal a decontului şi declaraţiilor prevăzute la art. 1562 - 1564, la organul fiscal competent, conform prezentului titlu şi legislaţiei vamale în vigoare.
Si daca nu s-a facut vanzarea prin notar?
altfel nu vad cum.

persoanele fizice pot vinde numai prin contract la notar.
Stiu ca sunt offtopic, dar toate entitatile pot vinde terenuri si locuinte numai prin act autentic. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitati economice desfasurate pe teritoriul italiei. regimul tva paolo979 paolo979 S.C. ROM. (platitoare TVA 19%) achizitioneaza marfa de la Furnizor: S.C .ITALIA (platitor TVA 20%). Furnizorul (S.C. ITALIA) trimite factura catre S.C. ROM: ... (vezi toată discuția)
Tva la taxa de zona? AncaUrda AncaUrda O societate comerciala presteaza servicii transport; la facturarea catre beneficiar, pe factura este trecuta ca pozitie distincta si taxa de zona B, pe care ... (vezi toată discuția)
Tva la vanzare teren Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O persoana fizica este inregistrata in scopuri de tva pentru livrarea de locuinte noi - a si derulat activitate in 2014,2015 in sensul livrarii. In vederea ... (vezi toată discuția)